BISER OTOKA UGLJANA

Antička uljara iz 1. stoljeća u kojoj je nastajalo čuveno liburnsko ulje: ‘Uz određeno ulaganje i danas bi mogla u pogon‘

Ugljan je premrežen maslinarskim stazama, među kojima je najveća ona između Mulina i Kalija, kaže Marina Belić Telac
Replika antičke uljare u uvali Muline
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Kad pričamo o uljima, onda Ugljan daje i historiografsku notu. Tamo se, naime, nalaze ostaci antičke uljare iz 1. stoljeća u kojoj se proizvodilo čuveno liburnsko ulje.

Na toj je lokaciji prije nekoliko godina, točnije 2017., napravljena vjerna i estetski vrlo vrijedna replika, koja iza sebe čuva priču o Ugljanu - antičkom otoku ulja. S važnim dodatkom: upravo je taj antički mlin u to doba, između 1. i 5. stoljeća, s pet tijeskova, bio najveći, najplodonosniji i najfiniji u cijeloj Dalmaciji. Vlasnik mu je bio rimski građanin i veletrgovac Manius, koji je mlin i posjed dao izgraditi za sebe i svoju suprugu Corneliaeu, a godišnje je proizvodio oko 85.000 litara, koje su u 2370 amfora po 26 litara galijama bile prevažane na stolove vlastela diljem Rimskog carstva.

image
Replika antičke uljare u uvali Muline
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Liburnsko ulje, nazvano po tadašnjim stanovnicima - Liburnima - imalo je visoku kakvoću, a skrivalo je posebnu tajnu koja se među ovdašnjim pukom održala do danas. Premda, dakle, gubi svoja zdravstvena svojstva, tamošnje stanovništvo čuvalo ga je u moru, što je ulju dalo posebnu kakvoću, određenu slatkoću i tek. Bilo je toliko posebno da se čak u knjizi "O kuhanju“ rimskog pisca Apicija nalazi recept kako dobiti taj okus iz običnog španjolskog ulja dodavajući zob, oman, lovor i sol.

Nisu uspjeli.

- Zanimljivo je da je uljara očuvana do te razine da bi se čak i danas, uz određeno ulaganje, mogla staviti u pogon i proizvoditi originalno liburnsko ulje - priča nam Marina Belić Telac, direktorica TZM Ugljan.

image
Marina Belić Telac
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Inače se trudimo vratiti maslinarstvo u fokus, jer ovdje dolazi dosta nautičara, koje takvi stvari interesiraju, ali kako ujedno gradimo i projekt 'Avantura otok', Ugljan je ispremežen maslinarskim stazicama, među kojima je najveća ona između Mulina i Kalija, i stavljamo je u kontekst sve veće mreže otočkih biciklističkih staza, s namjerom da maslini damo vrijednost koju zaslužuje i koja je, konačno, odredila i gradila ovaj otok - poentira Belić Telac.

Dugo smo ostali pored mlina. I zamišljali galije koje dolaze i odvoze najposebnije antičko ulje Dalmacije. Isti onaj Apicije, "Veljko Barbieri onih dana", zaključio je.

image
Marina Belić Telac
Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Toliko je lijepo da bi se i amfore polizale. Ništa se nije smjelo baciti. Liburnsko ulje najvrednija je tečnost u gurmanskim dvorima...".

Ovo današnje, s tandemom naših ugljanskih prvoboraca Nikšom i Vojkom, ima tendenciju da mu vrati staru slavu...

image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:08