ENIO ZUBIN

Maslinar iz Buščine: ‘Dokazano je! Moje maslinovo ulje je lijek, njime čak i perem zube!‘

‘Sve preko 400 miligrama polifenola već ulazi u kategoriju lijeka, a polifenoli su snažni antioksidansi‘, rekao je Enio Zubin
Enio Zubin
 Tomislav Kristo/Cropix

Sada je i službeno! Maslinova ulja istarskog maslinara Enija Zubina ulaze u kategoriju lijeka. Maslinar iz Buščine kraj Umaga, proizvođač najboljeg maslinovog ulja na svijetu prema izboru prestižnog Flos Olei, početkom godine napravio je detaljnu analizu svojih nagrađivanih maslinovih ulja - Bjelica i Črnica. Prvi u Hrvatskoj, kaže. Uzorke je poslao u laboratorij organizacije AIPO u Veroni, koja se specijalizirala u kemijskoj i senzornoj analizi ulja, a rezultati su potvrdili ono što je Zubin cijelo vrijeme slutio - razine polifenola u litri njegova maslinova ulja idu preko 470 miligrama.

- Sve preko 400 miligrama polifenola već ulazi u kategoriju lijeka, a polifenoli su snažni antioksidansi, rastapaju bubrežni kamenac, regeneriraju jetru, stvaraju zaštitu u želucu - nabraja Zubin.

On već godinama ima poseban jutarnji ritual koji uključuje pranje zuba maslinovim uljem koje proizvodi, kao i ispijanja tog ulja natašte. Pristao je podijeliti s nama cijeli svoj jutarnji postupak.

- Ujutro usta promućkam maslinovim uljem. Ne treba dugo. Nekoliko minuta dobro mućkati na svim stranama dok obavljate jutarnje radnje. Ne smije se gutati to ulje poslije, jer ono je pokupilo svu nečistoću iz usta. Možete ga ipak iskoristiti ako želite za ruke ili cipele - objašnjava.

Pastu za zube, priznaje, godinama već ne koristi, ali s uljem, tko želi, može koristiti četkicu. Potom popije jušnu žlicu maslinova ulja s nekoliko kapi limuna.

- To se popije s puno zraka. Osjetit ćete grebanje u grlu. To su polifenoli, djeluju antiupalno, štite žile, rastapaju bubrežne kamence, pomažu u obnavljanju jetre, metabolizmu, žgaravici. Poslije toga možete popiti što želite, pa i kavu, što će vam sigurno ubrzati probavu - šali se Zubin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:43