OBILAZAK VRSARA

Brodski dnevnik nautičke patrole: ‘Hvala patroli, zbog vas smo poboljšali svoje poslovanje‘

Martina i Krišto se s obilaska okolice Vrsara s Katarinom vraćaju puni dojmova i lijepih fotografija
Ivan Gerometta - načelnik općine Vrsar
 Tomislav Kristo/Cropix

Kao i protekle tri patrole, glavni vodič kroz novosti i zanimljivosti Vrsara nam je Armido, pravi enciklopedist i kroničar ovoga kraja. Prošle smo godine obišli vidikovce i glavne biciklističke staze, a evo sada nam geoarheologinja Katarina Gerometta na dojmljiv način otkriva kako se arheologija može vrlo atraktivno povezati s turističkim sadržajima. Martina i Krišto se s obilaska okolice Vrsara s Katarinom vraćaju puni dojmova i lijepih fotografija.

Glavni događaj dana je svečano otvorenje velebne sportske dvorane, a junak dana je upravo naš fotoreporter Tomislav Krišto. Eto prilike da nešto više kažemo i o njemu.

Krišti je ovo četvrta patrola. Strastveni je fotograf. O tome koliko mu je svaki "klik" studiozan govori i to da je u jezičnoj gimnaziji maturalni rad imao iz optike, znanstvene grane fizike. Kada tome dodamo strast prema fotografiji, vještinu, iskustvo i stalno praćenje tehnološko-informatičkih dostignuća, dobivamo njegove današnje reference. I evo ga i ovdje na djelu. Dvoranu je otvarao načelnik općine lijepim govorom, ali je vrpcu presjekao brzinom munje. Svi su ostali zatečeni s kamerama i mobitelima u zraku. Ali ne i naš Krišto. Predvidio je što će se dogoditi, odabrao pravo mjesto, kut snimanja, upad svjetla i trenutak okidanja - i bio je brži od načelnikovih škara. Zainteresirani su ga odmah okupirali i zamolili fotku za dokument i povijest. Dosad je Krišto tijekom patrole snimio tisuće fotografija. No, nije to njegov jedini patrolni benefit. Kroz patrolu našao je i novu strast: brod i jedrenje. Prije dvije godine položio je za voditelja brodice, a sada u patroli stječe i plovidbeno iskustvo.

Javlja nam se Armido. Molimo ga da se nađemo u marini, da nam se upiše u Brodsku spomen-knjigu i da popijemo oproštajno piće. Uskoro pred brod stiže mornar. Nosi dva paketa - ovo vam šalje šef. Preuzimamo i otvaramo. U jednom je šest boca ovdašnje malvazije, a u drugom šest boca merlota. U to stiže i naš domaćin. "Armido, ovo vino, nije trebalo…" "Neka vam se nađe, dug je put, a brod ne smije biti bez vina." Još malo ćaskamo, stiglo je vrijeme rastanka. Ah, da, Brodska spomen-knjiga… Armido drži olovku i zastaje: "Smijem li vas nazvati prijateljima?" Naravno.

Iza brazde ostaje nam prelijepa vizura prijateljskog Vrsara. Čitamo Armidovu posvetu: "Prijateljima iz Nautičke patrole puno hvala na lijepom druženju u posljednje četiri godine i, naravno, na objektivnim kritikama i pohvalama. Zahvaljujući Nautičkoj patroli poboljšali smo naše poslovanje. Želimo vam sretnu plovidbu... Armido, Gerometta, marina Vrsar - Orsera.

image
Nautička patrola, sponozrska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:04