CIJELA ISTINA

JE LI JEDAN OD NAJBOGATIJIH HRVATA ŽRTVA REKETA? 'Morao sam platiti milijun kuna da mi ne uzmu ogromnu vilu u Cavtatu’

Kako se moćni vlasnik PPK Kutjevo, jedan od najbogatijih Hrvata - 25. na Forbesovu popisu, s imetkom od 59 milijuna kuna - našao u situaciji da je svojoj bivšoj odvjetnici prošlog tjedna morao platiti golemu svotu kako bi svoju impresivnu vilu Crnčić u posljednji trenutak spasio od prodaje na javnoj dražbi koja je bila zakazana za 10. studenoga.
 CROPIX

Prva javna dražba za prodaju nekretnine u Cavtatu održat će se u ponedjeljak 10. studenoga u deset sati u sobi broj 4/1 Općinskog suda u Dubrovniku. Prometna vrijednost nekretnine iznosi 24,5 milijuna kuna, zaključak je Općinskog suda u Dubrovniku u ovršnom predmetu ovrhovoditelja odvjetnice Orhideje Martinović iz Zagreba protiv ovršenika Envera Moralića, poduzetnika i jednog od najbogatijih Hrvata.

No, licitacija ipak nije održana jer je poduzetnik Moralić prošli tjedan podmirio dug odvjetnici Martinović.

Javna dražba

Potvrdila nam je to odvjetnica Martinović, a i sam poduzetnik Moralić. Ogromna vila Crnčić ostala je tako u Moralićevu vlasništvu, a trebala se prodati na javnoj dražbi zbog duga nešto manjeg od milijun kuna. Vilu je procijenio i sudski vještak koji je utvrdio da vrijedi 3,2 milijuna eura, odnosno 3,4 tisuće eura po četvornom metru. Uz vilu je bilo priloženo mišljenje procjenitelja koji je popisao sve prednosti vile, četvorne metre, te opisao gradnju. Moralićevo se bogatstvo, inače, procjenjuje na 59 milijuna kuna, na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata zauzeo je 25. mjesto. Prvi je čovjek PPK Kutjeva, a uz spomentu vilu u Dubrovniku posjeduje niz nekretnina, pa i biznisa, diljem Hrvatske: od Istre pa sve do Dubrovnika. Postavlja se pitanje: zašto bi jedan milijunaš dozvolio ovrhu privatne vile zbog duga manjeg od milijun kuna?

“Nisam želio platiti jer sam je tužio za naknadu znatno veće štete”, odgovorio je Moralić.

Kontaktirali smo odvjetnika Marka Samaržiju, koji je u tom slučaju zastupao odvjetnicu Martinović, i rekao nam je da više ne želi javno govoriti o slučaju jer je njegova stranka naplatila vlastito potraživanje.

“Nemamo više ništa za reći”, kazao je odvjetnik Samaržija.

Stoga je odbio davati bilo kakve informacije o predmetu, iako je nedugo uoči same licitacije medijima dostavio dokumentaciju u cilju naplate spomenutog potraživanja.

Ni njegova klijentica, odvjetnica Orhideja Martinović nije bila spremna na suradnju.

Dobili smo je u petak na telefon u njezinu uredu, ali rekla je da nije raspoložena za razgovor na tu temu.

Dodala je da se ne sjeća detalja spora i da do zaključenja ovog broja nema vremena da pregleda spis.

Slučaj dug 10 godina

Pitali smo je je li upoznata s Moralićevom tužbom protiv nje, koju nam je spomenuo. Odgovorila je da se ne sjeća da je podnesena takva tužba.

Na kraju smo detalje o konkretnoj ovrsi dobili od utužene strane: samog poduzetnika Moralića.

Ispričao nam je da se s odvjetnicom Martinović po sudovima nateže već više od desetak godina.

Tužila je ona njega, ali tužbu je podnio i Moralić.

Rekao je da je potraživala od njega oko 180 tisuća kuna, jer ga je zastupala u jednom sporu još početkom 2000. godine, no Moralić joj taj iznos nije htio isplatiti.

Moralić je smatrao da je odvjetnica “taj spor izgubila vlastitom greškom te da mu je time nanijela znatno veću štetu”.

Ona ga je zatim tužila ne bi li naplatila vlastito potraživanje koje je u međuvremenu naraslo na 850 tisuća kuna, a presuda je u njezinu korist očito postala pravomoćna.

Poduzetnik Moralić kaže da joj je isplatio taj iznos prošli tjedan kako se vila ne bi našla na licitaciji.

Odvjetnik Samaržija, koji je zastupao Martinović, rekao nam je da su bili primorani pokrenuti ovrhu nad vilom jer su od svih institucija u Hrvatskoj dobili odgovore da Moralić u Hrvatskoj ništa ne posjeduje, niti ostvaruje ikakva primanja.

“Sve je glasilo na druge, osim te vile u Cavtatu”, rekao nam je odvjetnik Samaržija.

Moralić od odvjetnice Martinović u tužbi potražuje znatno veći iznos, i to u visini od šest milijuna kuna.

“Moralić je ponašanjem odvjetnice pretrpio ogromnu štetu koja sada prelazi šest milijuna kuna, što je također utuženo”, navodi se u žalbi Moralićeva odvjetnika. Ponudio joj je prošli tjedan, govori nam Moralić, da odustane od ovrhe, pa će on povući tužbu, ali nije pristala. Kad smo pitali odvjetnicu Martinović za tu ponudu, rekla nam je da nije na to mogla pristati te ponovila da se nikakvih detalja ne sjeća, pa ni toga da je Moralić podnio tužbu protiv nje.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:49