SUSRET NA GATU

Najvjerniji gosti iz Češke: Heinz i Heidi već 50 godina dolaze u Jezera

‘Prvi puta smo 1972. došli na Murter kod prijatelja iz Hrvatske kojeg sam upoznao u Münchenu‘
Heinz Ondrouschek
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iako dolazi s prostora Sudeta na sjeveru Češke, iz krajolika koji je poznat po planinama s popularnim skijalištima, 80-godišnjeg Heinza Ondrouscheka od malena ne zanimaju skije, već – jedra.

„Kao dijete sam ljetovao u Bavarskoj gdje smo imali jedrilicu pa sam na jednom jezeru sa 14 godina ovladao jedrenjem. Ondje sam naučio biti samostalan“, govori Heinz koji nas je odmah iznenadio svojim godinama. Radi se o agilnom gospodinu koji i danas zna sa svojom ženom Heidi isploviti iz Jezera na Murteru gdje im je vezan brod. Danas, razumljivo, više voli mir. Zbog toga mu se i sviđaju manje marine i uvale, ali nam otkriva da mu je život nekoć bio puno aktivniji.

„Prvi puta smo 1972. došli na Murter kod prijatelja iz Hrvatske kojeg sam upoznao u Münchenu, ondje sam studirao antičku povijest i latinski koje sam kasnije predavao u školi do mirovine“, priča šarmantni učitelj iz čijeg se pristupa razgovoru jasno vidjelo da je puno radio s djecom.

„Tada smo u Hrvatsku iz Njemačke dovezli jedrilicu od sedam metara na kojoj smo dugo plovili s naša dva sina. Dva dana nam je trebalo za taj pothvat! S vremenom je postala mala pa smo kupili ovu. Ima od toga već 30 godina“, priča. Od tada su na Murteru stekli brojne prijatelje, jer, kaže Heinz, „tko ih ne bi stekao u toliko vremena“. Iduća će im biti okruglih pola stoljeća na Jadranu, a nikada im nije palo na pamet ploviti negdje dalje.

„Tu imamo sve što nam treba, najvažniji nam je, naravno, mir. Danas smo prestari za bilo što drugo osim uživanja“, zaključuje Heinz tako što se osvrne oko sebe.

„Dolazili smo ovdje i prije nego što je marina bila napravljena. Mjesto se širi s vremenom, ali za nas je najvažnije da nije glasno“.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:42