PRIRODA KAO UČITELJ

Čudesna ‘tvornica‘ domaćeg na Murteru: Sanja Šikić iz kornatskog krša uvijek izvlači najbolje

Proizvodnja se odvija na Murteru, no sve raste na Kornatu, što nije uvijek lako uskladiti
Sanja Šikić
 Tom Dubravec/Cropix

Mirisi kadulje, lavande, ljekovitog smilja, mendule i domaćeg maslinova ulja zapuhuju nas dok uskim murterskim uličicama tražimo gospođu Sanju Šikić.

Rečeno nam je da je upravo njena kuća pravo mjesto za geslo naše Nautičke patrole - spajamo plavu i zelenu Hrvatsku - jer Sanja uvijek zna kako iz škrtog otočkog krša izvući ono najbolje. Upravo je obitelj Šikić još 2001. pokrenula jedno od prvih, a i danas među rijetkima, obiteljsko gospodarstvo na otoku Murteru, a ono što nas je dočekalo u njezinoj malenoj tvornici u Šikinoj ulici, jednoj od najtješnjih i najljepših na otoku, pravo je čudo. Doslovce, nema čega nema.

Obišli smo brojne OPG-ove, neki nude maslinovo ulje, drugi kakvu domaću marmeladu ili med, treći će se pohvaliti domaćim rajčicama, paprikama ili čak usoljenim inćunima. No, malo ih koji će vam reći da imaju - sve - a upravo to vidjeli smo kada su nas ugostili u OPG-u Šikić.

image
Sanja Šikić
Tom Dubravec/Cropix

- Malo po malo, sve smo naučili - širokim nas osmijehom dočekuje Sanja dok nas nutka vlastitim likerima i savršeno bogatom savijačom od domaćih višanja, koju zalijevamo još finijim sokom od višanja. Sanjinom suprugu dan ranije bio je rođendan, no on nije ovdje, iako je kolač spremljen za njega. Posla je na kornatskom posjedu previše da bi si dopustio slavlje.

- Krenuli smo pomalo. Imamo posjed na Kornatu, 150 maslina, a ovdje u Murteru imamo 80. Prijavili smo se, dobili neke poticaje od države i priča je počela. Iako sam Murterka, do 18. godine odrasla sam u Vukovaru nakon čega sam se udala i vratila u rodni kraj. Počeli smo se baviti poljoprivredom - prisjeća se Sanja.

image
OPG Šikić
Tom Dubravec/Cropix

Od svojih maslina godišnje, ako je najbolja berba, dobiju i do 500-600 litara ekstra djevičanskog ulja. Dugo su razmišljali kako bi svoje mirovine mogli “podebljati” vrhunskim proizvodima.

- Počela sam raditi likere po tradicionalnoj recepturi. Imamo i 20 stabala smokava, rakija od smokve baza je za sve naše likere. Suprug i brat krenuli su brati ljekovito bilje po Kornatu, a ja sam od toga počela raditi likere. Zatim smo počeli raditi marmelade. A onda je krenulo dalje - zaneseno nam i kroz osmijeh govori simpatična Sanja.

image
OPG Šikić
Tom Dubravec/Cropix

Ni sama ne zna koliko točno proizvoda danas rade. Proučila je mnogobrojnu literaturu, pa po tradicionalnom načinu započela proizvodnju sapuna na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja. Tu su i macerat, kantarionovo ulje, rakija od ruže, ali i kreme, balzami za usne, “labela”... Nema čega nema. Priroda ovdje daje, primjećujemo, i hranu i piće i lijek.

Proizvodnja se odvija na Murteru, no sve raste na Kornatu, što nije uvijek lako uskladiti.

image
OPG Šikić
Tom Dubravec/Cropix

- Treba nam više od tri sata da se s pentom s Murtera dokopamo Kornata. Tamo provedemo i po mjesec dana. Beremo ljekovito bilje, a u vrijeme maslina općina organizira prijevoz do uljare. Borimo se. Svoje proizvode prodajemo na štandu na Kornatu, u Murteru, a sada se uključila i Turistička zajednica jer su prepoznali naš potencijal. Sve je potpuno domaće i zdravo. Ma evo, prvu kremu koju sam napravila, dala sam svojim susjedama. Sve su prezadovoljne, nema više bora - smije se vesela Sanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:49