GRAD ODUSTAJE OD MEGALOMANSKOG PROJEKTA

Konačna propast Termi Zagreb: Najavljena gradnja silicijske doline u zagrebačkom Blatu!

Pompozno najavljivane Terme vrijedne 50 milijuna eura ostale su na razini suspektne studije, iako su na plaće dvoje zaposlenih potrošena tri milijuna

Ovih je dana konačno i Grad objavio da diže ruke od Termi Zagreb, pompozno najavljivanog projekta na čije su planiranje od 2008. utrošeni milijuni. Konkretno, prema izvještaju dostavljenom Fini, od 6. travnja 2009. do 31. prosinca 2010. samo za plaće direktorice Termi d.o.o. Saše Mesić i još jednog člana Uprave Ine te troškove poslovanja tvrtke izdvojena je 1,469.351 kuna. Za projekt koji će očito ostati mrtvo slovo na papiru, budući da je gradska uprava odustala od termi i na prostoru u Blatu najavljuje gradnju tehnološkog parka, zagrebačke silicijske doline. Konačno, svjedočenje Zsolta Hernadija u postupku INA-MOL krajem studenoga prošle godine u Budimpešti moglo bi otkriti i političku dimenziju projekta Termi.

Milijunska otpremnina

Naime, Mađari su nakon preuzimanja Ine u više navrata pokušavali smijeniti Tomislava Dragičevića, predsjednika Uprave Ine, ali se on godinama održavao na poziciji zahvaljujući intervencijama bivšeg predsjednika Mesića i bliskog prijatelja kod premijera Sanadera. Hernadi je otkrio kojim je političkim pritiscima mađarska kompanija bila izložena nakon preuzimanja Ine da na njezinu čelu ostavi Dragičevića. No, kad su 2009. postali i većinski vlasnici, uspjeli su provesti svoju namjeru jer se Dragičević nije uklapao u njihov način vođenja kompanije. Smijenili su ga i isplatili mu čak 6,8 milijuna kuna otpremnine, ali je Dragičević sve do 2011. ostao u Nadzornom odboru. Već prilikom pregovora o preuzimanju većinskog paketa osim plinskog biznisa Mađari su tražili i da se termalni biznis izdvoji iz Ine jer ga nisu smatrali bitnim i perspektivnim. Je li zapošljavanjem Saše Mesić Tomislav Dragičević vratio uslugu Stjepanu Mesiću za njegovo zauzimanje da ostane na čelu hrvatske naftne kompanije? Iz Hernadijeva svjedočenja, ali i neslužbenih informacija iz vodstva Ine, to je jedino objašnjenje zašto je Ina angažirala Sašu Mesić u projektu koji se nije maknuo dalje od maglovite studije.

- Zar je moja plaća najbitnija stvar u ovoj državi?! Ona je manja nego plaća u Holdingu, a iznos je ionako odredila Ina, suosnivač tvrtke - temperamentno mi je prije nekoliko tjedana objasnila Saša Mesić, direktorica Termi Zagreb, dajući do znanja da smo joj praktički banuli u ured. A njezina je plaća, prema izvorima iz Ine, koja je suosnivač tvrtke Terme Zagreb, oko 20.000 kuna neto.

- Birali ste broj koji se ne koristi. Oprostite, ali tu tvrtku nemamo registriranu u telefonskom imeniku - pokušali smo doći do nekih brojeva Termi Zagreb, tvrtke koja bi trebala pripremiti projekt budućih termi u Blatu. I zaputili smo se u Barčićevu 9, gdje je sada sjedište tvrtke.

Saša Mesić nas pušta u ured, napominjući kako za svaki razgovor moramo dobiti odobrenje korporativnih komunikacija.

Luksuzni planovi

Pa je naš razgovor vrlo brzo završio. Kći bivšeg predsjednika i dalje je u tihom ratu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Grad Zagreb kao osnivač tvrtke i osnivač koji je u ulog dao zemljište nije uplatio svoje obveze, ali ipak gradske službe surađuju. Terme Zagreb ušle su u strateške gradske projekte, a Saša Mesić ispraćajući nas kaže kako su toplice u Blatu, o kojima se priča već četrdesetak godina, “termalni zlatni rudnik”.

- Da je bilo više koordinacije, Arena se mogla grijati vodom iz Blata jer je njezina temperatura 80 Celzijevih stupnjeva te se, prema istraživanjima stručnjaka, ni nakon 30 godina eksploatacije neće promijeniti. Napravili smo studiju prema kojoj bi se uz terme sagradio i hotel s četiri zvjezdice, spa i wellness centri. S tom vodom koja se može koristiti i za hlađenje mogli bismo napraviti i skijašku stazu koju bi u vrijeme kad drugdje nema snijega vrhunski skijaši mogli koristiti za treninge ljeti - ostrašćeno mi priča geologinja.

Devet tisuća kuna kazne

S Bandićem je, kažu naši izvori, i dalje na ratnoj nozi, od osnivanja Termi. Gradonačelnik je od Mirka Heraka, čelnika Gradskog kontrolnog ureda, tražio izvješće o poslovanju. No kad su gradski kontrolori došli, vidjeli su da je Saša Mesić sve izvještaje dostavila nadležnim gradskim službama. Ali, osim Saše Mesić, koja je svojedobno rekla da se Bandić okrenuo protiv nje nakon što ga njezin otac Stjepan nije podržao u predsjedničkoj kampanji, sporan je bio i sada već bivši član Uprave Dragan Vučić, kojeg je imenovao Grad kao suosnivač tvrtke. Naime, Vučić je bio predsjednik SDP-ova odbora na Peščenici koji je isključio Milana Bandića iz stranke. I tako je projekt termi u gradskom predgrađu Blato, koji bi prema tvrdnji Saše Mesić mogao gradu uštedjeti milijune i biti profitabilan, praktički i doslovce u blatu. Određenih pomaka ima, poput nekih studija i gradskih planova, no od konkretnih projekata zasad nema ništa. Uostalom, na mjestu gdje bi trebale niknuti zagrebačke toplice najprije treba riješiti imovinsko-pravne odnose.

U međuvremenu Državni inspektorat u Termama je proveo inspekcijski nadzor zbog povrede propisa o radnim odnosima tijekom 2009. i 2010. Pokazalo se da su prijave neutemeljene, no Državnom inspektoratu početkom 2010. stiže nova prijava, da Saša Mesić zapošljava radnike na neodređeno vrijeme bez potpisa drugog člana Uprave i da kasni s prijavama za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Inspektor je kaznio Terme Zagreb sa 75.000 kuna te Sašu Mesić i drugog člana Uprave, koji nije ni htio potpisati suglasnost za zapošljavanje, sa po 9000 kuna. U odgovoru glavnog inspektora Roberta Markta ne piše je li sudski nalog i proveden.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:00