KORONAVIRUS U DALMACIJI

Manje oboljelih u širem splitskom okružju, apel da se ne okuplja na plažama

 Tom Dubravec / CROPIX

U zadnja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji manje je novozaraženih koronavirusom, četvero od osam u petak novooboljelih je iz samoizolacije pa su epidemiolozi zadovoljni, ali i dalje građane pozivaju da se suzdrže od većih okupljanja i odlazaka na plaže.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin navela je kako je trenutno u samoizolaciji 105 zdravstvenih djelatnika, a oboljelo ih je ukupno 71.

Rekla je kako je u Domu za starije u Vukovarskoj trenutno 62 zaraženih korisnika i 12 djelatnika, zaraženo je pet štićenika i tri djelatnika iz doma u Makarskoj, potom četiri štićenika doma u Dicmu te jedan djelatnik, kao i jedan štićenik doma u Seget Vranjicu.

Zaražena je i pomoćna radnica iz kuhinje Doma na Zenti, koja je radila do 6. travnja i nakon toga bila kod kuće čekajući smjenu, kazala je Karin.

Ustvrdila je kako je u Domu na Zenti sve pod kontrolom, obrađeni su kontakti zaražene pomoćne djelatnice iz kuhinje, a svim štićenicima i djelatnicima tamo su uzeti brisevi.

U splitskom KBC-u 57 zaraženih iz Doma u Vukovarskoj

U KBC Split je od 98 hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom njih 57 iz doma u Vukovarskoj ulici, dok ih je deset iz ostalih domova.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa objasnio je kako je doktorica koja je skrbila o štićenicima doma u Vukovarskoj jedna od 106 liječnika obiteljske medicine na području grada, a uz nju još ima dosta liječnika koji skrbe o velikom broju starijih osoba.

Kazao je kako su svi ti liječnici bili upućeni da se jave na možebitne pozive u slučaju da ljudima u karanteni zatrebaju lijekovi ili neki savjet.

"U slučaju hitnih situacija ljudi iz karantene trebali su biti zbrinuti putem Hitne pomoći. Do danas nismo imali niiednu intervenciju, ispisano je tek nekoliko recepata, domovi zdravlja imaju dovoljnu količinu zaštitne opreme, dok privatne ordinacije nju moraju same nabavljati", rekao je Rađa.

Od idućeg tjedna drive-in brisevi i u Makarskoj

Najavio je kako će se sljedeći tjedan u Makarskoj otvoriti drive-in uzimanje brisa.

Napomenuo je da se na Zenti nalazi ambulanta obiteljske medicine s dovoljno medicinske opreme, a nije mu poznato koliko su štićenici opskrbljeni tom opremom.

Na isto pitanje odgovor je dao i predsjednik županijskog Stožera Luka Brčić, navodeći da oni opremu dobivaju od Nacionalnog stožera i ne mogu utjecati na količinu.

Ovoga tjedna policija je obavila 840 provjera samoizolacije i utvrdila tek šest kršenja.

Župan Blaženko Boban poručio je kako u borbi protiv koronavirusa nema politike, već se svi moraju držati zajedno.

Idući tjedan inspekcijski nalazi za Dom u Vukovarskoj

Govoreći o zarazi u domu u Vukovarskoj ulici Boban je najavio da će inspekcijski nalazi biti gotovi do sredine idućeg tjedna.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević opet je apelirao na građane da se suzdrže od nepotrebnog zadržavanja na javnim prostorima, poglavito na plažama.

Za spaljeni šator Crvenog križa ispred doma u Vukovarskoj Srdarević je ustvrdio kako se prema dosadašnjoj istrazi ne radi o kaznenom djelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:54