PIŠE MLADEN GEROVAC

Brodski dnevnik: Pretrpana Milna, cvijeće od kamena, bikovi željni milovanja

Na rivi neviđena gužva. Stari, mladi šeću, mnoštvo djece, skaču, viču …
 Duje Klarić/Cropix

Jučer su nam u Splitu na brodu bili naši omiljeni splitski fotoreporteri Tom Dubravec i Božo Vukičević. Tom je Kukija prebacio u Kaštel Štafilić do OPG-a Vuina, pa ga je zbog redakcijskih obveza dosta kasno vratio na brod. Uz bevandu u kokpitu, urnebes dogodovština. Susret iskustvima bogatih ljudi od duha i smijeha… Toma smjenjuje Božo, pa nove priče, nove salve smijeha, do dugo u noć.

Prije Milne idemo na sidro. Objed i osvježenje u moru. Najbolji nam je izbor lijepa, u kopno uvučena dvokraka uvala Bobovišća, nautičko sidrište s bovama. Prilazi nam čamac vlasnika koncesije Infesto. "Nautička patrola? Hvala Bogu da ste i nas posjetili". Pa kako ide? "Sve su bove zauzete, a ovo malo slobodnih već je pod rezervacijom … Ručak, kupanje? Bacite sidro tu na sredini, ostanite koliko vam treba!". Lijep je osjećaj kad si negdje dobrodošao.

Još u Splitu zakazao nam je bow thruster, motor - gurač pramca. Na ovako dugim brodovima u ovim našim uskim marinama to je vrlo neugodno, pogotovo pri jačem vjetru. U Milni se vežemo za ACI-jev dio rive nasuprot marine. Na rivi neviđena gužva. Stari, mladi šeću, mnoštvo djece, skaču, viču … Terase kafića prepune. Ne da nemaš gdje sjest, nemaš gdje stat. U toj gunguli i graji, u jednom kafiću čeka nas i čuva nam stol Anamarija Rošin. Kukijeva veza. Sugovornica, iz vremena kada je bila načelnica općine Milna. Inače, naše je branše.

Bila je novinarka, glasnogovornica Splitsko-dalmatinske županije … Sada vodi turističku agenciju. Povezuje nas s umjetnicima oblikovanja kamena obitelji Jakšić, OPG-om Biočina… Organizira prijevoz… Dok su naši vani, Milan i ja brinemo o bow thrusteru. Stipe nas povezuje s lokalnim meštrom. Spajanja, prespajanja rasturena Milanova kabina… Ništa ne pomaže. "Dolazimo sutra ujutro gumenjakom", javlja Stipe iz Kaštela.

U međuvremenu, selimo brod s rive u marinu. Stiže jaka armada katamarana. Krcata partijanerima. Milan i ja vežemo brod u najgoroj varijanti - s provom u vjetar, bez bow thrustera. Napokon, stiže konjica. Spas iz gumenjaka. Naši stari znanci Stipe i Ivan. Izubijalo ih more. Visoki valovi kod zloglasne Planke. Mijenjaju panel bow thrustera … "Eto, gotovo", veli Stipe. Brod nam se sada mirno može zvati umjesto Andante - Andstipe.

Stižu naši s terena, puni dojmova. Krave, tovari, bikovi željni milovanja, kod Biočina. Kod Jakšićevih nema što nema od kamena. Pa čak i cvijeća. Zlobni posjetitelj nije se mogao suzdržati: "Vi Bračani čak i cvijeće radite od kamena, samo da ne morate zalijevati!".

image
Nautička patrola, sponzori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:41