Upisna sezona

Od ponedjeljka u Hrvatskoj počinju prijave u srednje škole, ovo su svi ključni datumi!

U srednjim je školama (javnim) planiran upis 45.478 učenika u 2062 razreda

I ove je upisne sezone moguće prijaviti maksimalno šest programa u šest škola

 Luka Gerlanc/Cropix

Od ponedjeljka 27. svibnja učenici završnih razreda osnovnih škola mogu početi s prijavama u sustav upisa u srednje škole, a s prijavom željenih obrazovnih programa trebat će pričekati konac lipnja. Prema odluci o upisu u prve razrede srednjih škola, ovih dana objavljenoj u Narodnim novinama, prijava programa trajat će od 28. lipnja do 8. srpnja. Na mrežnoj stranici Upisi u srednje škole od samoga početka prijava programa moći će se pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program obrazovanja, i to na kartici Moji rezultati.

Iznimka su prijave programa onih škola koje provode prijemne ispite, odnosno dodatne provjere, pa prijave u te škole traju kraće - od 28. lipnja do 1. srpnja. Provođenje dodatnih ispita i provjera znanja održavat će se od 2. do 5. srpnja.

Provjere posebnih znanja provodit će osam zagrebačkih škola: Gimnazija Tituša Brezovačkog, I. gimnazija, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, X. gimnazija, V., III., XV. i Gimnazija Lucijana Vranjanina.

U odnosu na prošlu školsku godinu, nema novih škola koje su zatražile provjeru posebnih znanja učenika.

Liste prioriteta

- Kao i prošle godine, Ministarstvo će omogućiti učenicima da provjeru znanja polažu u srednjoj školi koja im je viša na listi prioriteta, a rezultati provjere vrijedit će za prijavu u druge srednje škole koje provode isti program obrazovanja te uvjetuju provjeru znanja iz istog nastavnog predmeta - kažu u Ministarstvu.

Ključan datum, uz 5. srpnja kada slijedi brisanje kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete, kao i unos prigovora 8. srpnja, jest 10. srpnja za kad je najavljena objava konačnih ljestvica poretka. Pet dana poslije bit će objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski rok (službena je objava 9. kolovoza). Prijave programa u jesenskom roku traju od 19. do 23. kolovoza, a 26. kolovoza je objava rezultata.

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, u srednjim je školama (javnim) planiran upis 45.478 učenika u 2062 razreda.

U gimnazijski programima ima mjesta za 11.138 učenika (24,49 posto), a u četverogodišnjim strukovnim školama za 18.871 učenika (41,49 posto). U trogodišnjim školama mjesta je za 6747 učenika (14,84 posto) dok škole s programima za vezane obrte u trajanju od tri godine primaju 5047 učenika (11,1 posto). U petogodišnjim medicinskim školama (medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege) ima mjesta za 1285 učenika (2,83 posto). Samo devet razreda predviđeno je za 109 učenika u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme.

U prilagođenim i posebnim programima za učenike s teškoćama u razvoju rezervirano je 890 mjesta u 106 razreda, ili 1,96 posto ukupnog udjela srednjoškolskih programa.

Plesne i glazbene škole primaju 1391 učenika (oko tri posto).

Kako je navedeno u odluci o upisu, u programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice planirana je mogućnost upisa za 895 učenika, a u privatnim školama mjesta ima za 1762 učenika.

Popis programa

Učenici koji ne ostvare pravo na upis u ljetnome ili jesenskome upisnom roku mogu se prijaviti u naknadnome upisnom roku u školama u kojima je ostalo slobodnih mjesta. Prijave su od 2. do 27. rujna.

I ove se upisne sezone može prijaviti maksimalno šest programa u šest škola.

Osim datuma i ukupnog broja upisnih mjesta, u odluci o upisima nalazi se i tablica s popisom programa. U njoj se može vidjeti broj razreda, odnosno odobreni broj učenika za upis u svaku pojedinu školu.

Zajednički element vrednovanja za upis kandidata u sve srednjoškolske programe obrazovanja čine prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovne škole. Dodatni element vrednovanja ostvaruje se na osnovi provjere posebnih znanja, a bodove donose i rezultati na natjecanjima u znanju i sportu.

Također, poseban element vrednovanja, ako se kandidat nalazi na zadnjem mjestu ljestvice poretka uz dva ili više kandidata unutar kvote, čine zdravstvene teškoće, odnosno život učenika u otežanim uvjetima. Kandidatu koji je dijete bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi dodaje se jedan bod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 16:16