NEPROMIŠLJENI POTEZ

KAKO NADZIRATI VIŠE OD 5000 LJUDI U IZOLACIJI Ocu s koronavirusom koji je dijete doveo u bolnicu prijete tri godine zatvora

Budući da još ne postoji konkretna lista osoba koje su u samoizolaciji, policija ne može provoditi nadzor
U krugu: ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj dr. Goran Roić
 Boris Kovačev / CROPIX

Zbog slučaja iz Klaićeve bolnice, točnije roditelja koji je u srijedu ujutro napustio samoizolaciju i odveo dijete na vađenje krvi pritom izazvavši opravdanu uzbunu, MUP je u kontaktu s epidemiolozima.

S obzirom na to da još ne postoji konkretna lista osoba koje su u samoizolaciji, a njih je dosad oko 5000, prema pravilima policija ne može provoditi nadzor pa ni otkriti je li eventualno, primjerice vozač kojeg su zaustavili u prometnom prekršaju tijekom redovne kontrole prometa, prekršio odredbe samoizolacije koja podliježe prekršajnoj, odnosno kaznenoj odgovornosti.

Prijave

Provjeru kršenja mjere samoizolacije, zbog malog broja epidemiologa koji su od pojave korone danonoćno angažirani, zasad je, čini se, još nemoguće provoditi, a epidemiolozi imaju ovlasti policiju izvijestiti o kršiteljima te direktno protiv njih policiji podnijeti odgovarajuće prijave s obzirom na dokaze kojima možebitno raspolažu.

Što se tiče nepromišljenog poteza čovjeka koji je doveo svoje dijete u Klaićevu i za kojeg se poslije, kad su stigli rezultati, ispostavilo da je zaražen, treba mu moći dokazati da je svjesno, dok se brinuo za zdravlje svoga djeteta, doveo u ugrozu živote osoba s kojima se susreo u bolnici. S obzirom na to da je riječ o zaraženoj osobi, policija će okončati izvide nakon njegova ozdravljenja.

Ako se to dokaže, mogao bi odgovarati po članku 180 Kaznenog zakona - širenje i prenošenje zarazne bolesti. To kazneno djelo čini osoba koja ne postupi po naredbama nadležnog državnog tijela čija je svrha sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima. Djelo je počinjeno ako je zbog nepridržavanja mjera počinitelj zarazio drugu osobu.

U tom slučaju prijeti mu kazna zatvora do tri godine. Ako je drugog zarazio zbog nehaja (bio je nemaran), prijeti mu zatvor do godinu dana. Iz sadržaja zakonske norme proizlazi da je neodgovorni otac koji je dijete odveo u Klaićevu kazneno odgovoran tek ako se pokaže da je netko od drugih pacijenata koji su bili s njim u čekaonici ili medicinskog osoblja dobio koronavirus.

Sankcije

Uz Kazneni zakon, sankcije za nepridržavanje mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraze predviđa i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Tu su kazne u rasponu od 50 do 100.000 kuna predviđene za pravne osobe koje krše norme, i to od obavljanja dezinfekcije bez ovlaštenja do toga ako je na rad primljena zaražena osoba koja predstavlja opasnost za druge.

Iz Dječje bolnice u Klaićevoj doznajemo da je tijekom proteklih dana provedena dezinfekcija svih prostora u kojima je boravila zaražena osoba.

Obavljeni su i epidemiološki razgovori sa svima koji su u srijedu bili u kontaktu sa zaraženim. Od ravnatelja Dječje bolnice u Klaićevoj, prof. dr. Gorana Roića, doznajemo da su epidemiolozi odredili 14-dnevnu samoizolaciju za troje djelatnika kojima zbog neodgovornog ponašanja prijeti zaraza koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:17