NAUTIČKA PATROLA

ČUDESNI ARHIPELAG, ZA MNOGE PRIVLAČNIJI OD KORNATA Impresivnim Elafitima od Olipe do Koločepa, koji još zovu Kalamota

 
Pogled iz Dubrovnika prema Elafitima
 Tonči Plazibat / CROPIX

Jedrimo s Korčule prema Dubrovniku. Puno je 45 milja za jednu jedrilicu koja ide najviše 6-7 čvorova po najpovoljnijem vjetru. Zato smo odlučili to prepoloviti. Sidrimo se na jednom od najljepših mjesta na Jadranu.

Kod malog elafitskog otočića Olipe, na mjestu gdje se gotovo dodiruje s Pelješcem. Miris bora, kamena i soli. Toplo, meko i nježno more koje miluje tijelo. Posvemašnji mir i tišina. Sve dok s obližnje 25-metarske jahte nisu iz svega glasa pustili glazbu. Sva ova milina i divota razbijeni su u nepovrat. Kakav vandalizam. Zaboga, ljudi. Zašto niste ostali doma u svom dnevnom boravku i slušali glasno glazbu po miloj volji? Ili otišli na nekakav rock koncert? Za neke doista nije ni brod ni plovidba ni mirna uvala ni ovo milujuće more. Jer jednostavno ne znaju u tome uživati. Vjerojatno su došli ovamo da sa svojim velikim gumenjakom i moćnim motorima odu u neki od tri restorana u obližnji Kobaš pa sada siti i nakrcani alkoholom, glasnom glazbom pobuđuju svoja otupjela osjetila.

No, vratimo se moru i svemu onome u čemu uživaju normalni nautičari, ljubitelji mora, brodova i plovidbe, a posebno poklonici vjetra i jedara. Elafiti su čudesni arhipelag. Za mnoge privlačniji od Kornata.

Zvonimir Barišin / CROPIX
Koločep

Povijesni spomenici

Odmah do nas, iza Olipe prema Dubrovniku je Jakljan. Prekrasan mali otok s lijepom malom uvalom u kojoj nema puno brodova. Možda smo trebali tamo otići. Uvala je pogodna za dnevno kupanje, a i za prenoćište. Zaštićena je od većine vjetrova osim od “Stončice”, kako ovdje nazivaju lokalni sjeverozapadni vjetar koji puše za burnih vremena. U uvali je i mala riva za privez jednog do dva broda.

Šipan je najveći otok Elafita. Prepun je povijesnih spomenika, na njemu su 33 kapelice. Na zapadu je Šipanska luka, sigurno sidrište, otvorena jedino na lebić (SW). Ovdje treba doći na objed u jedan od restorana, odnosno konoba. Ako ste podvodni ribolovac ovdje možete doći i do svoje ribe. Pokušajte u uvali kod mjesta Suđurađ. Tu je nekoliko grebena oko kojih se skupljaju poveći cipli, a jata velikih ušata i modraka u ovo doba kasnoga ljeta privlače gofa i lubina.

Tomislav Krišto / CROPIX
Suđurađ na Šipanu

Llijepi ljetnikovci

Suđurađ je preko puta otočića Ruda. To je baš klasično malo ribarsko mjesto. Odavde, odnosno sa Šipana dolazi najviše dubrovačkih ribara. Ako dođete u vrijeme kada ovdašnji ribari prebiru ulov, možda dođete i do ribe za svoju brodsku kuhinju.

Od starih građevina posebno oduševljava dvorac-ljetnikovac Skočibuha. Posebnost Šipana je njegova unutrašnjost. Ako se biciklom ili pješke u unutrašnjost popnete iz Suđurđa ili, s druge strane, iz Šipanske luke do mjesta Sutulije, uživat ćete u predivnom pogledu na cijeli Šipan, na Lopud i Dubrovnik, na Mljet i Korčulu.

U Šipanskom polju vidjet ćete nekoliko starih oronulih lijepih ljetnikovaca. Zašto su ih gradili baš ovdje? Zato što je u ovoj kotlini temperatura nekoliko stupnjeva niža nego li na moru.

Na jugoistočnoj strani Lopuda je jedna od najljepših jadranskih plaža. To je uvala i pješčana plaža Šunj kojom se može hodati i do 150 metara prema moru. Idealna je za obitelji s djecom. Ima dva mala ugostiteljska objekta s jednostavnom hranom, jedini problem je što ovdje vikendom ima previše ljudi.

Evo i Koločepa, posljednjeg otoka na našem putu prema ACI marini Dubrovnik. Koločep, kojega još zovu Kalamota, poznat je po koraljarima. Ovdje možete uživati u čarobnom noćnom ronjenju u četiri povezane podmorske plitke špilje visokih stropova i pješčano-šljunčana dna na samo 12-ak metara dubine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:39