NAUTIČKA PATROLA

MARINA KORNATI Ispunili sve uvjete za četiri sidra, a uskoro će biti i pet friendly

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Marina Kornati u Biogradu na Moru zadala si je prije tri godine jedan cilj - doći do kategorije od četiri sidra. Napravili su plan, izdvojili oko 30 milijuna kuna i krenuli raditi. Danas su zadovoljili sve potrebne uvjete, pokrenuli su proceduru i samo je pitanje vremena kada će svojoj kategoriji dodati još jedno sidro.

Za početak izgradili su kilometar novih gatova.

Novi gatovi

- Srušili smo stare fiksne gatove i napravili pontonske. Na njima smo izgradili potpuno novu instalaciju za struju i vodu, a ujedno smo proširili gatove te razmak između njih, čime smo olakšali sidrenje našim gostima - objašnjava Marko Vrankulj, zamjenik operativnog direktora marine.

Gradnjom novih gatova uspjeli su ujedno i spojiti marinu u jednu cjelinu. Naime, marina Kornati se dijeli na zapadnu i južnu pa su s rekonstrukcijom gatova otvorili potreban prostor da gost može doći s jednog kraja marine na drugi a da ne izađe iz marine. Sama marina trenutačno broji 720 vezova, od čega je 400 vlasničkih i čak 320 čarter brodova, što je čini trećom najvećom marinom u Hrvatskoj. Broj brodova i gostiju se najbolje osjeti subotom kada je izmjena čartera, zbog čega su u marini odlučili povećati broj sanitarnih čvorova.

- Proširili smo sanitarni čvor u zapadnoj marini, a u južnoj smo napravili potpuno novi sanitarni blok. Ujedno smo instalirali i sanitarni čvor za invalide, čime u marini trenutno imamo tri sanitarna bloka - ističe Šime Mandić, operativni direktor, dodajući kako jako cijene svoje čarter goste.

Naime, sama marina jedan je od pionira čartera u hrvatskoj nautici. Ilirija d.d., tvrtka koja upravlja marinom, odmah je 1974. godine uz marinu osnovala i vlastitu čarter flotu sastavljenu od 40 Elanovih plovila. Danas u marini djeluje čak 15 čarter tvrtki, koji u sezoni privuku tisuće gostiju. Štoviše, stalno primaju nove upite za proširenje broja čartera, zbog čega su ujedno sagradili i novi blok, u kojem se nalaze skladišta i uredi za buduće čarter agencije.

Željko Hajdinjak / CROPIX
Menadžment marine Kornati, slijeva Marko Vrankulj, zamjenik operativnog direktora marine, Branka Knez, direktorica marketinga i prodaje, i Šime Mandić, operativni direktor

Parking

Sukladno s rastom broja brodova i gostiju, otvara se i potreba za velikim parkiralištem. U marini broje 500 parkirnih mjesta koja stoje na raspolaganju čarterašima i godišnjacima, ali i drugim gostima koji dolaze izvan sezone.

Naime, marina Kornati godišnje održi 40-ak regata, a jedan od krunskih dragulja marine je i Biograd Boat Show, najveći sajam u ovom dijelu Europe koji svake godine posjeti oko 20.000 ljudi. Kako bi svojim gostima olakšali kretanje, ove su godine uveli i automatski sustav naplate parkinga. Osim što paze na automobile svojih gostiju, još veću pažnju poklanjaju njihovim brodovima.

Zbog toga su napravili generalni remont travel lifta te dizalica vrijedan milijun kuna, a sve s ciljem da ponude što bolju i kvalitetniju uslugu svojim gostima, odnosno njihovim brodovima.

Zadovoljni gosti

Kada su osigurali siguran smještaj za kopneno i morsko prijevozno sredstvo, na red su došli i sami gosti. Za njih su napravili pokretni krov iznad terase restorana, a ujedno planiraju i zatvoriti terasu, tako da je preko zime mogu koristiti i gosti koji dolaze van sezone. Nije se samo radilo na infrastrukturi, nego i na sadržajima. U marini je otvorena škola ronjenja, a ujedno su dobili i službu za pomoć na moru.

Svi ovi noviteti već su se odrazili i na samo poslovanje marine.

- U posljednjih godinu dana bilježimo blagi rast uplovljavanja, a ujedno su nam narasli i prihodi, s time da nismo povećali cijene - kaže Branka Knez, direktorica marketinga i prodaje marine.

Iako su sa svojim ulaganjima ispunili sve potrebne uvjete za dobivanje četiri sidra, oni i dalje planiraju nove zahvate na marini. Naime, u sljedeće tri godine planiraju uložiti dodatnih 30 milijuna kuna u obnovu marine.

