NEZABORAVNO LJETO

Dvije poljske obitelji iskušale Jadran: Hrvatska je doista prekrasna zemlja, odlična za jedrenje

Kako bi obilježili kraj ljetovanja u Hrvatskoj, 12-godišnje Klara i Justyna organizirale su oproštajnu zabavu na brodu
Marcin i supruga Ewa sa sobom su na prvo jedrenje u životu poveli čitavu obitelj. Najmlađi je jedanaestogodišnji Szymon, slijede Klara (12), Helena (13) i Ernest (18), a tu je i Bartekova 12-godišnja Justyna
 Mladen Gerovac/HANZA MEDIA

Vraćamo se iz lagane večernje šetnje prema ACI marini Trogir, prema svom vjernom Fortissimu. Kad ono pored nas, na susjednoj jedrilici, tulum kakav nismo vidjeli ovog ljeta. Dvije poljske obitelji na brodsku su palubu montirale disko kuglu i rasvjetu, a djeca svih uzrasta pjevaju poljske pjesme, dok im ostali plješću i kliču.

Zabava je potrajala do kasno u noć, a drugog jutra saznajemo da se radilo o oproštajnom partyju, nakon dvotjedne uzbudljive avanture Jadranom. Na brod nam dolaze Marcin Malinowsky i skiper Bartek Madej iz Lodza. Vidjevši majice Nautičke patrole, odmah kroz smijeh, pitaju: “Da niste policija”, aludiravši na to da su jučer bili malo glasni. Kažemo kako im to nismo nimalo zamjerili, štoviše, uživali smo u prekrasnim glasovima njihovih nadarenih kćeri.

Marcin i supruga Ewa sa sobom su na prvo jedrenje u životu poveli čitavu obitelj. Najmlađi je jedanaestogodišnji Szymon, slijede Klara (12), Helena (13) i Ernest (18), a tu je i Bartekova 12-godišnja Justyna. Upravo Klara i Justyna “krive” su za party o kojem će se u Trogiru pričati.

- Klara je s tehnološke strane sve sama organizirala, a imala je i veliku pomoć od Justyne. Povezale su pametni telefon na brodske zvučnike, napravile rasvjetu i VIP pozivnice da dođemo na njihovu zabavu. Nisu nam naplatile ulaznice - kažu Marcin i Bartek.

Marcin je ključni menadžer Googlea za odnose s medijskim korporacijama za Središnju Europu, a Bartek je njegov prijatelj iz osnovnoškolske klupe. Nisu se vidjeli više od 30 godina, a onda je Bartek odlučio organizirati jedrenje i pozvao ih.

- Prvi put smo se nakon toliko godina vidjeli na aerodromu u Lodzu. Kćeri su nam se odmah sprijateljile, a mi smo se upustili u svoje prvo jedrenje u životu - otkriva Marcin. Svake godina čitava obitelj negdje otputuje. Ljeti su najmanje dva tjedna zajedno, a dosad su obišli dijelove SAD-a, Francusku, Italiju, Portugal... Ove su godine odlučili doći u Hrvatsku, jer je Marcin prije 16 godina bio ovdje na ljetovanju, doduše na kopnu.

- Mala je tajna ove obitelji da je Szymon rođen prije jedanaest godina, točno devet mjeseci nakon putovanja između Omiša i Dubrovnika - otkriva nam Malinowsky.

Ideja da ovaj dio Jadrana oplove brodom učinila im se sjajnim iskustvom. Glavni Googleov menadžer za “regiju Adriatic” Joško Mrndže stalno ih je zvao u Hrvatsku, tvrdeći kako će im ovdje biti odlično, a to se i potvrdilo.

- Imate prekrasnu zemlju, odličnu za jedrenje. Krenuli smo iz Pirovca, obišli Šibenik, Skradin, Hvar, Zlatni Rat Paklenicu, Kornate, Telašćicu, i sada smo u Trogiru, što nam je posljednja postaja. Vraćamo se u Zadar, odakle imamo let za Poljsku - kažu, ne skrivajući razočaranje što su dva tjedna u Hrvatskoj tako brzo prošla. Pozdravljamo ih dok isplovljavaju, a svi na krmi i platformi dižu ruke u zrak i mašu nam. Bilo je to, vjerujemo, ljeto za pamćenje.

Ljetni oktani

Djelatnici Ine uredili okoliš, posadili lavandu i napravili kućicu za ptice

Maloprodajno mjesto Ine uz ACI marinu Trogir radi svakim danom od 7 do 21 sat, uključujući nedjelju i blagdane. U ponudi za nautičare imaju visokokvalitetno gorivo Eurosuper 95 Class Plus i Eurodizel Class Plus na dva agregata.

Prema riječima voditeljice Lidije Radinić, pojačani promet nautičara ispred maloprodajnog mjesta obično je četvrtkom, petkom i subotom. Stoga su prije nekoliko mjeseci omogućili i bočne vezove za plovila.

- To bi značilo da osim na prednjem dijelu gdje stanu i dvije jedrilice, manja plovila za točenje goriva mogu pristati i na bokovima - govori Radinić, dodajući da je gaz ispred maloprodajnog mjesta oko tri metra. Najveća jahta koja je ovdje pristala bila je dužine 25 metara.

Maloprodajno mjesto Ine u Trogiru specifično je i po tome što su djelatnici uredili okoliš gdje su posadili travu, lavandu i napravili kućicu za ptice. Osim goriva, nautičari ovdje mogu naći led, sladoled, kavu za van i punjače za mobitele. Također, tu je i oprema za plovila, kao i sredstva za pranje.

Ako potrošite minimalno 250 kn, možete sudjelovati u Ininoj nagradnoj igri i povećati svoju šansu za osvajanjem novog BMW 220d Gran Coupe s plaćenom registracijom ili neke od INA kartica. Više informacija pronađite na www.ina.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:04