USKE ULICE VODNJANA

Čuvari spomena na vino Vin de rosa: U Babosu se vino i maslinovo ulje proizvodi od 1996.

Osim vina, proizvode i maslinovo ulje. Imaju i 600 stabala maslina od kojih godišnje dobiju 1000-1200 litara maslinovog ulja
Matteo i Luca Moscarda s majkom Lorellom
 Tomislav Kristo/Cropix

U uskoj ulici Vodnjana, odmah nasuprot ogromnog murala tzv. Balotellija koji je obgrlio stablo masline, nalaze se masivna drvena vrata iza kojih je smještena vinarija Babos, koja je naziv dobila po drevnom dijelu ovog mjesta.

U Babosu, u kojem se vino i maslinovo ulje proizvode od 1996. godine, dočekali su nas Luca i Matteo te njihova majka Lorella Moscarda. Matteo, po struci enolog, priča nam da proizvode pjenušac dobiven od stopostotne istarske Malvazije, pjenušavo vino Rose dobiveno od Muškat ruže i terana, Malvaziju, bijeli Muškat, Merlot i Maranu, koji je kupaža Merlota i Cabernet Sauvignona. Osim toga, proizvode i autohtono desertno vino Vin de Rosa.

image
Vinarija Babos
Tomislav Kristo/Cropix

- Vin de Rosa je posebno tradicijsko vino Vodnjanštine koje je radila svaka obitelj. To je vino od prosušenog grožđa koje se suši na poseban način 2-3 mjeseca, a nakon njegova prešanja dobivamo slatki mošt od kojeg radimo vino. Ono onda odležava u drvenoj bačvi dvije godine i nakon toga ide u bocu - objašnjava Matteo.

Osim vina, proizvode i maslinovo ulje. Imaju i 600 stabala maslina od kojih godišnje dobiju 1000-1200 litara maslinovog ulja. Njihovi proizvodi mogu se i naručiti, a oni će ih dostaviti zainteresiranima.

- Svaki dan proizvode dostavljamo do Pule, čak i Fažane, pa ako treba i do brodova - veli Matteo te dodaje: - Što se tiče inozemstva, najviše proizvoda prodajemo u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Engleskoj. Baš na rastanku stigla je obavijest iz istarskog Stožera civilne zaštite. Propisano je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, a na otvorenom se tek preporučuje. Obitelj odmah reagira - kušaonica se seli na terasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:23