NAUTIČKA PATROLA

MARINA PIROVAC U manje od godinu dana marinu uspjeli napuniti s 200 vezova

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Pirovac je živopisno mjesto na obali 12 km dugog zaljeva, koji je prirodni fenomen, s Vranskim jezerom u zaleđu. Poznat je po svojoj ribarskoj tradiciji, mediteranskoj poljoprivredi, templarskoj povijesti i moru koje je uvijek za četiri stupnja toplije od prosjeka Jadranskog mora.

Od prošlog ljeta Pirovac je postao poznat po još nečemu - nautici. Naime, u svibnju prošle godine otvorena je Marina Pirovac, čime se to malo mjesto nasuprot otoka Murtera upisalo i na nautičku kartu svijeta.

Skoro puni

Glavni je i odgovorni za ovaj povijesni pothvat Slavio Skočić, vlasnik i direktor marine, koji se prije toga dugo bavio poslovanjem čartera. Njegova desna ruka u poslu, ali i drugi direktor marine, Petar Jelušić upoznao nas je s radom trenutačno jedne od četiriju najmlađih marina u Hrvatskoj.

Željko Hajdinjak / CROPIX
Slavio Skočić i Petar Jelušić

Marina broji 200 vezova u moru, ima županijsku koncesiju na 20 godina, veliki parking, samohodnu dizalicu (travel lift), carello od 20 tona, servis, rusku školu jedrenja, prodavaonicu nautičke opreme i trgovinu. Odmah su dobili rejting od 4 sidra, ali ovo su sve informacije koje se mogu vidjeti na njihovoj web stranici i one same po sebi neće privući nautičare. Za to su zaslužni oni sami.

- Već u srpnju smo imali 15-tak gostiju, a sada, godinu dana poslije, marina nam je skoro puna. Uložili smo jako puno sredstava u promidžbu, imali smo svoj štand na nautičkom sajmu u Zagrebu, Biogradu, Austriji te smo poslali materijale u Düsseldorf. Ipak, najvažnija je bila usmena predaja. Nautičari pričaju među sobom, tako da se za nas brzo pročulo - kaže Jelušić.

Sada je vrijeme za prave prednosti marine. Pirovac je dobro povezan s autocestom, pa gostu iz Austrije treba oko pet sati od Beča do njihova broda u marini. Nalaze se na zahvalnoj poziciji.

Marina je zaštićena od vjetra, a iz nje se lako može doći do Kornata, kao i krenuti prema jugu ili sjeveru Jadrana. Ujedno, marina je otvorenog tipa i između gatova ima jako puno prostora, tako da se otvara veliki prostor za manevriranje brodom.

Sve jeftinije

Veliki naglasak stavljaju i na sigurnost. Marina je pokrivena s 12 nadzornih kamera, cijelo vrijeme patrolira jedan zaštitar, a gosti imaju mogućnost aplikacijom pristupiti jednoj 360 kameri, uz pomoć koje mogu stalno paziti na svoj brod. Važan je faktor i cijena.

Naime, Marina Pirovac u ovom je trenutku i tri puta jeftinija od drugih hrvatskih marina, što je velik poticaj za nautičare srednje klase. Upravo zbog ovih razloga prvi su gosti već na jesen produžili svoje ugovore na još godinu dana.

- Vidite, nautičari su po prirodi avanturisti i oni će uvijek rado istražiti neki novi dio mora ili novu marinu. Tako da su naši prvi gosti došli na blef, ali su zbog naše kvalitetne usluge ostali i potpisali ugovor za sljedeću godinu - objašnjava Jelušić.

Širenje sadržaja

Za sada ima najviše Austrijanaca, Slovenaca i Čeha, a popularnost marine podiže i pet čarter-tvrtki sa svojih 50-tak brodova. Zapravo, sama 40 milijuna kuna vrijedna marina razvila se upravo iz poslovanja čarterima. Tvrtka Marina Pirovac d.o.o. osnovana je 1996. godine kao Adriatic Charter d.o.o. na temelju trideset godina iskustva u sektoru nautike i nautičkog turizma. Izgradnja same marine počela je 2013. godine gradnjom rive i gatova, a zgrada marine izgrađena je 2017. godine.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Marina bi bila otvorena i ranije, da nije bilo sudskog spora oko vlasništva, ali čim je Skočić dobio uporabnu dozvolu, odmah su krenuli s radom.

I utjecaj na mjesto osjeti se već sada. U Pirovcu se otvorila mogućnost razvijanja pred i postsezone, promijenila se struktura gostiju, zbog čega su se proširili ponuda i sadržaj. Još važnije, otvorena su nova radna mjesta. U marini radi 40-ak ljudi, a mnogima od njih ovo je prvi posao u nautici.

- Pirovac nije imao razvijenu nautičku tradiciju, zbog čega nema dovoljno obrazovanih ljudi za takvu vrstu posla. Ipak, mi učimo naše ljude i radimo na njihovu razvoju - govori Jelušić.

Kako su nova marina, još se uvijek uhodavaju u posao. I gosti su toga svjesni, zbog čega znaju ostaviti i pokoji komentar kako poboljšati učinkovitost rada. Jelušić ističe da im je mišljenje gostiju jako važno te da kontinuirano rade na poboljšanju svojih usluga. Štoviše, i našem sugovorniku ovo je prvi posao na mjestu direktora marine, ali naglašava da je to još jedan izazov, za koji je itekako spreman.

