POČELE PRIPREME

U srednjim školama bit će oko 49 tisuća upisnih mjesta u 2200 razreda, objava za upisane do 10. srpnja

Sve srednje škole dužne su od 26. veljače do 8. ožujka pripremiti planirani broj slobodnih mjesta i unijeti ih u sustav upisa

Ove školske godine 8. razred završava oko 41.000 učenika, što je za 865 učenika više u odnosu na prošlu školsku godinu

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je prve aktivnosti vezane uz planiranje upisa učenika u srednje škole u idućoj školskoj godini 2024./2025. Prema njihovim podacima, ove školske godine osmi razred završava oko 41.000 učenika, što je za 865 učenika više u odnosu na prošlu školsku godinu.

- Prema odnosu broja učenika osmih razreda i planiranih slobodnih mjesta tijekom prijašnjih godina, možemo procijeniti da će za 41.000 učenika planirani broj upisnih mjesta ove godine biti oko 49.000 i to u otprilike 2200 razrednih odjela. Sve srednje škole i njihovi osnivači obaviješteni su da su u periodu od 26. veljače do 8. ožujka u sustav NISPUSŠ dužni unijeti strukturu razrednih odjela i planirani broj slobodnih mjesta za upis, kažu u Ministarstvu.

Svake godine MZO donosi novu odluku o upisu učenika u prve razred srednje škole, kojom se definira broj upisnih mjesta u razrednim odjelima po školama, kao i rokove za prijavu i upis te ostale uvjete i postupke. Sve odluke i rokovi očekuju se tijekom travnja, a donošenje odluke o upisu u drugoj polovici svibnja (oko 20. svibnja). Kako kažu u Ministarstvu, rokovi se ne bi smjeli značajno mijenjati od lanjskih, pa je očekivana objava konačnih rezultata upisa učenika, kao i prošle godine, 10. srpnja u 12 sati.

Učenici će se i ove godine upisivati preko mrežne stranice https://srednje.e-upisi.hr u ljetnom i jesenskom upisnom roku, kao i u naknadnom roku tijekom cijeloga rujna u onim školama u kojima je ostalo slobodnih mjesta za upis.

Jednako kao i prijašnjih godina, učenici mogu prijaviti najviše šest obrazovnih programa. Za programe obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine škola može utvrditi minimalni broj bodova potrebnih za prijavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:14