ACI CRES

Marina koja s razlogom ima pet sidara: Fitness, masaže i bazen s pogledom na jarbole

Projekt je već napravljen i odobren, čeka se kraj sezone da se raspiše natječaj i da građevinci izađu na teren, kaže Alan Šepuka
ACI marina Cres
 Tomislav Kristo/CROPIX

Otok na kojem slobodno lutaju srndaći i divlje svinje, a nema restorana s, primjerice, gulašem od divljači, otok na kojem najbolji bar drži fetivi purger Krešo Farkaš, u svojoj creskoj Plavici na kraju mjesta, u divnom prostoru i ambijentu negdašnje tvornice ribe, otok koji, shvatili ste, odskače od istarskog i kvarnerskog okruženja kojem pripada.

No i poneki oksimoroni, koji Cres čine još privlačnijim, i posebnijim, tamo malo dalje, u marini postaju šarmantni i neupotrebljivi. Jer, tamo, na osami, duboko uvaljenoj u predivnoj vali okruženoj zelenilom i meketanjem, niče posebnost ACI-ja. Marina Cres svoje posebnosti u posljednjih godinu dana podigla je na viši nivo.

Deluxe

- Napravili smo još nekoliko apartmana, od kojih odskače jedan 'delux' kategorije, apartman broj devet, nazvan Tramuntana. Prostire se na 60-ak kvadrata, uređen je do zadnjeg detalja i gostima je vrlo privlačan. Usto, na mjestu gdje je nekoć bio stari restoran, stvorili smo fitness centar sa spravama i saunom, a dok razgovaramo, proradit će i prostor za masažu - opravdano ponosan govori nam direktor marine, ali i cijele kvarnerske regije ACI-ja, Lošinjanin Alan Šepuka.

image
teretana u sklopu ACI marine Cres
Tomislav Kristo/CROPIX
image
apartmanski smještaj u sklopu ACI marine Cres
Tomislav Kristo/CROPIX

Zasluženo, jer marinu zbog tih investicija krase pohvale gostiju, ali i daljnji progres. Šećući marinom, točno se vidi gdje Šepuka nepogrešivo gađa, nogometnim rječnikom točno “u devedeset”.

Naime, uz novi fitness s pogledom na jarbole, u negdašnjoj auli restorana, namjeravaju otvoriti svojevrsni dnevni prostor s roštiljem, koji tamo već postoji, i koji bi se idealno nadovezao na restoran, a onda, kao kruna koju je korona usporila, na Cres treba sletjeti kruna - bazen s lounge barom, s pogledom na jarbole, da zaokruži auru zena. Projekt je već napravljen i odobren, čeka se kraj sezone da se raspiše natječaj i da građevinci izađu na teren. S bazenom na južnom dijelu marine, s velikim prostorom za ležaljke i dodatni bar, Cres bi dobio dodatnu dimenziju, koja bi se, o tom potom, u budućnosti, mogla nadograditi i s hotelom. Prvim na otoku. Da zaokruži cijelu priču, da udara na čak šesto sidro. Kolokvijalno rečeno, jasno, ali iz nas progovara dojam sve četiri sezone Nautičke patrole.

- A onda mogu u penziju - smije se direktor Šepuka, čija ambicioznost doslovce obara.

Mir i sigurnost

- Ovdje smo već deset godina, ali smjer kojim ova marina ide, jednostavno nas drži zarobljenima ovdje, kao stalnom štancijom svega. Kao prvo, imate mir. Kao drugo, imate sigurnost. Kao treće, imate napredak. Kao četvrto, imate ljude... Sve to spojeno u jedno, čini ovu marinu posebnom - kaže nam u prolazu slovenski nautičar Primož, koji je preklani, sjeća se dok otvaramo vrata fitness-centra, ovu marinu ocijenio kao - najdražu. A nije jedini...

image
apartmanski smještaj u sklopu ACI marine Cres
Tomislav Kristo/CROPIX
image
Cres, 290620.
Nauticka patrola u ACI marini Cres.
Na fotografiji: ACI marina Cres.
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX
Tomislav Kristo/Cropix

- Cres je prilično atipičan otok ovog akvatorija - kaže nam Farkaš s početka priče, čovjek kojemu su baš ovdje korijeni. I zna sve. Baš sve. Uz dozu klasične zagrebačke autoironije.

Ali istina je da se u marini radi dobro, pa makar to radio i Lošinjanin.

image
Cres, 290620.
Nauticka patrola u ACI marini Cres.
Na fotografiji: Alan Sepuka - direktor marine Cres.
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX
Tomislav Kristo/Cropix

Šepuka jest Lošinjanin, kao i Krešo Zagrepčanin. Ali onaj osorski ga most čini i Cresaninom. Šetajući apartmanom, u kojem bi patrola rado odmorila svoja stara jedra, pogled puca prema dolje. Dok meket ovaca daje svoju notu, more se ljuljuška. A jedra, vazda nemirna, koja zovu vjetar, ovdje se rado odmore. Cres postaje oaza. Kako za brodove, tako i za goste. Pijući pivo u Plavici, točno nasuprot marine, dok je noć navlačila svoju kulisu, nekoliko se nautičkih gostiju s guštom zagledalo tamo preko puta.

Jest, posla još ima. Ali on ide naprijed. I sugerira progres. Oksimoroni na jedrima i s kormilom ovdje ne postoje. Dapače. Oksimoroni se u ovoj marini bacaju u otvoreno more. U ovoj se marini vežu samo zadovoljni konopi uza sve bolje i ekskluzivnije bitve...

Opširnije o ACI marini Cres pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:17