Potreba čartera

- Cijeli život radim u turizmu i naučio sam se prilagoditi svakoj novoj situaciji. Ujedno, dugo sam radio u čarteru, tako da kao direktor imam dobar uvid u funkcioniranje marine, ali i potrebe čartera - dodaje.

Za kraj je ostalo pitanje budućnosti, a odgovor na to pitanje najbolje može dati čovjek koji je posvetio svoj život otvaranju vlastite marine.

- Sljedeći je korak napraviti suhi vez u marini te privući nove, kao i zadržati stare goste. Prvi koji su došli svi su produžili svoje ugovore, a nadamo se da ćemo uskoro uspjeti popuniti sva mjesta u marini - zaključuje vlasnik Slavio Skočić.

“U nama je još mladenački duh željan istraživanja”

Austrijanac Thomas Rittsteuer iz Beča vezao je svoj brod Camelot osam punih godina u marini Hramina na Murteru. S vremenom mu je život u tom mjestu postao jednoličan, a od svog susjeda na vezu je čuo da se u Pirovcu otvara nova marina. Sjeo je u auto i otišao vidjeti tu novu nautičku lokaciju. Zateklo ga je gradilište, ali i obećanje da će marina za koju godinu krenuti s radom.

- Ostali smo još dvije godine u Murteru, ali čim smo čuli da je marina otvorena, odvezali smo brod i krenuli za Pirovac - priča Thomas.

Dočekala ga je marina s djelatnicima koji se tek uče poslu, ali mu se odmah na prvi pogled dopala. Ostao je jedan tjedan, pa drugi, treći, nakon čega je otišao u upravu marine i među prvima potpisao godišnji ugovor. Sada je već drugu godinu na vezu u Pirovcu i kaže kako ne razmišlja o mijenjanju marine.

Željko Hajdinjak / CROPIX

- Već 17 godina plovim Jadranom. Prvo sam bio u Umagu, pa u Vrsaru i Rovinju, a nakon toga sam otišao u Murter. Tamo mi se pridružila moja Erna i mislili smo da ćemo zauvijek ostati u Hramini. Ipak, čini se da u nama ima još onog mladenačkog duha željnog istraživanja, koji nas je ponukao da tražimo dalje. I, eto nas sada ovdje - kaže Thomas.

U svojem nautičkom vijeku nije samo mijenjao marine, nego je promijenio i ženu, ali i ime broda. Naime, njegov motornjak Princess 385 nije uvijek nosio ime mitskog zamka.

- Kada sam ga kupio, zvao se Summer Time, a u Hramini je bilo još sedam brodova s istim imenom pa je to izazivalo zabunu. Jednoga dana bilo mi je dosta pa sam promijenio ime u Camelot. Kada već vozim princezu, red je da brod nosi ime jednog kraljevstva - objašnjava Thomas. (M.B.)

Legende, razne atrakcije i srednjovjekovne zidine

U Pirovcu valja krenuti u istraživanje mjesta, od obale i srednjovjekovnih zidina, kroz kamene ulice, pokraj skrivenih kala do Vrata sela.

Selo se prvi put spominje 1298. godine kao posjed hrvatske plemenitaške obitelji Šubić, koja je obiteljski povezana s hrvatskim kraljevima Dmitrom Zvonimirom i Petrom Krešimirom IV. Pirovac je bio i središte vitezova templara. Legenda kaže da su Turci, u strahu bježeći pred odvažnim braniteljima, vikali: “Zlo selo, zlo selo... I jedno vrijeme Pirovac nosi i službeno ime - Zloselo”.

Za kupanje možete odabrati glavnu gradsku plažu Lolić, s kabinama, tuševima, toaletima. Šljunčana je, s pješčanim dijelovima za djecu i šumovitom hladovinom.

Tu su kafići, restorani, štandovi s palačinkama i fritulama. Može se unajmiti ležaljku i suncobran, skuter, pedalinu, kanu, uživati u aqua parku, odbojci na pijesku... Plaža već godinama vije Plavu zastavu i prilagođena je osobama s posebnim potrebama.

Za razliku od Lolića, u južnom dijelu zaljeva je divlja uvala Makirina s ljekovitim peloidnim blatom koje pomaže kod reume. Posebna je atrakcija i otočić Sustipanac pred samim Pirovcem, mjestom također pogodnim za uživanje u moru i suncu. Mještani ga nazivaju i Otokom ljubavi, ne bez razloga. U Pirovcu se održava Večer folklora i domaćih slastica, a za zabavu brinu mjesni puhački orkestar i pjevački zbor Sveti Juraj.

Atraktivan je izlet brodom do Memorijalnog centra “Faust Vrančić” u Prvić Luci. Tema ovog zanimljivog izleta je povezanost Pirovca s Faustom Vrančićem, izumiteljem, diplomatom, inženjerom, biskupom - jednim od najznačajnih Hrvata svih vremena. (M.G.)

ID CARD Apartmani, boutique, plaža...

Vezovi: 240 u moru i 80 mjesta za plovila na suhom, dubina mora na gatovima 3 - 8 m

Usluge: recepcija, mjenjačnica, sanitarije, praonica rublja, restoran, cafe bar, čarter-agencije, market, prodavaonica nautičke opreme, 120 parkirališnih mjesta

Željko Hajdinjak / CROPIX

Servis: servis trupa plovila, servis podvodnih dijelova plovila, servis motora, tri travel lifta nosivosti 20, 40 i 260 tona

Ekstra: Wi-FI internet, brodogradilište Betina, Muzej drvene brodogradnje, fešte i regate

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:24