ACI MARINA TROGIR

JEDNA OD NAJLJEPŠIH LOKACIJA NA JADRANU Intimna marina u samome srcu drevnoga grada

 
Darko Franičević
 Milan Šabić / CROPIX

Kada bismo izdvajali marine s najljepšim lokacijama na Jadranu, ACI marina Trogir svakako bi bila među njima. Naime, ova marina ima mjesto s najboljim pogledom na staru gradsku jezgru Trogira, od kojeg je razdvojena tek užim kanalom.

I to nije jedina “lokacijska” prednost ove marine. Zračna luka Split udaljena je svega nekoliko minuta vožnje, kao i autocesta s koje ste za tri sata u Zagrebu. A jednom kad ste u marinu već stigli, otoci Šolta, Drvenik, Brač su praktički na dohvat ruke.

Marina je otvorena 1983. s ukupno 230 vezova. S protekom godina brodovi su u prosjeku postajali sve veći, vezova je bilo neznatno manje pa se tako došlo do današnje brojke od 174 veza u moru i 35 na suhom. I specifično za ACI marinu Trogir, većina tih vezova, oko 70 posto, su brodovi u čarteru.

Ronilački centar

Više detalja o tome iznosi nam direktor marine Darko Franičević, koji ovdje radi već 12 godina.

- Čarteraši su ovdje najviše zbog blizine centra Trogira i njegova položaja u odnosu na ostale dijelove Jadrana. No, prošli mjesec nemali je broj njih ovdje bio i zbog Ultre koja se održavala u Splitu. Ljudima je očito odgovaralo smjestiti se ovdje na brodu i putovati svaki dan na Poljud - kaže Franičević.

Iako nema toliko gostiju na godišnjem vezu, ACI marina Trogir ipak ima stalnu klijentelu koja preferira ovu marinu. A razlog za to nije samo dobra lokacija. Iako manjih gabarita, ova marina ima svoj servis, nautički shop, ronilački centar, teretanu, restoran, supermarket… Ukratko, ponude im ne fali.

Milan Šabić / CROPIX

Druga vremena

Prvih vremena ACI marine Trogir dobro se sjeća Tončica Coce, šefica recepcije koja u marini radi 32 godine.

- Osamdesetih godina dolazila nam je birana klijentela, a sama krema svjetskog jet-seta uvijek se vezala tamo preko u gradskoj luci. Od Caroline od Monaca, preko Michaela Schumachera i Bernieja Ecclestonea, teško je i pobrojati sve poznate koji su neko vrijeme proveli u Trogiru - istaknula je Coce.

Danas su druga vremena. Vrijeme je čartera i masovnog nautičkog turizma. Tako je i u Trogiru. ACI marina može primiti brodove do 25 metara, ali su ponajviše usmjereni prema nautičarima i čarterašima koje ovdje dovodi čak osam različitih kompanija.

Puni kapacitet

- Mi smo mala i simpatična marina. Ovdje je intimnija atmosfera, a naši gosti to vole - priča nam šefica recepcije Tončica Coce.

Danas ACI marina Trogir radi punim kapacitetom te se za godišnji vez ili povećanje broja plovila u čarter flotama čeka i po nekoliko mjeseci. Jesu mali, jesu malo stariji, ali su sasvim opremljeni i nautičarima ovdje ne fali ništa. A povrh svega, smješteni su “preko puta” samog centra jednog od najljepših povijesnih gradova u Hrvatskoj, s pogledom koji vrijedi više nego luksuzne novotarije u nekim drugim marinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:05