NAUTIČKA PATROLA

‘Mi smo dokaz da je Jadran siguran‘: Izvještaj posade iz osam posjećenih marina na Južnom Jadranu

Muving u ACI marini Split, u kojoj smo boravili u sjeku čarter smjene gostiju, bio je gotovo jednak onome u špici sezone pošle godine
Ploveća redakcija Jutarnjeg, na čelu s kapetanom Mladenom Gerovcem (gore desno), iz svake je destinacije donosila priče o ljudima, OPG-ovima...
 Tom Dubravec/Cropix

Za nama je osam posljednjih marina južnog Jadrana. Ali za nama je i cijeli Jadran, od Umaga do Dubrovnika. S 30 posjećenih marina i 15-ak popularnih sidrišta, s blizu 1000 anketiranih nautičara, s nebrojenim kontaktima s ljudima u marinama, na ulicama i trgovima naselja i gradova duž jadranske obale, na plažama, u kafićima, restoranima, OPG-ovima, dućanima, tržnicama, šoping centrima... I svi smo se vratili kući - zdravi!

Istina, marine su sjajno organizirane za zaštitu od korone, a i mi smo se, kao i djelatnici marina, nastojali što dosljednije pridržavati preporuka Stožera, posebno u držanju distance na frekventnim mjestima i nošenju maske u zatvorenim prostorima. Ali, što jedan od naših anketiranih nautičara reče: “Pa zaboga mi smo na godišnjem odmoru, ne možeš stalno nositi masku”. I nisu se nosile maske: kada sjediš u restoranu, na terasi u kafiću, kada hodaš po gatu, kada boraviš na brodu...

Tako je bilo na cijeloj našoj ruti - kroz sjeverni i srednji Jadran i sada kroz marine južnog Jadrana. A “prilike” za zarazu bilo je na svakom koraku.

Već su trogirske ulice i trgovi bili prepuni turista, a mi smo bili dio tog mnoštva.

Iz trogirske ACI marine morali smo se maknuti da bi napravili mjesta tamošnjoj brojnoj čarter floti za smjenu velikog broja gostiju, koji su upravo pristizali automobilima i zrakoplovima. U ACI marini Split boravili smo u jeku čarter smjene gostiju - tijekom petka, subote i nedjelje. Muving u marini bio je gotovo jednak onome u špici sezone pošle godine. Zbog lošeg vremena ACI marina Milna i tamošnji restoran Navigare tri su dana bili puni nautičara.

Čim se vrijeme poboljšalo, nautičari su napustili marine. Sve uvale otoka Hvara bile su pune brodova na sidru. Jedino je atraktivna Palmižana bila popunjena brodovima.

Tu smo zapazili i da se struktura gostiju promijenila. Na čarter brodovima bilo je podosta mladih i bučnih ljudi. Bila su tu i “partijaneri”, ali gotovo nezamjetno, na samo četiri broda pod zastavama Sailing Weeka.

U Dubrovniku je vladao posvemašnji mir jer smo tamo boravili sredinom tjedna, kada je gotovo cijela flota ove jake južne čarter baze s oko 300 brodova bila na krstarenju. Jedina naznaka da se ovdje sprema vikend boom smjene s ukupno oko dvije i pol tisuće iskrcanih i ukrcanih čarter gostiju bila su brda naslaganih baksi piva, sanduka vina, velikih pakovanja vode i sokova u obližnjem marinskom Konzumu.

No, malo je vjerojatno da će se ponoviti prošlogodišnji rekord, kada je ovdašnji sakupljač reciklažnog otpada samo za jedan ovakav vikend prikupio čak 18.000 praznih boca!

U ACI marini Slano proveli smo još dva mirna novinarska radna dana. Time je završila i naša južnojadranska ruta i cjelokupna ovogodišnja Patrola. Na povratku smo još prenoćili u Trsteniku i uz večeru razgledali to simpatično mjesto na poluotoku Pelješcu.

I sada, kad smo na kraju posljednji put zavezali cimu našeg patrolnog broda u Ban toursovoj bazi Rogoznica, možemo samo još jednom kompetentno izjaviti i sa stopostotnom iskustvenom sigurnošću potvrditi: Nautička patrola živi je zdravstveni dokaz da je Jadran kroz cijelo dosadašnje ljeto bio siguran.

image
Pregledali smo dojmove gostiju o pojedinim marinama, njihova zapažanja i prijedloge te izdvojili dio najzanimljivijih
Hanza Media
KONSTRUKTIVNE SUGESTIJE

Prijedlozi: "Digitalizirajte booking i informacije o marinama"

- Hrvatska, 25 godina plovi, gost u čarteru: Više bova u uvalama. Realnije cijene i više poraditi na ljubaznosti osoblja općenito.

- Hrvatska, 20 godina plovi, vlasnik broda: U marinama bi trebalo biti više sadržaja, bolja uređenost i ponuda restorana, lounge barova...

- Hrvatska, 10 godina plovi: Više dućana, bolje opskrba i po mogućnosti bliže marini.

- Njemačka, pet godina plovi: Ažurirajte mobilne aplikacije i mogućnost predbukinga telefonom.

- Austrija, gost na vlasničkom brodu, tri godine plovi: Više benzinskih pumpi.

- Italija, gost na čarteru: Marina lijepa, liberalizirajte ribolov.

- Francuska, prvi put, čarter gost: Dobro je za djecu da marina ima bazen.

ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE

Samo tri (od njih 250) opaske bile su o žaštiti od korone

Među oko 250 anketnih upitnika koji su ispunjeni u osam južnojadranskih marina na ruti Patrole bile su samo tri opaske koje su se odnosile na zaštitu od korone. Ovdje su ujedno zabilježene i dvije najniže ocjene zaštite na cijeloj ruti Patrole.

- Tako je čarter-gost iz Nizozemske napisao: “Boravak je bio ugodan, ali moglo se učiniti više na zaštiti od koronavirusa”. Za koronu je dao ocjenu 2, ali za naš nautički turizam kaže: “Nastavite tako”.

- I čarter-gost iz Francuske dao je zaštiti od korone ocjenu 2, ali istodobno dopušta slobodnije ponašanje: “U usporedbi s Francuskom je loše, ali to je O.K. jer smo tu na odmoru. Nitko ne nosi maske”.

- Čarter-gost iz Italije također primjećuje: “Korona - nitko ne nosi masku, osim osoblja na recepciji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:18