STANCIJA KUMPARIČKA

Na imanju Aleša Winklera: ‘Tajni recept našeg savršenog sira su zadovoljne i sretne koze‘

Koliko vrsta sira imaju Winklerovi ne može se odrediti jer su svi drukčiji. Jesenji neće okusiti isto kao proljetni, iako je recept isti
Tita Winkler, vlasnikova 23-godišnja kći, zadužena je za doček gostiju na imanju. Očeva desna ruka postala je nakon što je završila filozofiju u Ljubljani
 Tomislav Kristo/Cropix
Koliko vrsta sira imaju Winklerovi ne može se odrediti jer su svi drukčiji. Jesenji neće okusiti isto kao proljetni, iako je recept isti

U kruni hrvatskog grba na četvrtom mjestu smjestila se koza – simbol Istre koji je, doima se, ostao u sjeni maslinovog ulja, boškarina i tartufa. Uzgojem ove životinje, koja je nekada prehranjivala generacije Istrijana, danas se malo tko bavi iako se cijena kozjeg mlijeka kreće oko 20 kuna po litri, dok se, za usporedbu, kravlje prodaje upola jeftinije. Tako se, u srcu Istre, s uzgojem koza i pravljenjem kozjeg sira u koštac uhvatio – Slovenac.

„Ima par kućanstava koja imaju po 30-ak koza, ali imam i ja 10 pasa pa neću reći da se bavim uzgojem pasa“, objašnjava Aleš Winkler koji je prije više od desetljeća Ljubljanu zamijenio Istrom. Kupio je i uredio Stanciju Kumpari...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 09:02