ČIŠĆENJE PLUĆA

Izvor čistog zdravlja: ‘Ovdje dolaze astmatičari, pušači... Svi su oduševljeni, evo što udišete‘

Doris Banić iz Skradina jedna je od pionirki apiturizma, novog zdravstvenog trenda koji se temelji na udisanju zraka iz košnice
Doris Banić, vlasnica OPG-a Banić, nudi ljekovitu api inhalaciju zrakom iz pčelinjih košnica
 Tom Dubravec/Cropix

Treba se samo smiriti i udisati izvor čistog zdravlja. To je najkraći opis api inhalacije, najnovijeg trenda u zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj, udisanje zraka koji dolazi izravno iz košnice pčela koje se hrane isključivo ljekovitim biljem.

Na imanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Banić dočekuje nas Doris Banić, u Skradinu, a i šire poznatija kao Doda Pčelica. Jedan je od pionira apiturizma u Hrvatskoj.

Maska

- Imajte samo na umu da ne smijete na sebe nanositi nikakve parfeme, zbog pčela - poslala nam je SMS poruku u 7:04, malo manje od sat vremena prije no što ćemo se susresti.

Posada Nautičke patrole ustaje u zoru, oblačimo se i krećemo još krmeljavi prema Dodi Pčelici. Dočekuje nas nasmiješena. Iako je nama rana zora, ona je budna već odavno, jer sve treba temeljito pripremiti. Pita - tko je prvi pacijent?

image
Pčele ulaze u košnicu
Tom Dubravec/Cropix
image
Doris Banić
Tom Dubravec/Cropix

Ulazimo u posebnu, ove godine sagrađenu prostoriju, gdje su specijalne maske za inhalacije. U košnicama se roje tisuće pčela.

- Samo sjednite i opustite se. Nemojte disati kroz usta, isključivo kroz nos. Dobro udahnite, zatim izdahnite - daje nam upute dok namješta masku na lice autoru ovih redaka. Za samo nekoliko sekundi tijelom počinje strujati fantastičan osjećaj. Miris najfinijeg meda koji marljive pčelice sakupljaju u netaknutoj prirodi ovog kraja počinje ispunjavati nosnice, a osjeća se i sve veća smirenost. Dah je sve lakši, miris ispunjava pluća, a na nepcu se osjeća sladak okus najraznovrsnijeg cvjetnog peluda.

Tehnološki partner nautičke patrole je A1, koji omogućuje komunikacijsku povezanost našoj posadi gdje god se našla tijekom cijele rute od sjevera do juga. A1 ponovno je ocijenjen najboljom mobilnom mrežom u Hrvatskoj

Primjećujemo kako pčelama nimalo ne smeta što smo odlučili malo “disati iz košnica”, navikle su se. Jedna se, doduše, “okuražila” pa nas krenula posjetiti dok je naš fotoreporter Tom Dubravec pokušao slikati šušur u pčelinjem domu, no spretna Dodina ruka u trenutku ju je vratila gdje joj je mjesto, bez imalo prepirke.

image
Pčele se mogu gledati za vrijeme inhalacije
Tom Dubravec/Cropix
image
Kućica s košnicama za api inhalaciju
Tom Dubravec/Cropix

Sve je krenulo 2013. godine kada je Dodina kći Luca razvila autoimunu bolest. Obitelj Banić tada se okrenula zdravoj prehrani, potpuno su iz upotrebe izbacili šećer i počeli proizvoditi svoj vrhunski med. Krenuli su sa svega pet košnica. Vidjeli su da u Sloveniji postoji api inhalacijska terapija koja bi možda mogla pomoći njihovoj kćeri.

Doris je tada otišla kod dr. sc. Gordane Hagić, predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva, položila zahtjevan tečaj i krenula s radom. Po struci ekonomistica zaposlena u Nacionalnom parku Krka, Doris je u tri mjeseca postala licencirani apiterapeut, a zahvaljujući financijskoj podršci fondova EU, ove je godine u Skradinu sagradila apiinhalacijsku komoru.

image
Pelud
Tom Dubravec/Cropix
image
Pelud
Tom Dubravec/Cropix

- Ma sve je još nedovršeno, tek smo počeli, ali bit će krasno - govori nam Doda dok nudi domaće proizvode, netom ispečene medenjake, medicu... Posvuda je kadulja, prekrasne rajčice okružene su lubenicama, a tu je i nekoliko ljuljački za one koji se nakon terapije požele odmoriti u tišini i prekrasnoj prirodi, maloj oazi koju je obitelj Banić stvorila usred naselja Dubravice.

Kvaliteta

Ovdje dolaze astmatičari, pušači, svi oni koji imaju bilo kakvih problema s respiratornim sustavom, ali i svi oni koji bi željeli pluća pročistiti čistim pčelinjim proizvodima. Slobodno provjerite na internetu, učinak je izuzetan i mnogima se problemi povlače već nakon osam do deset terapija. Na žalost, nemamo toliko vremena, brod juri dalje, ali za pravi doživljaj udisati ovaj prekrasan zrak trebalo bi oko trideset minuta i tako danima zaredom. - Svi odlaze oduševljeni - govori nam Doda, dok već namješta novu “pumpu”. Što je to, pitamo se?

image
Doris Banić
Tom Dubravec/Cropix
image
Doris Banić i novinar Tomislav Kukec
Tom Dubravec/Cropix

- Sada ćete udisati propolis.

U posebni uređaj stavlja čisti propolis koji se zagrijava. Kako nam je objasnila, djeluje antivirusno i antibakterijski, te se preporučuje svakome tko želi očuvati dobro zdravlje. Od početnih pet, obitelj Banić danas ima oko četrdeset košnica. Ujedno i oko 400 sadnica ljekovitog i medonosnog bilja. Najveći dio pčela trenutno se nalazi u Lici, no “adresu” često mijenjaju jer je ovo gospodarstvo shvatilo da je, kažu, bioraznolikost možda i najvažnija kada je u pitanju kvaliteta meda.

- Želja nam je da se ovdje napravi edukacijski centar. Želimo ljude naučiti koliko su pčele i njihovi proizvodi važni za ljudsko zdravlje. Sagradit ćemo i informacijski punkt, gdje će ljudi moći doznati sve o onome što radimo, ali i kupiti naše proizvode. Zasad ne prodajemo med i propolis, ali ni sjajno maslinovo ulje koje radimo, nigdje osim na imanju. Nismo okrenuti komercijalnim aktivnostima, nego životu s prirodom i od prirode - zaključuje Doda.

Plućima punim zdravlja, a želucem najmedenijih proizvoda, vraćamo se na brod, a Doris nas, za kraj, nutka još jednim specijalitetom. U ruci joj je čašica peluda, a okus je zamaman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:43