ACI MARINA ŽUT

Brodski dnevnik: Tajna veza između iskonskih nautičara i oaze Žut usred divljine makije i kamena

ACI marinu Žut već 30 godina posebno vole i obitelji s djecom. Ovo je jedina marina s prirodnim morskim bazenom
ACI marina Žut
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ima neka tajna veza između iskonskih nautičara i ovoga mjesta. Tvorac lanca ACI Veljko Barbieri doveo je ovamo u ljeto godine 1983. projektanta iz udarne ekipe pokretača ACI-ja, inače urbanog arhitekta i svog kućnog prijatelja Zdenka Sverića.

„Šta je tebi Veljko!?“, zgrozio se Sverić. „Pa ovdje nema ničega! Samo kamen i makija. Ti bi u ovoj divljini gradio marinu?!“

Za dvije godine marina je bila gotova. ACI marina Žut ubrzo je postala kultno mjesto iskonskih nautičara kakav je bio i Veljko Barbieri. Žut i danas privlači ljude čiji su smisao života more, brod, pustolovina i ovakve nautičke oaze usred divljine. To je ta tajna veza koja je evo sada dovela ovamo „preko sedam mora“ i nautičara iz Novog Zelanda, daleke zemlje brodova, vjetra i jedara.

Jedan od najvećih svjetskih jedriličara, utemeljitelja nekada slavne ACI-jeve Nautičke akademije ANA-e Cino Rizzi upravo je Žut izabrao za trening bazu najprije instruktora, a kasnije i budućih jedriličara. Na Tetovišnjak smo se penjali trčeći u sklopu jutarnjeg razgibavanja da bi se poslije održanog sata navigacije na vrhu, sjurili dolje i isplovili na more bez obzira na vrijeme. „Ne štedimo jedra, ne štedimo polaznike“ bila je maksima ove škole.

Od tih dana Žut je i za mene mjesto koje ne propuštam ni zimi ni ljeti. Ovdje smo s Nautičkom akademijom slavili nezaboravne Nove godine, kada se od urlanja juga do bačene novogodišnje petarde nije čuo pucanj već se samo vidio bljesak. Ovdje se susreću i prekaljeni jedriličari iz tih dalekih dana. Među njima je i Ivo Franič Panda, instruktor u tadašnjoj Akademiji i član posade isto tako slavnog maksi krstaša ACI No1. A kada se skupa nađemo još i s Damirom Milošem, Živkom Matutinovićem ili s nekim drugim iz tog mini kruga maksi jedrenja, pričama nikad kraja. Stoga je Pandina priča, što ju objavljujemo na ovim stranicama samo dio velike storije, ali i dokaz one tajne veze Žuta i istinskih nautičara.

ACI marinu Žut već 30 godina posebno vole i obitelji s djecom. Ovo je jedina marina s prirodnim morskim bazenom. To je zapravo dio ovdašnjeg kristalno čistog mora što ga zatvara istureni gat i obala Žuta. Ovdje ponajviše uživaju djeca pod stalnom paskom roditelja što sjede u kokpitu tek 3-4 metra udaljena broda. I danas tu na vezu ima onih koji su se ovdje kupali kao djeca, a sada se kupaju njihova djeca pa i unuci. Prošle je godine marina je osvojila visoko priznanje „Moja najdraža marina“. Vodi je direktor Filip Kulušić koji je ujedno i direktor ACI marine Piškera. ACI marina Žut je dobila i novi restoran. Vodi ga mlada Monika Ninčević, koja je ujedno i voditeljica restorana u Piškeri. Sutra ćemo čuti priču o oba ova nova gastro odredišta nautičara.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:19