GREEN SAIL

Briga o čistom moru i okolišu: Programi ekologije za marine i čarter-tvrtke

Hrvatski nautički sektor aktivno radi na prevenciji stvaranja svih vrsta otpada u moru
 Tom Dubravec/Cropix

Tijekom prošlogodišnje Nautičke patrole najbrojnije primjedbe nautičara u anketnim upitnicima odnosile su se na čistoću mora i okoliša. Jedna je od organizacija koje se aktivno bave ovim problemima i neprofitna organizacija Green Sail iz Splita.

Green Sail svojim programima za čartere i za marine radi na prevenciji onečišćenja mora i morskog okoliša pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala, a povremeno organizira i akcije čišćenja mora i morskog okoliša.

Programom za čartere organizacija promovira važnost smanjene uporabe plastičnih proizvoda i važnost recikliranja čarterima i njihovim gostima, kako na jedrilicama, tako i u marinama.

Dosad se tim programom udružilo više od 80 čartera s više od 1900 jedrilica. Nadalje, programima za marine organizacija savjetuje partnerske marine o odgovarajućim praksama upravljanja otpadom, s naglaskom na efikasno odvajanje otpada.

Dosad se u program uključio lanac ACI marina i nekoliko privatnih marina. Ovakvim djelovanjem svih dionika u nautičkom sektoru udruženim zahvaljujući Green Sailu, hrvatski nautički sektor aktivno radi na prevenciji stvaranja svih vrsta otpada u moru te očuvanju neprocjenjive vrijednosti Jadrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:40