BRODSKI DNEVNIK

Istraživanje špilje na Mljetu, sidrište tajkuna kod Olipe, užitak na ušću Omble...

Evo nas napokon i u Dubrovniku, u ACI marini smještenoj u njedrima ušća Omble, najkraće rijeke na svijetu
ACI marina Dubrovnik
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U Korčuli su nam se na plovidbi za Dubrovnik pridružile naša kolegica Tena Šarčević i njezina prijateljica Mirna. Tena je upravo na ovoj ruti prošle godine apsolvirala Nautičku patrolu. Njih su dvije u Korčuli bile na odmoru. Sada se prvi put na jednoj ruti Nautičke patrole muško-ženski omjer posade izjednačio: 4 naprama 4. Ženski take over patrole? Je li to prva najava? Bilo kako bilo, Kuki je morao svoju kabinu prepustiti Teni i Mirni. Preselio se u nužni smještaj u salonu.

Tražimo pogodnu uvalu za noć. Idemo prema Mljetu da se Instagram fotkom javimo našoj urednici Lani iz jedne od ovdašnjih uvala, u znak zahvalnosti i priznanja što nas je vjerno pratila i što je tijekom lipnja kao volonter sudjelovala u uklanjanju gomila smeća iz uvala ovog predivnog otoka. Odabrali smo malo naselje Kozarica, odakle se posada preko Instagrama javila Lani s istraživanja jedne od obližnjih spilja kojih je Mljet pun. Još prije Dubrovnika nalazimo vremena da se okupamo u miru, tišini i mediteranskoj divljini otočića Olipe, omiljenog sidrišta Romana Abramoviča i ostalih tajkuna sličnog kalibra.

Evo nas napokon i u Dubrovniku, u ACI marini smještenoj u njedrima ušća Omble, najkraće rijeke na svijetu, u marini koja jedina na svijetu u svom posjedu ima renesansni dvorac. Ova je marina prije tjedan dana bila prepuna novinara. Predstavnici ACI-ja objelodanili su sjajnu vijest: dobili su građevinsku dozvolu za obnovu dvorca. U tom ozračju dočekuju nas direktor marine Leo Ajduković i “njegova desna ruka” Ana Bačić. Provodimo vrijeme u ugodnom i korisnom druženju. Medijator je Ivo Dubelj, vlasnik marinskog restorana Azzurro, u kojem se prelamaju lajt motivi ovogodišnje Patrole - svježa i zdrava hrana iz okolnih OPG-ova.
Sredina je tjedna. Uživamo u mirnom okružju marine. Da nije ovih brodova i jarbola, činilo bi se da je vrijeme stalo. Ovako je vjerojatno uživao i Sorkočević kada je ovdje podigao ovaj svoj velebni ljetnikovac.

Na recepciji nas je dočekala i sada nas ispraća dobro nam znana i ljubazna recepcionarka Marijana. Ali nažalost ne i legenda ove recepcije Mile Mirčevski. Upravo pred sezonu izgubio je bitku s teškom bolešću. Treba li to reći: taj čovjek zaslužuje puno, puno više od ove jedne rečenice sabijene u ovaj obični brodski dnevnik. Hvala ti Mile za sve ove godine nautičkog zadovoljstva.

No, život teče dalje. Odvajkada je aktualna današnja ACI-jeva maksima: ploviti se mora! Krećemo za ACI marinu Slano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:42