NEDJELJNI PRVI OBJAVLJUJE

KAKO JE SRUŠENA NAJMOĆNIJA BANDA Istražitelji otkrivaju kako su ušli u trag brutalnim dilerima!

Nedjeljni ekskluzivno prvi put objavljuje rekonstrukciju najveće međunarodne policijske akcije u kojoj je uhićena 51 osoba povezana s preprodajom droge
Zagreb, 120413.USKOK.U medjunarodnoj akciji Setac uhicen je veci broj krijumcara droge.Na fotografiji: privodjenje jednog od uhicenih.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Podgorica, 28. prosinca 2012. Na zajedničkom sastanku su Risto Mijanović iz Crne Gore, Ajlin Ahmić Ićo, MMA borac i vlasnik zaštitarske kuće iz Dubrovnika, i Damir Šetka Šele, vlasnik dubrovačkog kafića Movie. Dogovaraju prodaju 17 kilograma marihuane. Imena kupaca već se znaju. To su Zoran G. iz Velike Gorice, Želimir M. zvani Žac iz Zagreba i Dario Š., konobar iz Zagreba. Kupci će donijeti novac, a Risto će se pobrinuti da i osobno bude prisutan na primopredaji robe.

Prelazak granice

Tri dana kasnije, na samu Staru godinu, Žac i Dario već su u Dubrovniku. Donijeli su dio novca, ukupno 20 tisuća kuna, i ostavili ga na recepciji jednog hotela u Orašcu. Risto ga preuzima isti dan i zove dvojicu od trojice kupaca. Objašnjava im vrijeme i način isporuke marihuane. Bit će to u Brezovici pokraj Zagreba, 27. siječnja. Akcija počinje točno dan uoči primopredaje. Risto, Ajlin Ahmić Ićo i još jedan njihov suradnik predaju marihuanu dvojici vozača, Dejanu O. i Veselinu Đ. Obojica žive u Subotici, a u slobodno vrijeme prevoze drogu za novac. Ićo i Risto za ovu su im akciju dali četiri tisuće eura, a pobrinuli su se i da im putem rent-a-cara osiguraju i dva vozila.

U Crnoj Gori Dejan O. vozio je Golf i legalno prešao granicu, dok je Veselin Đ. drogu prenio u putnoj torbi brdskom stazom blizu graničnog prijelaza Karasovići - Debeli brijeg. Telefonom su dogovorili mjesto sastanka u Dubrovniku, unajmili još jedno vozilo, Chevrolet Aveo, u koje su stavili drogu i zaputili se prema Zagrebu. Chevrolet je vozio Dejan O., a Veselin je ispred njega vozio Golf. Izbjegavajući prelazak graničnog prijelaza s BiH kod Neuma, svoj su put nastavili prema mjestu Trpanj na Pelješcu i ukrcali se na trajekt.

Dan kasnije dvojac je uhićen i još uvijek se nalazi u zatvoru, a Zoran G., Žac i Dario Š. taj su dan ostali bez naručene marihuane.

...

To je bila, doznaje Nedjeljni, jedna od prvih pomno osmišljenih akcija nabave, prijevoza, isporuke i prodaje droge koju je vodio međunarodni lanac narkodilera.

U četvrtak i petak palo ih je ukupno 50 iz Crne Gore, BiH, Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

Njihove su aktivnosti trajale gotovo šest mjeseci, s tim da je policija pomno istraživala svaki njihov korak više mjeseci.

Vlasnik konobe

U tom je razdoblju, doznajemo, prisluškivano gotovo 1000 osoba, dok je velik broj njih policija i pratila.

Epilog međunarodne akcije razbijanja lanca krijumčara droge i oružja bili su maskirani policajci naoružani dugim cijevima koji su na ključnim punktovima u Zagrebu i Dubrovniku uhićivali preostale osumnjičene. S hrvatskog područja u akciji “Šetač” uhićeno je ukupno 15 osoba (uključujući i otprije uhićene vozače i kurire), a Nedjeljni otkriva kako je funkcionirala zločinačka hobotnica koju je vodio dvojac iz Dubrovnika - Ajlin Ahmić Ićo i Damir Šetka Šele, tko su bili glavni akteri u lancu i kako su izgledali njihovi sastanci gdje su se osmišljavale akcije prodaje droge.

U akciji koja se istovremeno provodila u Crnoj Gori, BiH i Srbiji zaplijenjeno je više od 370 kilograma trave i skunka, pola kilograma heroina, manja količina amfetamina te mnogo oružja i eksploziva. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost zaplijenjene droge veća od pet milijuna kuna.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:57