OTKRIVENA TAJNA POGLAVNIKOVOG KABINETA

'MOJ OTAC MORAO JE PAVELIĆU RADITI NAMJEŠTAJ. NIKAD NIJE PLAĆEN, A PARTIZANI SU GA ZBOG TOGA UBILI' Priča obitelji drvoresca

Krešimir Reindl bio je umjetnik. Natjeran je da iz Daruvara dođe u Zagreb i uredi kabinet za Antu Pavelića. Zbog tog posla je ubijen, a dio njegovih rukotvorina još krasi državne urede, otkriva njegov sin

Je li radni stol Ante Pavelića iz Banskih dvora u vas? Stol za kojim je sjedio dok je naređivao brutalne zločine nad Srbima, Židovima, Ciganima i nepoćudnim Hrvatima? - pitala sam voditelja državne rezidencije u Visokoj 22 za prošlotjednog obilaska te vile u kojoj vladajući ugošćuju ugledne goste. - Ne znam. Pročitao sam vaš članak o tome da ni jedan premijer ne želi sjediti u nekadašnjem Pavelićevom kabinetu u Banskim dvorima pa sam prema fotografiji tražio stol, ali nisam ga našao - odgovara mi voditelj rezidencije koju je država opremila antiknim namještajem što ga je zatekla u uredima i kabinetima raznih državnih institucija. Voditelj ili doista nije prepoznao da su nekadašnji Pavelićev stol i stolac u jednoj od osam spavaćih soba rezidencije ili je procijenio da je bolje taj podatak prešutjeti. Naravno da se ni jedna nova hrvatska vlast ne želi povezivati s Nezavisnom državom Hrvatskom, pa ni s poglavnikom Antom Pavelićem.

***

Ali Krešimir Reindl, 71-godišnji sin nekadašnjeg Pavelićeva stolara, također Krešimira Reindla, prepoznao je, kaže, stol i stolac koje je izradio njegov otac. Njegova obitelj sačuvala je album s fotografijama radova oca Reindla, a u naslijeđe su im ostali još neki predmeti, među kojima dva reljefa što su trebala visjeti na zidovima Pavelićeva kabineta, ali nikad nisu predana ustaškoj vlasti. Taj stol i stolac danas su u spavaćoj sobi u državnoj rezidenciji, zajedno s namještajem grofa Pejačevića. Na fotografijama iz obiteljskog albuma vidiljivo je da se na sredini stola nekad nalazio urezbaren grb NDH, dok je danas na tom mjestu na stolu grb prekriven nekakvim drugim znakom. Isto tako i na rubu stolca. Kad je obitelj Reindl pročitala članak o nekadašnjem Pavelićevu kabinetu objavljen u Jutarnjem listu, kontaktirali su s nama da bi ispričali priču o njihovu ocu, za kojeg kažu da nije bio ni ustaša, a ni vojno lice te da ga je Pavelić preselio iz Daruvara u Zagreb samo da bi izradio taj namještaj za kabinet u Banskim dvorima. Ali nakon smjene vlasti 1945. stolar umjetnik odmah je uhapšen i pogubljen.

Obitelj Reindl tvrdi da poglavnik Pavelić njihovu ocu za taj posao nikad nije platio.

- Neka nam država vrati namještaj ili otkupi reljefe ili nas na neki način obešteti - predlaže Krešimir Reindl jr.

Vrijednost koju bi taj namještaj mogao postići na tržištu teško je sada procijeniti, ali, govori nam jedan trgovac umjetninama, ona sigruno ne bi bila manja od sto tisuća eura.

- Diktatori su kategorija za sebe što se tiče kolekcionara. Ne znači da bi to kupio samo hrvatski kolekcionar, oni znaju skupljati predmete svih diktatora - govori. Nastavlja da su predmeti iz NDH početkom 90-ih na tržištu postizali velike vrijednosti, ali da se danas to promijenilo.

- Cijene tih predmeta variraju s obzirom na političku situaciju - kaže. No, oduvijek su diktatori imali posebnu vrijednost među kolekcionarima, a od predmeta iz doba NDH najbolje su cijene postizali bodeži, uniforme, pa i numizmatika iz tog doba.

Prodao bi i Reindl svoja dva reljefa, ali o cijeni zasad ne želi govoriti. Ne posjeduje nikakve ugovore, a ni dokumente, kao ni račune za taj posao koji je poglavnik naručio od njegova oca, ali kaže da mu je to ispričala njegova majka koja je preživjela smjenu vlasti. Njegova su oca pogubili u srpnju 1945., a obitelj još ni danas ne zna gdje je pokopan.

- Jedini je njegov grijeh bio što je znao rezbariti drvo, a to se svidjelo Poglavniku - priča nam Reindl jr.

Nekoliko je godina njegov otac u radionici na zagrebačkom željezničkom kolodvoru uz pomoć osam radnika, koje mu je Pavelić dodijelio, izrađivao navedeni namještaj. Kabinet se, tvrdi obitelj Reindl, sastojao od velikog radnog stola s pripadajućom foteljom te stolcem za gosta, staklenog ormara za knjige te dvije reljefne slike s motivima tadašnjeg Zagreba, stolićem za šah s figurama i dva stolca. Otkrili smo dakle da su stol i fotelja u državnoj rezidenciji u Visokoj, dva reljefa su u vlasništvu obitelji Reindl, a stakleni ormar, tvrdi Reindl, posljednji je put vidio u jednom od ureda u Saboru. Stolić za šah i dva stolca završili su, kažu, negdje u inozemstvu.

Stol koji je izradio za Pavelića i koji je poslije koristio Vladimir Bakarić, danas se nalazi u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu, ali je s njega maknuto ustaško U na čelu stola

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:16