ZABORAVITE BRITVICU

'MUŠKARCI MORAJU NOSITI BRADU DA IH SE NE BI ZAMIJENILO ZA ŽENE!' Turski propovjednik objasnio zašto je brijanje opasno za ćudoređe

 Screen shot / Youtube

Islamski propovjednik iz Turske, Murat Bayaral, izjavio je da muškarci svakako moraju nositi bradu kako bi bilo sigurno da se radi o muškarcima, a ne o ženama.

'Muškarci svakako trebaju nositi bradu jer je to jedan od ukupno dva dijela tijela po kojem se muškarci razlikuju od žena', rekao je Murat, nesvjestan da razlika među muškim i ženskim tijelima ima još.

No bogobojaznog Murata zapravo najviše brine nešto drugo:

'Ako muškarac ima dugu kosu, a nema bradu, netko bi mogao pomisliti da je u pitanju žena, jer u današnje se vrijeme žene i muškarci slično oblače. A sačuvaj Bože da bi netko pomislio da se radi o ženi pa da mu na um padnu nečasne misli!'

Njegovi zastarjeli stavovi izazvali su pravu lavinu komentara na društvenim mrežama. Magdalena Kirchner iz Istanbul Policy centra kaže da ovakvi ispadi, nažalost, nisu rijetkost: 'Debate o čednosti se pojavljuju sve češće.'

I turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan tako je rekao da mu je namjera odgojiti 'pobožnu generaciju', a bivši zamjenik premijera Bülent Arinç 2014. je rekao da se žene ne bi trebale smijati u javnosti.

Kirchner kaže kako najnovija Bayaralova izjava zapravo otkriva nastojanje turske vlasti da stvori pritisak na sekularizam i bez izričitih zakonskih mjera.

No, ne događaju se takve stvari samo u Turskoj. Nassim Abdi iz Sydneya kritizirao je roditelje koji dopuštajju djeci da slušaju glazbu, pitajući se hoće li se u srcima takve djece izroditi ljubav prema Kuranu ili prema glazbi? A jedna propovjednica iz Sydneya kritizirala je žene koje čupaju obrve proglasivši tu praksi grešnom ili haram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:37