KAKAV ŽIVOT!

Branko i Maggie grad su zamijenili morem: ‘Nakon godina na brodu, skrasili smo se u Slanom‘

Branko šiva jedra i tende, pa je u Slanom otvorio radionicu u kojoj radi sve ono što nautičarima treba popraviti
Zlatne ruke Branka Vukojevića prepoznali su brojni nautičari u Slanom
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prije dvije godine Nautička patrola uplovila je u Slano i zatekla Branka i Maggie, Kanađane kojima je more život. Branku je marina u Slanom toliko ostala u srcu da je odlučio ovdje živjeti i napraviti biznis, a 2020. otkrivaju nam - Maggie je veselo rekla “da”.

Kad kažemo da je rekla “da”, mislimo na to da je nakon 25 godina veze uplovila u bračnu luku s Brankom i postala Vukojević. A bilo je to uistinu zanimljivih četvrt desetljeća.

Branko i Maggie su, naime, život u Torontu zamijenili životom na brodu. On je radio kao menadžer u privatnom mirovinskom fondu, a ona je bila carinica. Lijepo su živjeli. No, oduvijek ih je privlačilo more. Kada je došla globalna recesija 2007., Branko je izgubio posao.

- Znao sam da netko mora otići, u kriznim vremenima uvijek netko dobije otkaz. Digao sam ruku i rekao ‘dajte otkaz meni’. I prije sam planirao živjeti na brodu, no ovo me ubrzalo za oko dvije godine u odnosu na planove - otkriva nam naš sugovornik.

Kupili su stari brod i potpuno ga obnovili - skinuli su jedra i jarbole te izmijenili cijeli interijer.

image
Maggie radi u trgovini nautičkom opremom u sklopu ACI marine Slano
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Punih devet godina Branko i Maggie nisu imali stalnu adresu. Živjeli su na brodu. Plovidbu su učili na jezerima u okolici Toronta, a onda se smjelo rijekom zaputili prema Atlantiku. Prvo prebivalište bili su Bahami. Malo-pomalo dojedrili su i do Brankove domovine podrijetlom te se skrasili u Slanom. Branko je oduvijek radišan čovjek. Samouk je u šivanju jedara, pomoćnih jedara, brodskih tendi... Nema što ne zna popraviti i napraviti. Stoga je, još dok su plovili, uz njega uvijek bila vjerna šivaća mašina pa bi ga kolege nautičari molili da im odradi neki mali popravak, što je poziv na koji se on uvijek rado odazvao. Tako je u Slanom otvorio radionicu u kojoj radi sve ono što nautičarima treba popraviti kada su tkanine i plastike u pitanju. Ima čak i “mobilnu šivaću mašinu” koju koristi kada treba pomoći nekome u nevolji, primjerice na Korčuli, u Stonu, Dubrovniku... Šije, tapecira, lijepi, popravlja, a pritom vas dočekuje zaraznim osmijehom koji jasno ocrtava da odluka da se povuče iz ureda nije bila pogrešna.

Osim što su se vjenčali, Maggie i Branko ove su se godine i skrasili u Slanom. Naime, vlasnik kuće u Podgori dao im je besplatan petogodišnji najam jer je Branko pristao sam urediti i obnoviti dotrajalo zdanje. Zlatne ruke ovog čovjeka prepoznali su mnogi u Slanom pa nema dana kada mu netko ne dođe s nekom molbom.

- Još nisam dovršio sve projekte od zime. Sunce i vjetar moji su najbolji prijatelji kada je biznis u pitanju - smije se Branko koji je u dvije godine sjajno naučio govoriti hrvatskim jezikom. Tvrtka koju je pokrenuo zove se YachtDog, po dva prekrasna psa, Wiley i Rosie, koji ih vjerno prate na svim putešestvijama.

image
Branko Vukojević
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Maggie još ne govori hrvatski tako dobro. Zaposlena je u trgovini nautičkom opremom koja se nalazi u sklopu ACI marine Slano. Razgovaramo na engleskom, a ona nam odjednom kaže:

- Ali, mogu ja razumjeti hrvatski! Samo, razumijem sve što se tiče jedara, gumenjaka, motora i pomoćne opreme za brod - smije se. Kada su tek stigli u Hrvatsku, Maggie je zarađivala na izradi web stranica, a kada su shvatili koliko zna o brodskoj opremi, odmah su je zaposlili u trgovini.

Čini se kako nema što ovaj simpatični par nije zajedno prošao.

Pitamo ih što će dalje kada istekne petogodišnji boravak u kući u Podgori.

- Mi nikad ne znamo što ćemo dalje. Bitno je da se krećemo. Tko zna, možda ostanemo. A možda se otisnemo na još jednu avanturu oko svijeta - odgovara nam Branko i kroz smijeh kaže kako za njega nema brige. On i Maggie sjajan su par, a ako je na brodu i šivaća mašina, znaju da neće biti kruha gladni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:02