BRODSKI DNEVNIK

I bez otkazanog ATP turnira Umag ima što ponuditi gostima i ovog ljeta

Ima li gostiju? Ima. Čim su se otvorile granice stigli su Slovenci i Austrijanci, a pristižu i Talijani
ACI marina Umag
 Tomislav Kristo/Cropix

Na recepciji ACI marine Umag sve je “po pravilu službe”. Recepcionarka je zaštićena visokom pregradom od pleksiglasa, na licu joj je maska, na rukama rukavice. Ispod pregrade je samo par centimetara visok otvor kroz koji se mogu provući papiri ili dokumenti. Nekima će se činiti pretjerano, ali takva su pravila. Tu je i sredstvo za obaveznu dezinfekciju ruku, kao i upute o rastojanju i (kratkom) zadržavanju u prostoriji.

Sasvim suprotno ovoj potrebnoj, ali prilično turobnoj slici dočekuje nas direktor marine Blaženko Popović. Nasmijan, ljubazan i spreman pomoći “ća vam god treba”. I “ajmo popiti kafe” (s naglaskom na fe) i “sve se dogovoriti”. Ima li gostiju? Ima, kaže. Čim su se otvorile granice stigli su Slovenci i Austrijanci, a pristižu i Talijani. Svi oni imaju ovdje svoje brodove, koji im inače služe i kao vikendice. Luku smo odmah poslali na gatove da anketira nautičare. Potom smo iskrcali i sve svoje planove i namjere o OPG-ima, o atrakcijama i eventualnim senzacijama, o tome kamo ići i što raditi u ovim koronauvjetima...

Direktor Blaženko Popović odmah je pozvao u pomoć direktora Turističke zajednice Milovana Popovića (nisu u rodu) i evo kompetentnog direktorsko-novinarskog tima koji treba dati sliku nautičko-turističkog Umaga kroz ovo ljeto.

U mnoštvu OPG-ova, glasovitih vinara, maslinara i ugostitelja doista je teško izabrati. Na kraju ipak se odlučujemo za super ekomaslinara Enija Zubina, kojemu i Istrijani i Dalmatinci priznaju da ima jedno od najboljih maslinovih ulja na kugli zemaljskoj; i znamenitu konobu Buščina koju drži njegova sestra Fabiana Mijanović. A za desert smo izabrali “najbolje slastice na svijetu” koje pripravlja Dragica Lukin ne samo u svojoj poznatoj umaškoj kući kolača Vili Soši, već i na mjestima na koja je pozovu razni celebrityji.

Dok Jura i Krišto odrađuju te dvije teme, Luka obilazi gatove i brodove, Matej marljivo prikuplja informacije što nautičare i ostale goste Umaga čeka ovo ljeto. ATP turnir je otkazan, ali se zato može uživati u vlastitoj igri. Umag ima čak 66 teniskih terena (57 zemljanih, pet betonskih i četiri u dvorani). Sat vremena igre na otvorenom košta od 30 do 85 kuna, a sat tenisa u dvorani 100 kuna. Od događanja u Umagu ipak će se 30. srpnja održati tradicionalni Dan rajčica. Na glavnom umaškom trgu uživat će se u šalši s tjesteninom, birat će se najbolja sorta, a birala se dosad i miss rajčice. Radit će i ljetno kino. Očekuju se i koncerti te tradicionalna Umaška noć na kraju sezone...

Opširnije o ACi marini Umag pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:03