ZATAŠKAVAJU SE BROJKE?

'LAKO ZA PRESTRAŠENI ZAPAD, ALI TO ŠTO MI JE NAPRAVIO BRAT PUTIN...' Posljednji europski diktator i dalje prkosi koroni i poziva građane na ulice

 
 screenshot YT

Bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko još odolijeva i "prkosi" koroni. Bjelorusija je zemlja u kojoj sve radi po ustaljenom ritmu - škole, šoping-centri, kina i kazališta (ali ljudi, sami su tako odlučili, sve više izbjegavaju ta mjesta), igraju se utakmice, ali čini se da ipak nije sve tako idealno i bajno kako ih uvjerava vječni Aleksandar Lukašenko.

I dok je Lukašenko u svom istupu na bjeloruskoj televiziji još jednom ismijao ustrašeni Zapad, ali i kritizirao i Rusiju jer je zatvorila granicu prema Bjelorusiji, što je on shvatio kao osobnu uvredu od bratskog naroda i Vladimira Putina. Lukašenko je opet strku oko koronavirusa u Europi nazvao masovnom psihozom te udijelio narodu savjet.

- Ljudi u stanu mogu poludjeti, pa virusi se najbolje šire u zatvorenom i zagušljivom prostoru - rekao je bjeloruski Batko (Otac) te nastavio:

- Treba biti vani, što više šetati i udisati svježi zrak.

Kao mjeru borbe s koronavirusom predložio je "ne zatvaranje i izolaciju, već vodku, saunu i radove u polju".

- To je najbolji lijek - kaže nasmiješeni bjeloruski lider na nacionalnoj televiziji.

Doduše, priznao je kako se on testirao na koronu.

No, s druge strane, oporbeni mediji, koji praktički rade u poluilegalnoj atmosferi, jer mnoge se zatvara i ukida po zakonu o "fake newsu" i širenju panike, navode, pozivajući se na izvore među liječnicima i znanstvenicima, da je oboljelih mnogo više od službeno priznatih 150.

Doduše, Lukašenko je priznao i prvu žrtvu korone u Bjelorusiji, a riječ je o 75-godišnjem glumcu Viktoru Daškeviču. No, zanimljivo je da iako je to obznanio predsjednik, niti jedan državni medij tome nije posvetio gotovo nikakvu pozornost.

Oporbeni portali navode da je samo u gradu Vitebsku zaraženo 10 liječnika tamošnje gradske bolnice, a liječnici, anonimno, javljaju da se virus širi a da se mrtvima upisuju u smrtovnice druge bolesti, a ne Covid-19. I sam Lukašenko navodi da se od drugih bolesti i dalje umire mnogo više nego od zaraze koronavirusom.

Naveo je da ne misli odgađati predsjedničke izbore 30. kolovoza na kojima će se ponovno kandidirati (na vlasti je od 1994, godine), kazavši da odgodu traže "neprijatelji i suparnici". Tako je cijela Bjelorusija postala talac Lukašenkova opuštenog pristupa opasnoj pandemiji i njegova hira o "Covidu-19 kao i svakoj drugoj bolesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 21:08