BRODSKI DNEVNIK

Hrpa praznih limenki piva pred brodom - jedini znak da ga je korona zatočila u marini

Marina Betina dočekuje nas u miru, tišini i klupskoj intimi, i u novom zelenom i cvjetnom ugođaju
 Tom Dubravec/Cropix

Idemo prema izlazu iz Kornata. Odlučujemo se za Ravni Žakan, otok koji ima južnu prostranu uvalu, rascijepljenu poluotokom, i sjeverozapadnu, u kojoj smo svojedobno boravili na sidru. Uvala je široka, u njoj je nekoliko motornih jahti i jedrilica na sidru. Malo podalje vide se zgrade restorana koji je svojedobno bio predmet prijava zbog divlje gradnje. Sve u svemu, ako treba napraviti izbor: savjetujemo manju i ljepšu uvalu na NW otoka i tamošnju konobu Larus. Nakon kupanja i malog podmorskog videosafarija, krećemo prema izlazu iz Kornata. Pred nama je otok Murter s tri marine na ruti, i to ovim redom: Pirovac, Betina, ACI marina Jezera. Saznajemo da je u Pirovcu gužva jer je smjena čarter gostiju, pa nas ne mogu primiti. Usmjeravamo brod prema Betini i Jezerima.

Marina Betina dočekuje nas u miru, tišini i klupskoj intimi, i u novom zelenom i cvjetnom ugođaju, jer očito su iskoristili vrijeme korone da dodatno uljepšaju marinu. I ovdje je ranijih godina vladala čarter gužva. No čarter flota se smanjila, pa je ovdje mir zavladao i vikendom. Tu su sada nautičari na godišnjem vezu, kao i oni ljetni, koji u ovoj sigurnoj i mirnoj marini vežu brod na mjesec dana, pa i cijelu sezonu, jer im je odavde sve blizu: Kornati, slapovi Krke, šibenski arhipelag, dalmatinski sjever i dalmatinski jug.

Među stalnim gostima marine ima tu i onih koji su u marini na vezu od samog njenog početka. Jedan liječnik iz Genove tu je već 30 godina. Može ga se vidjeti svako jutro pred recepcijom kako čita weather report, iako već dugo nikamo ne plovi, jer se približio devedesetoj.

Inače, za vrijeme korone Betina je bila blokirana mjesec i pol dana, ni kriva ni dužna. Zaraženih je bilo samo u Murteru, ali je prometno ovdje bilo najzgodnije blokirati Murter. Neke goste ovdje je zatekla karantena. Jedan bračni par iz Zagreba najprije je stjecajem okolnosti ostao ovdje zatočen, a onda im se svidjelo pa su kazali kako neće ići doma sve do jeseni. U marini kažu da je među zatočenima na svom brodu bio i jedan Nizozemac. Nije se baš pojavljivao, a znali su da je ovdje po praznim limenkama piva na gatu pred brodom.

Za vrijeme boravka patrole, u Betini je održana Rotary Yachting Fellowship regata. Naime, direktor marine Boris Ninić već je dugo u Rotaryju, pa je prije nekoliko godina u marini osnovao Yachting Fellowship, koji uz ostalo, širom svijeta promovira kulturu mora, život uz more i život za more. Poznato je da Rotary klub iz Zadra već više od 20 godina ima svoju Rotary regatu, kako Riječani imaju Rotary Fiumanku, a ovo je bila prva hrvatska Yachting Fellowship regata.. J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:41