AMBICIOZNA OPATIJKA

KONOBARICA IMA VIZIJU UNAPRIJEĐENJA KVARNERSKOG TURIZMA 'Usavršit ću kuhanje kave i privući penzionere!'

‘Živim s roditeljima, nisam još udana pa sam svotu za stanarinu radije uložila u vozački ispit i u uređenje zubi, a štedim i za vlastiti kafić. A kao jedinica sam ionako kućna princeza', kaže Valentina.
 Foto: Dražen Komar

Svježa energija u omiljenom turističkom odredištu osoba zlatne životne dobi je Valentina Vlah (26), domaćica jednog opatijskog lokala, s kojom smo razgovarali nakon što se još mokra od kupanja poslije smjene legla osunčati uz rivu. Bolje rečeno, samo se posušila i otrčala ostvarivati dalje svoje ambicije, a uz ugostiteljstvo to su modni dizajn i fotografija. Po njoj sudeći, Opatija nije grad koji živi isključivo usporenim tempom.

- Iako sam voditeljica kafića u kojemu radim, nije mi teško ni uhvatiti tacnu i konobariti, jer volim posao koji radim. Svoju budućnost vidim u ugostiteljstvu, točnije u nekom dnevnom retro-lokalu, gdje bi se uz birana pića posluživali najfiniji muffini i torte - kazuje. Za profesiju se teško odlučila jer, govori, ima širok spektar interesa.

- Nisam završila strukovni fakultet jer sam prethodno maštala o modnom dizajnu. Ponijelo me kad sam odradila nekoliko samostalnih revija, sudjelovala svojedobno na Fashion Incubatoru u Osijeku i dobila nagradu jednog talijanskog časopisa za tinejdžere, pa sa svojim kreacijama prodefilirala modnim pistama Milana. Nažalost, nisam to mogla financirati i vratila sam se ugostiteljskoj školi, odnosno zaradi - prepričava.

No, moda joj je ostala najdraži hobi pa nerijetko od prijateljica dobiva narudžbe da im osmisli oprave za najsvečanije trenutke.

- Jedna se upravo udala u mojoj vjenčanici, a već skiciram kroki za sljedeću - pohvalila se.

Stigla je to, kaže, jer su turističku sezonu omele kiše prije ovih vrućina. Je li zadovoljna odazivom gostiju?

- U Opatiji je još uvijek gužva jedino na parkiralištima, od vikend-turista iz Zagreba i okolice, ako je po registracijskim pločicama za zaključiti. Špica ljetne sezone još nije krenula - prosuđuje, dodavši kako se slaže s općeprihvaćenim razmišljanjem da se Opatija prometnula u destinaciju za odmor starijih ljudi.

Kupalište nove nade

- Istina je, mada bih voljela ponuditi neke dodatne sadržaje toj skupini kad već mi mladi ovdje možemo zaboraviti noćni život. Odavde preko Učke do Gorskog kotara mnogošto bi se za njih dalo bolje organizirati. Šteta je što je Opatija na samo pola sata do Rijeke, Fužina ili Istre, a izvanpansionska ponuda nam je sveukupno slaba. Nadu mi budi pogled na novo kupalište koje je skoro dovršeno pa ćemo možda ove sezone nešto više i napraviti. Da ne budem nefer: Opatija je zbilja lijepa i idealna za stanovanje svima koji vole mir, no za neku življu zabavu valja nam potegnuti bar do Rijeke ili na otoke - kritična je.

Živi, inače, u centru Opatije, s roditeljima.

- Nisam još udana pa svotu koju bih inače dala za stanarinu radije sam uložila u vozački ispit i u uređenje zubi, a štedim i za vlastiti kafić. Osim toga, kao kćeri jedinici lijepo mi je s njima jer sam njihova kućna princeza. Dobro se razumijemo i jer uz mene i njih dvoje povazdan rade, mama kao trgovkinja u samoposluzi, a tata je elektrotehničar u riječkom brodogradilištu 3. maj. Sve u svemu, baš smo skladna mala obitelj - zadovoljna je svojom životnom bazom.

Ne misli stati na svakodnevnom poslu, već se paralelno brusiti na stručnim tečajevima.

- Sljedeće što me zanima je usavršavanje kuhanja kave i dizajniranja na njoj te sve što nudi enologija i brojni festivali piva. Volim se informirati o tome što se novoga nudi, jer vrijeme brzo prolazi pa bolje da nas ne pregazi. Nadam se da ću uspjeti nepredovati u naredne dvije-tri godine - kaže o planovima koji sve intenzivnije uključuju i zasnivanje vlastite obitelji.

- Mnoge su se moje prijateljice već poudavale i imaju djecu pa se i kod mene ti osjećaji rađaju, ali ništa doskora.

Ima li dečka?

- Ne, ali postoji netko tko mi je drag - tajnovito će.

Do konkretizacije te ili neke druge veze slobodno vrijeme provodi sama, ali ne pada joj to, govori, tako teško.

- Radim uz luku pa se nakon posla bacim u more između jahti i brodica jer dok dođem doma već je prekasno da idem ikamo dalje. Već je toliko vruće da mi je neizdrživo čekati pa se iz uniforme nabrzaka presvučem u badić i skočim u more koje je već optimalne temperature. Boljeg osvježenja nema. Kad mi se zalomi koji rijetki slobodni dan, skoknem i do Mošćeničke Drage ili Brseča s plažama koje su, za moj ukus, najljepše u okolici.

Kad se okupa i posunča, lati se fotoaparata. Profesionalni je, a dobila ga je za rođendan od društva koje zna da je, uz ugostiteljstvo i modu, to treća njena strast. Slika tako krajolike i prijateljice koje su joj rado modeli, jer znaju da se i sama ne libi stati pred kameru u slobodnijem izdanju.

Skroz gola? Ne hvala

- Ne fotkam se skroz gola, ali pozirala sam za Playboy i u editorijalima donjeg rublja za neka šoping izdanja. Iako iza sebe imam 40-ak snimanja, honorar mi je i dalje sporedna stvar jer danas ionako nisu izdašni. Modeling mi je čisti gušt i smatram da bi se svaka cura koja dobro dobro izgleda i želi trebala okušati pred objektivom. Predrasude spram obnaživanja nezaslužene su, jer sve što je lijepo treba pokazati. Nije to ništa vulgarno i većina nas žena takve fotke komentiramo. Nije mi mrsko poneku objaviti na društvenim mrežama, ali činim to oprezno kad vidim kakve je reakcije izazvala ovih dana snimka seksa jedne naše manekenke. Jadna cura, ti dečki se stvarno nisu pokazali! - zaključuje Valentina Vlah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:02