BRODSKI DNEVNIK

Filip spašava brod, hitna služba iz Rogoznice, Mate Jugov, domaćin za pamćenje

Imamo još jedan problem koji nas muči posljednja dva-tri dana. Neugodan miris. Vonj. Da ne kažem smrad. I to po fekalijama
Kapetan marine Mate Jugov
 Tom Dubravec/Cropix

Uplovljavamo u Marinu Tribunj. Maestral se baš svojski raspuhao. S dosta vala i puno vjetra ulazimo krmom u kutni vez između gata i rive. Filip je na prednjem desnom muringu, zna što treba, iza sebe ima već dvije Patrole i 20-ak marina. Ali vjetar i valovi bacaju brod i bow thruster zahvaća muring. Brod krene prema rivi i Filip požrtvovno skače na rivu da uhvati i zadrži pramac.

No, zapinje lijevom nogom za brodsku ogradu i krajnjim se naporom ipak izvlači i zadržava provu koja se već opasno približila betonu. Trčim na provu, hvatam muring i vežem ga za bitvu. Vraćam se na krmu i ponovno bacam krmeni vez. Milan drži brod na motoru. Napokon smirujemo brod.

Eh, ali imamo još jedan problem koji nas muči posljednja dva-tri dana. Neugodan miris. Vonj. Da ne kažem smrad. I to po fekalijama. Najprije smo to pripisali nekom zagađivaču. Onda smo to osjećali u plovidbi danju i noću. Pa smo podigli pajole i pregledali brodsku kanalizaciju. Ništa.

Zovem našeg pouzdanog savjetnika Borisa iz baze Bantoursove flote u Rogoznici. Poslat ću vam ekipu u Tribunj! Evo, već stižu Mario i Ivan. Odmah otkrivaju problem. Uskuhao je jedan od brodskih akumulatora, a ovaj smrad, to je amonijak. Momci vade akumulator, zamijenit će ga na “pit stopu”, kada na ruti svratimo u Rogoznicu.

Sad se napokon možemo mirno posvetiti ovoj doista posebnoj marini u krilu osebujnog i dražesnog Tribunja. U tome nam pomaže kapetan marine, simpatični i fetivi Tribunjac Mate Jugov. Sjedimo i uživamo u ćakulama uz bevandu. Krene priča o ribi i onoj tamo moćnoj floti na ribarskom gatu. Dići ćemo se rano i pokušati kupiti nešto svježe. Nemate brige, veli Mate, ako bude ulova donijet ću vam ribu na brod.

I doista, evo ujutro Mate. Nosi kašetu lokardi. Taman za naše gradele na krmi. Tu pokazuje Mate svoju najljepšu ljudsku osobinu - spreman je pomoći svakome, na svaki mogući način i u svakoj prilici. Vodi nas da upoznamo marinu, da upoznamo Tribunj, vozi Toma da snimi najljepše fotke sa svetog Nikole...

Drugog jutra evo ga opet na brod. Iz kašete vadi škampe i grdobinu... Pomaže nam i kod tema za prilog. Tu je Milena Ebel, Tribunjka, poznata humanitarka koju je Hrvatska ponajprije zapamtila po veličanstvenom jedrenjaku Sea Cloudu koji se 1990-ih prvi put pojavio u Jadranu.

Nažalost, trenutno je sa suprugom na Shipmanu 60 zaplovila do Žirja da iskušaju nova jedra. Vraća se tek sutradan, kada mi moramo biti u Vodicama. Nema problema, veli Mate. Dolazi po Toma i Anu autom i vraća ih na brod. Na rastanku daruje nam bocu svog domaćeg maslinovog ulja: “Vidio sam da imate nekakvo ulje iz šoping centra!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:09