TRAGEDIJA U EKVADORU

Najmanje 233 mrtvih u Ekvadoru: 'Htjeli smo izaći iz dućana, a onda se pred nama urušio krov'

Neki geolozi, na koje se poziva New York Times, kažu da je potres u Ekvadoru bio 20 puta snažniji od onoga koji je samo dan ranije magnitudom 7.4 protresao japanski grad Kumamoto
 Reuters

U snažnom potresu koji je u subotu pogodio Ekvador broj poginulih narastao je na 233, objavio je u nedjelju predsjednik države Rafael Correa. To je trostruko veća brojka nego što su govorile zadnje procjene, a vrlo je moguće da će još rasti.

Zbog ogromnih razaranja predsjednik Correa proglasio je izvanredno stanje u državi te pozvao Ekvadorce da ostanu snažni dok vlasti rješavaju posljedice katastrofe.

- Sve se može obnoviti i ponovno izgraditi osim ljudskih života. To je najbolnije - kazao je telefonom za državnu televiziju Correa prije nego što je iz Rima krenuo natrag za Ekvador. U međuvremenu je u gradove pokraj epicentra potresa poslano 10.000 vojnika i 4.600 policajaca kako bi pomogli u raščišćavaju ruševina i potrazi za nestalima.

Nedugo nakon potresa svjetski mediji su počeli prenositi potresna svjedočanstva Ekvadoraca koji su bili zahvaćeni potresom. Ramón Solorzano (46) iz grada Mante, u kojem se srušio kontrolni toranj u zračnoj luci, ranije tijekom dana rekao je kako će napustiti grad s obitelji.

- Većina je ljudi na ulicama s ruksacima i kreće se prema povišenim područjima - kazao je u telefonskom razgovoru putem aplikacije WhatsApp.

Medicinska sestra Adriana Villacís (40) bila je sa svojim mužem i 4-godišnjim sinom u supermarketu udaljenom pola sata od glavnog grada Quita kada je počelo podrhtavanje:

- Najednom su namirnice počele padati na pod, a meni je prvo bilo na pameti da zaštitim sina i potražim izlaz. No, kada je pao komad krova, smrznula sam se - opisala je Adriana i dodala kako je zahvalna što je njezina obitelj izvukla živu glavu:

- Hvala Bogu da nismo fizički ozlijeđeni, ali moje dijete je zbog šoka povraćalo - kazala je gospođa Villacís.

U okrugu Pedernales, blizu epicentra potresa, srušilo se mnogo kuća i zgrada koje su pritom uništile parkirane automobile. U sjevernom dijelu glavnog grada Quita, u kojem prema dosad raspoloživim informacijama nije bilo smrtnih slučajeva, na ceste su padali prometni znakovi, zbog čega su mnogi sklonili vozila, među njima i Jorge Espinel:

Bio je to strašan šok, nema riječi kojima bih to mogao opisati - rekao je Espinel.

U gradu Guayaquilu jedno je dijete poginulo nakon što je palo niz pokretne stepenice u velikom trgovačkom centru, a drugo je život izgubilo u urušavanju vijedaukta.

Podsjećamo, u potresu magnitude 7.8, najjačem u Ekvadoru od 1979. godine, uništeni su priobalni gradovi, a stanovnici su pobjegli na povišena područja.

Najjače su pogođena obalna područja oko 170 kilometara sjeverozapadno od Quita. Nakon potresa uslijedila je serija od više desetaka manjih popratnih podrhtavanja, objavili su seizmolozi.

Neki geolozi, na koje se poziva New York Times, kažu da je potres u Ekvadoru bio 20 puta snažniji od onoga koji je samo dan ranije magnitudom 7.4 protresao japanski grad Kumamoto.

Strašne posljedice razornog potresa možete pogledatI OVDJE.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42