ACI ROVINJ

Brodski dnevnik Nautičke patrole: Prvi helikopter spustio se na helidrom naše najluksuznije marine

ACI marina Rovinj
 Tomislav Kristo/Cropix

Pred nama iz mora izranja jedinstvena vizura Rovinja. Na surim stijenama rastu živopisna drevna zdanja toplih pastelnih boja ispranih morem i vjetrom. Nad njima bdije zaštitnica Sveta Fuma s vrha zvonika rovinjske župne crkve.

Nakon te povijesne pitoreske koja odiše šarmom i romantikom, otvara se glamurozna vizura modernog Rovinja: najluksuznija hrvatska marina ACI Rovinj i iznad nje najnoviji elitni Grand hotel Park. Neposredna blizina i pogled na drevni Rovinj čini ovo mjesto ekskluzivnom atrakcijom rijetko viđenom u svijetu.

- Prije mjesec dana u našu je marinu sletio prvi helikopter. Više vam o tome može reći naš predsjednik Uprave Kristijan Pavić, gdje je sve to dogovoreno – govori nam Goran Bilić, direktor ACI marine Rovinj.

Bio je to zaista impresivan prizor u što ćemo se kasnije uvjeriti u Ičićima prilikom susreta s prvim čovjekom ACI-ja Kristijanom Pavićem. Taj je poslovni potez naš nautički turizam vinuo u sam vrh suvremenog nautičkog svijeta.

Inače, ACI marina Rovinj pomalo se popunjava, kaže Bilić. Vezovi pojedinih kategorija sasvim su popunjeni, a vjerojatno bi tako bilo u cijeloj marini da nema pandemije. Što se pak zaštite od covida tiče naljepnice Safe stay in Croatia svjedoče kako su ovdje poduzete sve propisane epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite. Tako je i u svim ostalim ACI marinama.

Naš je patrolni brod vezan u tranzitnom dijelu marine. Tamo preko je glavna marinska riva na kojoj su vezane velike jahte. U najvećoj marini na Mediteranu, u Port Vaubanu u Antibesu, takvo se mjesto zove – gat milijardera. Ovdje i muving podsjeća na takva mondena mjesta. Svako malo prema Rovinju plovi golemi luksuzni crni gumenjak s ergelom konja na krmi. Saznajemo da njime elitni gosti znaju skočiti i do Kornata na ručak. Ili odu na kupanje do jedne od skrovitih ili luksuznih plaža.

Vidim, upravo to ima na umu udarni istraživački našeg tima: Martina, Petra, Filip i Krišto. Brodskim su gumenjakom dosad iskušali plaže od Umaga do Vrsara. Tako je i naš mali gumeni explorer dobio ime – Plaženko, a njegova interventna posada naziv – Plažari.

Sad se tim Plažara odlučio usvojiti obližnju plažu Monte Mulini. Vratili su se šokirani: ležaljka sa suncobranom - tisuću kuna! Plaža puna gostiju na ležaljkama, a oni samo s ručnicima. Kada su ih počeli podozrivo motriti vratili su se poraženi. Tako je to: naj marina, naj hoteli, naj plaža, naj gosti … A onda su Plažari spustili u more Plaženka i našli smiraj na plaži preko puta marine, na Svetoj Katarini.

image
Nautička patrola, sponozrska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:56