OPG PIŠKERA

Ekološki med i ulje rade od maslina i kadulje s otoka, evo kolike su cijene!

Baš nismo potrefili godinu. Ali, bez obzira na situaciju s koronom, ide nam, zadovoljni smo - kaže nam Ana Šikić
 Srdjan Vrancic/Cropix

Na Piškeri, smještenoj usred kornatskog arhipelaga i jedinstvenog nacionalnog parka, nalazi se OPG koji nosi ime ovog otoka i jedini je takav na njemu. Tu živi samo šačica ljudi, a među njima su i supružnici Ana i Jakov Šikić. OPG su pokrenuli 2017., a ove su godine odlučili na otoku prodavati svoje eko proizvode: maslinovo ulje i med.

- Baš nismo potrefili godinu. Ali, bez obzira na situaciju s koronom, ide nam, zadovoljni smo - kaže nam Ana dok razgovaramo na njezinu malom štandu, smještenom između A i B gata ACI marine Piškera.

- Imamo oko 400 stabala maslina na više mjesta u Kornatima: na Piškeri i Smokvici, u Kravljačici i Vruljama. Ulje radimo u uljari na Murteru. Imamo 30 košnica s pčelama, od kojih je 20 tu na otoku, a deset ih je na Murteru. Med radimo samo od kadulje - objašnjava Ana.

Cijene za njihove proizvode kreću se od 45 do 150 kuna, a nautičari u marini svakodnevno kupuju na njihovu štandu gdje će Anu ili Jakova zateći ujutro i predvečer. Talijani su, priča nam Ana Šikić, opčinjeni njihovim medom, a Slovenci obožavaju njihovo maslinovo ulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:38