BORBA S KORONOM

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE JUTROS MORATE ZNATI O PANDEMIJI: Broj mrtvih u SAD-u prešao 50.000, američki dužnosnik: Sunce, vrućina i vlaga oslabljuju virus

 
Policajac u New Yorku
 AFP

U svijetu je, prema posljednjim podacima, više od 2,7 milijuna zaraženih koronavirusom, a preminulih je skoro 200.000, točnije 191.000. Najgore je i dalje u Sjedinjenim Državama. Ondje je ukupno 886.000 zaraženih koronavirusom, a broj umrlih od Covida-19 u SAD-u prešao je 50.000 (50.234).

Američki dužnosnik: Sunce, vrućina i vlaga oslabljuju koronavirus

- Koronavirus brže gubi snagu kad je izložen suncu, vrućini i vlazi, izjavio je u četvrtak jedan dužnosnik američke vlade, signalizirajući da bi bolest poznata kao covid-19 mogla postati manje zaraznom u nadolazećim ljetnim mjesecima.

Američki su znanstvenici utvrdili da virus najbolje preživljava u zatvorenim i suhim prostorima, te da gubi snagu kad dođe do rasta temperature i vlage, osobito ako je izložen sunčevom svjetlu, kazao je vršitelj dužnosti čelnika Ureda za znanost i tehnologiju američkog Ministarstva domovinske sigurnosti William Bryan na briefingu novinara u Bijeloj kući.

Eksperiment u New Yorku: Čak 14 posto stanovnika moglo bi imati antitijela na koronavirus!

Gotovo 14 posto od 3000 testiranih u državi New York ima antitijela na koronavirus, rekao je guverner te države Andrew Cuomo u četvrtak. Preliminarni rezultati dolaze iz studije prisutnosti antitijela u kojoj se slučajnim odabirom testiralo ljude u samoposlugama, rekao je Cuomo na dnevnoj konferenciji za medije.

"To znači da su to ljudi koji su bili zaraženi i razvili su antitijela", objasnio je.

Novo žarište u Japanu

Na talijanskom cruiseru usidrenom u Nagasakiju u Japanu došlo je do izbijanja epidemije koronavirusa, te je do sada ukupno 90 članova posade testirano pozitivno na Covid-19, objavila je u petak japanska medijska korporacija NHK.

Japanski dužnosnici istražuju izbijanje epidemije koronavirusa na brodu, koji se već gotovo tri mjeseca radi popravaka nalazi na suhom doku u brodogradilištu u Nagasakiju, gradu s relativno niskom razinom oboljelih, prenosi NHK. Bolest je na cruiseru Costa Atlantica primijećena u četvrtak, nakon što su dužnosnici iz Nagasakija i tvrtke Mitsubishi Heavy Industry zadužene za popravke i održavanje, objavili da jedan od članova posade ima temperaturu i kašlje.

Hrvatska: Kako će izgledati popuštanje mjera

Premijer Andrej Plenković jučer je predstavio detaljan plan popuštanja mjera u tri faze, od kojih je prva predviđena za ponedjeljak 27. travnja, a zadnja, treća, kada bi trebali početi raditi škole i vrtići, za 11. svibnja. No, hoće li to doista biti tako ovisi o epidemiološkoj slici, odnosno o tome koliko će se građani pridržavati propisanih mjera, o kojima su jučer cijeloga dana i danas detaljno pisali epidemiolozi.

- Možda se ovako na prvu čini da je puno toga popušteno, ali u ovom trenu imamo povoljnu epidemiološku situaciju koja nam dozvoljava relaksaciju mjera. Činjenica je da je reprodukcijski faktor povoljan, jedna osoba zarazi 0,7 bolesnika - kaže Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, koji je kao član Stožera i epidemiolog savjetodavno sudjelovao u izradi popuštanja mjera. Opširnije pročitajte OVDJE

Plenković i HDZ još razmatraju opciju da se izbori za Sabor održe prije 15. srpnja!

Vladajući, čini se, ipak nisu odustali od opcije da se parlamentarni izbori održe što prije, odnosno negdje do polovice srpnja. Iako mnogima realnije zvuči varijanta da oni budu krajem kolovoza ili početkom rujna, o čemu se u HDZ-u dosta razgovaralo, posljednje informacije iz stranke govore da bi do raspuštanja Sabora moglo doći već oko 15. svibnja.

Službenih potvrda za to još nema, no upućeni iz HDZ-a kažu da su sve opcije na stolu. Opširnije pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:50