Željko Hajdinjak / CROPIX

- U zapadnoj marini ćemo promijeniti još nekoliko fiksnih gatova u pontonske. Vanjski gat dobit će novu infrastrukturu za primanje brodova, a planiramo sagraditi sustav za pražnjenje crnih tankova. U planu je i proširenje suhog veza, gradnja novog hangara i poslovnih prostora, kao i dodatnih separatora za prikupljanje oborinskih voda - veli Mandić.

Isto tako, u restoranu planiraju promijeniti cijelu stolariju te ga premjestiti na kat kako bi gosti mogli uživati u ekskluzivnom pogledu na marinu. Ima tu još mnogo toga. Manje svjetlosno zagađenje rasvjete, punjač za električne automobile, kotlovnice na plin i izbacivanje loživog ulja, trgovine s nautičkom opremom, a u planu su i projekti s kojima će marina postati pet friendly.

Neki od njih su aparat za pranje pasa, kao i aparat za pseću hranu, a i u restoranu će se ljubimcima “servirati” posuda s vodom. Zajedno sa svim ovim ulaganjima u marini se spominje i kategorija od pet sidra.

- Razmišljamo o tome, ali moramo još vidjeti hoćemo li imati sve potrebne uvjete. Ipak, nama je u konačnici najbitnije da nam je gost zadovoljan i zapravo je on taj koji odlučuje koliko je neka marina dobra. I sve dok je marina puna i gosti su sretni, to je za nas kao da imamo pet sidra - kaže Knez.

Vransko jezero i pogled s vidikovca Kamenjak

Nikša Stipaničev / CROPIX

Vransko jezero u zaleđu Biograda najveće je jezero u Hrvatskoj. Dijelom je i park prirode, posebni ornitološki rezervat kao gnjezdilište i stanište čak 11 vrsta ptica koje su na popisu ugroženih.

Poseban užitak je pogled s vidikovca Kamenjaka, smještenog na sredini jezera. S Kamenjaka se pruža impresivan pogled na cijelo jezero te cijelo kornatsko i okolno otočje. Tu su i stolovi za koje se može sjesti i predahnuti uz hranu koju ste ponijeli sa sobom ili se osvježiti u ovdašnjem kafiću.

Vransko jezero je okruženo i s 40 kilometara biciklističke staze koja prolazi kroz sva najzanimljivija mjesta Parka prirode. Ako vam nije do bicikliranja, možete unajmiti džip i s vodičem se provesti oko cijelog jezera. Ulaznica za Park prirode Vransko jezero stoji 20 kuna.

Kada ste već u Biogradu, svakako posjetite Zavičajni muzej. (M.G.)

Atraktivna Biogradska noć u subotu 4. kolovoza

Folklor, klape, bendovi, izvorna dalmatinska kuhinja, spektakularni vatromet i ples do zore. To je tradicionalna fešta Biogradska noć koja se održava već niz godina, a posvećena je Danu pobjede i domovinske zahvalnosti te se održava 4. kolovoza.

Za tu najluđu noć biogradska riva i stara gradska jezgra pretvaraju se u jedinstvenu pozornicu, na kojoj se u prisustvu mnoštva ljudi pripremaju gastro specijaliteti na otvorenom s besplatnim kušanjem, uz nastup gradske glazbe, mažoretkinja, klapa, živopisnih zabavljačkih skupina, ponudu hrvatskih suvenira... Sve popraćeno laser showom i drugim zvučnim i vizualnim efektima.

A na moru se kasno navečer održava atraktivni defile osvijetljenih brodova, kao uvod u vrhunac svega - spektakularni vatromet, nezaboravni piroglazbeni spektakl, kada su sve kamere i mobiteli iznad glava.

Ove godine, cijeli taj bogati program počinje defileom svih sudionika programa, zatim će se na dvije pozornice istodobno smjenjivati nastupi klape Bunari, grupe Magazin i Pravila igre. (M.G.)

Brod Nada za evente i izlete i Captain Club

Željko Hajdinjak / CROPIX
Mladen Gerovac i Predsjednik Uprave Ilirije d.d. Goran Ražnjević

Vezovi: 200 vezova u moru, dubina na gatovima od 2 do 9 m, razmak između rive, gatova i valobrana od 36 do 64 m, suhi vez

Usluge: recepcija, dva sanitarna čvora, restoran, trgovina nautičkom opremom, parkiralište sa 100 parkirnih mjesta, samoposluga, banka, pošta, ambulanta, ljekarna, taxi, tržnica

Servis: tehnički servis, Volvo Penta servis, travel lift nosivosti 30 tona, samohodno vozilo za prijevoz brodova (carello) nosivosti 20 tona, čišćenje brodova, usluga ronioca

Ekstra: apartmani Pirovčanka, bankomat, banka, mjenjačnica, boutique, turistički ured, Wi-Fi internet, plaža

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:11