EKSKLUZIVNO: PRODANA KERUMOVA VILA

Marina Wallner: Sagradila sam tisuće stanova u Splitu. Ovu vilu neću rušiti, nego obnoviti i pretvoriti u gastroakademiju

ZAGREB - Splitsku poduzetnicu Marinu Wallner (52) u središte pozornosti šire javnosti lansirala je vijest da je za 10 milijuna eura od gradonačelnika Splita Željka Keruma kupila vilu Rosina, crvenu kuću upečatljivu u vizuri kultne uvale Bačvice i zaštićenu kao kulturno dobro.

Vrijedna nekretnina

- To je uistinu puno novca, ali vjerujem da vila s obzirom na svoju bogatu povijest, položaj, izgled i cijene nekretnina vrijedi svaki euro - kaže Wallner, sugrađanima najpoznatija kao građevinska poduzetnica i partnerica Zvonka Kotarca u Dal koningu, tvrtki koja je u Splitu sagradila više od 10.000 stanova. Danas se Wallner planira povući iz graditeljstva i posvetiti gastronomiji i obrazovanju jer, kaže, nema veće sreće na svijetu nego vratiti posrnulo dijete.

- Uvijek sam se šalila sa Zvonkom da ću na kraju završiti u kuhinji - priča Marina, koja će u secesijskoj vili, poznatoj i kao hotel Matić, otvoriti Međunarodni studij gastronomije.

Štih starog Splita

Čuvari splitske baštine mogu odahnuti: Marina neće graditi hotelski kompleks oko poznatog motiva splitskih razglednica podignutog 1901. godine, kako je planirao Kerum, niti će ju rušiti pa iznova graditi nekoliko metara dalje.

Derutnoj će vili vratiti stari sjaj, a iza nje sagraditi samo manji, kako je rekla, što nenametljiviji hotel koji će biti u funkciji studija gastronomije. U njemu će odsjedati gostujući predavači i polaznici škole. Za početak će obnoviti vrt u retro stilu i u njemu Splićanima vratiti legendarni plesnjak s početka prošlog stoljeća.

- Splićani su mi pričali da je hotel bio okupljalište ljudi iz svijeta kulture i sporta, da su u njemu hajdukovci slavili pobjede i družili su se. Moj plan nije brzati, nego dobro istražiti svaki detalj povijesti vile koja je obilježila početak turizma u Dalmaciji. Želja mi je za taj posao angažirati Duška Kečkemeta, povjesničara umjetnosti, i nadam se da će doktor to sa zadovoljstvom uraditi - kaže Marina, koja zdanju želi vratiti štih starog Splita s početka 20. stoljeća.

10 godina prilagodbe

Tako se i Wallner, rođena Puljanka, kojoj je, priznaje, preseljenje iz Pule u Split bilo prilično traumatično iskustvo, na koncu ipak zaljubila u najlipši grad na svitu. Nekadašnja pulska rokerica, danas vodeća splitska poduzetnica u grad pod Marjanom se doselila s roditeljima 1974. godine, kao tinejdžerica.

Obitelj se morala seliti jer je cijela vojna škola u kojoj je radio Marinin otac premještena iz Pule u Split. Imala je 17 godina i preseljenje joj je teško palo. Najviše joj je, kaže, nedostajalo društvo, rock scena i koncerti na kakve je navikla u Puli. Trebalo joj je punih deset godina da se privkne na Split.

- Bila sam šutljiva, teško sam sklapala prijateljstva. Moj je otac za mene govorio: gdje me staviš, tu me nađeš - prisjeća se poduzetnica koja tvrdi da splitska rock scena tada nije bila ni blizu onoj u Puli. Kao argument vadi Atomsko sklonište, Bumerang, gostovanja Dade Topića, Josipe Lisac... toga u Splitu tih godina nije bilo, tvrdi.

Ipak, udomaćila se, diplomirala je pravo na splitskom sveučilištu, udala se, rodila sina i kćer, koju već polako uvodi u posao.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:23