OTOČKI OPG

Košnice pčelara Mladena Dragoslavića: Sretne creske pčele daju najslađi med

Mladen Dragoslavić se krajem devedesetih počeo baviti pčelarstvom, zanimanjem kojim se njegova cijela obitelj bavi već generacijama
Mladen Dragoslavić
 Tomislav Kristo/CROPIX

Zapljusnuo nas je miris smilja, kadulje i dubačca. Intenzivan zuj značio je da se pčele s paše vraćaju u košnice.

Pčelar Mladen Dragoslavić navukao je žuti pčelarski kombinezon i lagano prišao košnicama. Dok ga promatramo s distance priča nam kako nam je ovo dobra prilika da vidimo ogroman broj košnica koje su poslagane jedna do druge, jer će već za nekoliko sati biti prebačene u Gorski kotar.

image
Mladen Dragoslavić
Tomislav Kristo/CROPIX

Mladen Dragoslavić se krajem devedesetih počeo baviti pčelarstvom, zanimanjem kojim se njegova cijela obitelj bavi već generacijama. Danas je jedan od najpoznatijih pčelara na Cresu. U svom OPG-u med proizvodi sa ženom i kćeri. Posao je obiteljski.

Ukupno ima oko 300 košnica, od toga njih 230 nalazi se na Cresu i od svake dobije 20 kilograma meda. Prije svega proizvodi med od kadulje.

image
cresko poljsko bilje
Tomislav Kristo/CROPIX

Med se može proizvesti iz dva izvora, objašnjava. Prvi je izvor nektar bilo kojeg cvijeta i to je cvjetni med. Druga vrsta su meduni, šumski med, koji se dobiva od medne rose koju proizvode lisne uši.

- Upravo sad skupljam taj med - veli Mladen. Pitamo ga kako je posao išao za vrijeme korone. Govori da je išao dobro.

- Med za Zagreb šaljem busom, a ako me vi, recimo, zovete u marinu, došao bih. Ako ne isti dan zbog obveza, onda idući - kaže.

Osim toga, njegov med, ali i sapuni te svijeće koje proizvodi mogu se kupiti u njegovu dućanu te naručiti putem web shopa.

image
sapuni od poljskog bilja
Tomislav Kristo/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:47