SUSTAV SE VRAĆA U NORMALU

KAKO ĆE BOLNICE RADITI OD PONEDJELJKA Rade se nove liste čekanja, ukidaju se A i B ekipe liječnika i sestara

Kako bi se nadoknadili zaostaci nastali zbog Covida-19,  u nekim će bolnicama raditi u dvije smjene, a dio pregleda obavit će se virtualno
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Svake godine u hrvatskim bolnicama povećava se broj pregleda, dijagnostike i operacija, a ova će sigurno biti upamćena po velikom padu usluga jer gotovo dva mjeseca zdravstvene su ustanove, zbog Covida-19, radile s tek trećinom kapaciteta, odnosno primale samo hitne i onkološke pacijente. Istina, stiže zeleno svjetlo za vraćanje u uobičajeni ritam rada, ali bit će gotovo nemoguće nadoknaditi taj zaostatak.

Zdravstveni sustav trebao bi se početi vraćati u normalu od ponedjeljka, a svaka bolnica imat će svoj način prelaska iz korona statusa. Riječju, stekli su se epidemiološki uvjeti da polako u bolnice mogu stizati i pacijenti koji nisu hitni ili onkološki. No, sigurno je da to neće ići lako i u obimu koji očekuju pacijenti jer su i dalje nužne mjere opreza, što uključuje i distancu pa uobičajenih gužvi u čekaonicama ne smije biti.

Naime, koronavirus poremetio je liste čekanja pa će ne samo svaka bolnica već i svaki odjel morati raditi nove liste, na kojima će prednost imati oni kojima bi odgađanje moglo izazvati dodatne zdravstvene probleme. No, da se ipak učini što više posla neki su odlučili raditi u dvije smjene, što bi značilo da se moraju ukinuti tzv. A i B ekipe kako bi se moglo raditi i u slučaju infekcije koronavirusom nekog u timu.

Prijedlog je i da se dio pregleda prebaci na virtualne platforme kad je to moguće. Svi koji trebaju operaciju morat će se testirati na Covid-19, ali je preporuka Ministarstva zdravstva da se to čini preko primarne zdravstvene zaštite.

“Već sada za one koji dolaze na hitni prijem, a mogli bi završiti na intenzivnoj skrbi, tražimo testiranje. Naši kapaciteti testiranja u ovom su trenutku 40 do 50 testova dnevno”, kaže prof. dr. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice. Dodaje da će svaka klinika morati napraviti svoju novu listu čekanja u kojoj će prednost imati medicinske indikacije.

“Mi smo velika bolnica koja godišnje pruži više od 1,2 milijuna zdravstvenih usluga uz neizostavne gužve. No, sad to nije moguće pa će između svakog pacijenta biti vremenski razmak petnaestak minuta. Očekujemo da će organizacija lista čekanja biti završena do kraja tjedna, a onda ćemo ukinuti tzv. A i B timove.

Pacijenti će se naručivati u točno određeno vrijeme kako bi mogli jamčiti fizičku distancu. Specijalističke ambulante trebat će raditi cijeli dan. Predlažemo i da se uvedu virtualne ambulante za sve pacijente kod kojih je takva zdravstvena skrb moguća. Tako bi mogli i umiriti pacijente koji vjeruju da ako ne dođu u točno određenom terminu kod liječnika, da im je zdravlje u opasnosti”, objašnjava.

Upravo virtualnu skrb za svoje pacijente u vrijeme epidemije Covida-19 uvela je psihijatrijska klinika Vrapče. “Zadržat ćemo online jedinicu za pomoć pacijentima jer se pokazalo da je to bila odlična ideja ne samo za doba korone. U svakoj krizi očito se može dogoditi i nešto dobro i to smo postigli s ovom online zaštitom.

Sigurno možemo 40 do 50 posto programa bolnice raditi online. Ne možemo postavljati dijagnoze na daljinu, ne možemo raditi ni specifične farmakoterapijske zahvate, ali kod stabilnih kliničkih slika praćenja pacijenta moći će raditi tako”, objašnjava ravnateljica doc. dr. Petrana Brečić namjeru da se dio djelatnosti preseli u digitalni svijet.

“Otkako smo formirali jedinicu za beskontaktna liječenja, bilježimo stalni rast. Svakodnevno imamo i do 150 ljudi koji se jave jer im u ovoj krizi treba podrška, ali radimo i s našim pacijentima i njih dnevno bude i do tristotinjak”, objašnjava psihijatar dr. Marko Ćurković koji vodi jedinicu beskontaktnog liječenja koja je i tijekom korone liječila, ali “beskontaktno” i “na distanci”.

I na KBC-u Zagreb pripremaju se za obnovu uobičajenog načina rada. “Moramo osigurati socijalnu distancu, a trenutno su gotovo sve klinike završile na Rebru jer su im zgrade poput Klinike za plućne bolesti i Klinike za ortopediju neupotrebljive. Na KBC-u inače dnevno imamo više od 8000 operacija, ambulantnih pregleda, intervencija u jednodnevnim bolnicama... Taj obim rada trenutno neće moći održati”, kaže dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Kako će bolnice raditI od ponedjeljka

- testiranje na koronavirus moraju obaviti svi koji idu na kirurške zahvate ili invazivnu dijagnostiku

- ambulantni pacijenti i oni za dnevnu bolnicu moraju proći trijažu

- pregledi će se zakazivati u točno određeno vrijeme

- u čekaonici ne smije biti više od dvije osobe

- između svakog pregleda mora biti 15 minuta razmaka

- dio pregleda i terapije radit će se putem virtualnih ordinacija

- ukida se sistem tima A i B pa će raditi svi zdravstveni radnici (dosad 15 dana rada, 15 dana kod kuće)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:29