NEDJELJNI OTKRIVA

KEMIČAREVA OSVETA ZA OTKAZ Otkrivamo tajnu ubojstva koje je uzdrmalo znanstvenu zajednicu

Dr. Milko Novič (58), bivši zaposlenik Instituta za kemiju u Ljubljani i propali političar, 16. prosinca, uoči blagdanske večere koju su organizirali njegovi bivši kolege, dočekao je u zasjedi direktora Instituta Janka Jamnika (50) i hladnokrvno ga ustrijelio
 Matej Druznik / DELO / CROPIX / YouTube

U samo šest godina doktor kemije Milko Novič (58) od cijenjenog se znanstvenika i vlasnika plantaže lavande prometnuo u propalog političara i nesuđenog gradonačelnika Sežane, a u končnici postao ogorčen i rastrojen ubojica.

Iako je još u vrijeme bivšeg direktora slovenskog Instituta za kemiju, dr. Petera Venturinija, muku mučio boreći se da zadrži radno mjesto u toj cijenjenoj ljubljanskoj instituciji, to mu nije uspjelo. Novič je dobio izvanredni otkaz zbog “ozbiljnog kršenja ugovornih i drugih obaveza iz radnog odnosa te grube nepažnje u kolektivu”. Svoje nezadovoljstvo, bijes i silu koji su ga izjedali sve te godine odlučio je iskaliti na znanstveniku i direktoru Instituta Janku Jamniku (50).

Sanjao je Institut

Novič je sanjao Institut. Živio je za tu profesiju, pa je i nakon otkaza ostao u kontaktu s kolegama. Upravo zahvaljujući tim kontaktima lako je doznao da stotinjak bivših kolega iz Instituta ima organiziranu poslovnu blagdansku večeru u restoranu Via Bona na ljubljanskom Viču. Poznavao je i navike svog “neprijatelja” Jamnika, koji ga je već godinama živcirao, te mu kao “insajder” u Institutu, ništa ne sluteći, rekao da će Jamnik sigurno doći na tu večeru jer je predviđeno da održi govor.

Bio je 16. prosinca. Već od 18 sati Novič je nervozno sjedio u svoje automobilu, u mraku na parkiralištu restorana na Viču, i čekao. U ruci mu je cijelo vrijeme bio pištolj. Provjeravao je je li repetiran i ima li metaka. Kao vrhunski strijelac, nije imao problema u baratanju oružjem, a kamoli s poznavanjem oružja. Bio je dugogodišnji član streljačkog društva, ali nije imao dozvolu za oružje. Čekajući da Jamnik pristigne, na mobitelu je pisao SMS-ove. Obavio je i jedan telefonski poziv. Navodno je nazvao suprugu, također kemičarku po struci, kako bi joj javio da će malo kasnije stići kući.

Tri koraka

Nešto prije 20 sati na parkiralište se dovezao Jamnik. Stigao je direktno iz Instituta. Izašao je iz vozila, zaključao ga i počeo hodati. Ali, nestrpljivi Novič spriječio ga je da učini više od tri koraka. U njega je pusao s leđa, ispalivši mu u glavu dva metka kalibra 7,65 mm. Novič je pao, a da svojeg ubojicu nije uspio ni vidjeti. Je li mu Novič nešto možda doviknuo, nije poznato. Ubrzo su naišli prolaznici. Vidjeli su krvavog čovjeka u odijelu kako hropće i vapi za pomoći. Iako je brzo odvezen u bolnicu, Jamniku nije bilo spasa. Podlegao je ozljedama. Na parkiralištu, djelatnici Instituta zanijemili su od šoka, no većina njih odmah je posumnjala da je Jamnika ustrijelio netko od bivših kolega kojima je upravo on nedavno uručio otkaz. Tragova na poprištu ubojstva bilo je vrlo malo. Samo čahure i opušak cigarete. Prije nego što je pristigla Hitna, Novič se odvezao kući. Upalio je televizor i čekao vijesti. Idućih nekoliko dana nije izlazio iz kuće, ne propuštavši televizijske dnevnike. U prvom kafiću u ulici listao je dnevne novine. Baš kao što je za radnim stolom na kompjutoru provjeravao sve portale. Nepunih pet dana svuda se moglo čuti isto - ubojica je i dalje nepoznat i još ga se traži.

Uhićen nakon pet dana

Istražitelje koji su danonoćno radili na slučaju trag je u konačnici doveo do ključne činjenice: otkaza s kraja 2008. godine kojeg je Noviču potpisao Jamnik.

- Zadovoljni smo rje-šavanjem slučaja iako možda klasičnih krucijalih materijalnih dokaza nema. U samo pet dana, uhitili smo ubojicu. U istraživanje se uključilo 80 istražitelja i policajaca iz Ljubljane i Kopra. Obavili smo više od 150 obavijesnih razgovora. Signal njegova mobitela djelomično nam je pomogao - pohvalili su se iz ljubljanske policije, koja je Noviča uhitila na adresi stanovanja, u Žaucerovoj ulici u Ljubljani. Istražitelji su u pretresu Novičeve kuće pronašli i odnijeli sa sobom hrpu kutija prepunih razne dokumentacije, ali pištolju kojim je ravnatelju Instituta oduzeo život i dalje nema traga. Gdje ga je bacio, nitko ne zna.

I dok su se obitelj i prijatelji, poznanici i kolege opraštali od tragično preminulog Jamnika na groblju, ubojica Novič pred istražnim se sucem Okružnog suda u Ljubljani branio šutnjom. Određen mu je pritvor i prijeti mu najmanje 15 godina zatvora, što Jamnikovima nije nikakva utjeha.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58