ZAGONETNO UBOJSTVO

NAJVEĆI MISTERIJ VIKTORIJANSKOG LONDONA Marxova kći bila je feministica, muž ju je varao pa je uživala opijum

Eleanor Marx, najmlađa kći Karla Marxa, u novoj knjizi spisateljice Rachel Holmes proglašena je jednim od najvećih junaka u britanskoj povijesti

Toga hladnoga 31. ožujka 1898. godine Eleanor Marx, najmlađa kći Karla Marxa, nađena je mrtva u svom stanu u Londonu. Ležala je raspuštene crne kose, odjevena u bijelu ljetnu haljinu; njezine oči bile su otvorene, a koža ljubičasta.

Sluškinja Gerty izjavila je policiji kako ju je 43-godišnja Eleanor Marx nekoliko sati ranije poslala u ljekarnu po kloroform i prusku kiselinu (cijanovodična kiselina). Narudžba je bila ispisana na papiriću, a nosila je potpis EA, što su bili inicijali Edwarda Avelinga, ljevičarskog pisca i Eleanorina nevjenčanog supruga. Toga su se jutra nevjenčani supružnici žestoko posvađali jer se Aveling, koji je Eleanor varao na svakom koraku, nedavno u tajnosti oženio 22-godišnjom glumicom.

Ubio je zbog novca?

Smrt Eleanor Marx bila je jedan od najvećih skandala, ali i misterija viktorijanskog Londona. Je li počinila suicid ili je ubijena? Neki od njenih prijatelja, ali i članovi obitelji, bili su uvjereni da je Aveling, poznat kao lažljivac i varalica, ubio svoju nevjenčanu suprugu zbog novca. Tijekom policijskog ispitivanja nekoliko je puta uhvaćen u laži, a u tjednima koji su uslijedili nakon Eleanorine smrti nije se ponašao kao ucviljeni udovac, nego je njezin novac nemilice trošio na mladu suprugu. S druge strane, Eleanor je nedvojbeno pokazivala suicidalne sklonosti jer se 10 godina ranije predozirala opijumom, ali su je prijatelji uspjeli spasiti. Mrtvozornik je zaključio kako je Marxova kći život okončala suicidom koji je bio posljedica mentalnog rastrojstva.

- Eleanor Marx izmijenila je svijet. Ona je jedan od najvećih junaka u britanskoj povijesti - tvrdi britanska spisateljica, kritičarka i TV producentica Rachel Holmes u svojoj netom objavljenoj knjizi “Eleanor Marx: A Life”. Rachel Holmes u britanskoj javnosti poznata je po svojoj knjizi o tragičnoj sudbini Hotentotkinje Saartjie Baartman, koja je postala poznata kao simbol strahota kolonijalizima. U svojoj knjizi o Eleanor Marx Rachel Holmes bavi se zanimljivim životom najmlađe kćeri Karla Marxa, čije djelo “Kapital” smatra jednom od najvažnijih knjiga u povijesti čovječanstva.

Očeva ljubimica

Eleanor, koju su u obitelji odmilja zvali Tussy, rođena je 1855. godine u Londonu, u dvosobnom stanu gdje su Karl Marx i njegova žena Jenny von Westphalen našli utočište nakon Bruxellesa, Pariza i Kölna. Eleanor je bila njihovo šesto od ukupno sedmero djece, od kojih je četvero umrlo tijekom djetinjstva. Marxov najstariji sin Edgar umro je 12 tjedana nakon Tussyna rođenja, a tražeći utjehu u toj tragediji “otac komunizma” okrenuo se svojoj tek rođenoj kćeri. - Ta je beba iznimno bistra - spoznao je Marx, a Tussy je uskoro postala njegova ljubimica. - Tussy sam zapravo ja - često je govorio Marx, koji je s najmlađom kćeri ostao blizak sve do svoje smrti 1883. godine.

Mala Eleanor bila je čudo od djeteta, tečno je govorila nekoliko jezika, čitala je Shakespearea i Balzaca, voljela pisanje i kazalište. Kao i njezine starije sestre, Jenny i Laura, bila je zaražena politikom te je u dobi od osam godina bila strastvena poklonica poljskih pobunjenika protiv ruskog cara. Kao devetogodišnjakinja dopisivala se s Abrahamom Lincolnom, a kada je imala 13 godina, postala je Fenianka, tj. pripadnica tajnog pokreta Iraca za podizanje revolucije protiv engleske vlasti. Eleanor je već kao tinejdžerica bila očeva tajnica; ne samo da je prepisivala njegove radove ispisane nečitkim rukopisom nego je i uspješno organizirala njegov rad.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:22