RAZLIČITI SCENARIJI

MOO NE RAZMIŠLJA O ODGODI OLIMPIJSKIH IGARA 'Ne znamo kakva će situacija biti, imamo još četiri i pol mjeseca'

 AFP

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach za "New York Times".

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu opetovano ističu da će Igre početi kako je i planirano 24. srpnja.

Koronavirus, koji se pojavio krajem prošle godine u Kini do sada je odnio više od 10,000 života diljem svijeta, dovodeći u pitanje i održavanje Igara.

No Bach tvrdi kako MOO čak ni ne razmišja o otkazivanju Igara.

"Otkazvanje nije uopće tema. Predani smo uspjehu ovih Igara", naglasio je.

MOO je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre.

"Ne znamo kakva će sitaucija biti", dodao je Bach.

"Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i pol mjeseca do početka Igara".

"Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti je nesigurnost. Nitko vam danas ne može reći što će biti sutra, za mjesec dana, a najmanje za četiri mjeseca", istaknuo je.

Japan bi prema predviđanjima trebao primiti preko 600,000 stranih gledatelja i sportaša na Igrama za koje su sponzori platiti milijarde dolara, i čije su pripreme stajale najmanje 12 milijardi dolara.

No, Bach tvrdi da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi financijski interesi. Zaštita zdravlja svakoga tko sudjeluje i ograničavanje virusa su i dalje

glavni ciljevi, napominje predsjednik MOO-a, dodajući kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

"206 nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I

mi bismo, dok god ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da je olimpijski palmen svjetlo na kraju tog tunela ..."

U posljednjih nekoliko dana više je sportaša, među kojima i olimpijska pobjednicau skoku s motkom Katerina Stefanidi, optužilo MOO da dovodi u opasnost

zdravlje sportaša inzistiranjem da se Igre održe.

Bach, bivši olimpijski pobjednik u mačevanju, izrazio je susjećanje sa sportašima.

"Za svakog je sportaša najgora stvar u pripremama neisgurnost koja mu odvlači pozornost sa treninga i priprema. Razgovarao sam sa 220 sportaša u srijedu i rekao im da se ne možemo pretvarati da imamo odgovore na sva pitanja".

"Svi smo u istoj situaciji, cijeli svijet. To je jedinstvena situacija koja iziskuje izvanredna rješenja", zaključio je Bach.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 17:49