PIŠE MLADEN GEROVAC

Brodski dnevnik Nautičke patrole: Proradila je brodska kuhinja, prvo jelo - Enchilada a la patrola

Dok smo u kokpitu dijelili blago koje smo skupili u tri dana terena, Martina je uskočila i pitala: "Je li netko gladan?". Naravno!
Martina Hrupić i Petra Orešković
 Tomislav Kristo/Cropix

Već smo četvrti dan na vezu u ovoj najsjevernijoj ACI-jevoj marini, najvećoj i prema broju vezova, i prema dužini riva i gatova.

Prvi smo dan opremali brod, a evo sada sjedimo u kokpitu i poput gusarske družine dijelimo blago koje smo skupili u tri dana rada "na terenu". Petra broji ispunjene upitnike, Martina iznosi svoj pivski hedonizam iz San Servola te storiju o najboljim i najvećim istarskim dagnjama koje mirno rastu u Savudrijskoj vali, pod policijskom paskom dviju država. Filip nudi stado istarskih boškarina s farme u blizini, a tu su i novosti iz OPG-a Enija Zubina, čovjeka koji je dobio vrhunsko svjetsko zlato za svoje eko-maslinovo ulje, ali su mu ipak najdraža ona domaća priznanja, kojima je nadmašio sve Istrijane, ali i Dalmatince.

Dok tako slažemo trofeje, Martina uskoči i zapita: "Je li netko gladan?". Naravno, gladni smo, sve ove dane gulili smo paštetu, kruh, sir i salamu iz bogate brodske zalihe, kako je tko stigao, pa bismo mogli sada prvi put organizirati neku zajedničku toplu večeru, primjerice, hrenovke.

Petra odmah priskoči da pomogne Martini, a mi u kokpitu nastavismo slagati planove za iduću postaju naše plovidbe - Marinu Funtana.

Jedva da je prošlo pola sata, kad eto Martine na vrhu stepeništa iz salona i kuhinje, s pladnjem fantastičnog izgleda - nešto poput piramide naslaganih debelih, obilno punjenih i koso sječenih palačinki. Odmah nas je minula ona prva glad, vrati to natrag u kuhinju, Krišto daj to poslikaj, a vas dvije dajte odmah recept da se ne zaboravi.

image
Enchilada a la patrola
Tomislav Kristo/Cropix

Dakle, evo kako je pripremu tog njihovog djela-jela opisala Petra:

Sastojci:

2 tikvice
2 mrkve
2 režnja češnjaka
1 rajčica
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
ribani sir
slanina

Jednu šaku sitno narezanog špeka (slanine, pancete) baciti na dobro zagrijanu tavu poškropljenu suncokretovim uljem i kratko miješati dok ne poprimi zlatastu boju. Ubaciti sitno sjeckan češnjak, a potom, kad zamiriši, dodati nasjeckane tikvice i mrkvu. Miješati na laganoj vatri, a kad tikvica i mrkva malo omekšaju, dodati maslinovo ulje i sjeckanu rajčicu, te tako miješati još nekoliko minuta. Paziti da povrće ne omekša previše i ne postane kašasto. Na gotove tortilje zatim staviti skuhano povrće i posipati naribanim sirom - vrsta sira i količina po želji. Tortilje se zarolaju, prerežu ukoso na pola, i eto lagane ljetne večere.

image
Enchilada a la patrola
Tomislav Kristo/Cropix

Eto, s ovom originalnom brodskom klopom ujedno je proradila i brodska kuhinja. Sve smo smazali u slast, a jelo smo nazvali Enchilada a la patrola!

Taman odvezujemo cimu, kada se javlja Dušan Orlović, šef Marine Funtana: "Gdje ste?". Evo krećemo k vama. Odmah zatim javlja se direktor marine Vrsar Armido Gerometta, ujedno i član uprave poduzeća Montraker kojem pripada i Marina Funtana: "Kada ćete k nama?". Odmah poslije Funtane. "Odlično! Upravo otvaramo sportsku dvoranu, koju ste prošle godine vidjeli tek kao veliko gradilište!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:16