GAJETE, LEUTI, KAIĆI

Nautička patrola na regati Latina: Ljepota tradicionalnih jedara okitila akvatorij kraj Murtera

Odaziv je bio čak veći nego lani, kada je bilo 36 brodova. Jedra stižu iz Zadra, s Hvara, Biograda, Dugog otoka, a mnogo je i domaćih
Prizor s Lantine 2020.
 Tom Dubravec/Cropix

Prodoran zvuk sirene označio je u nedjelju točno u 15 sati početak još jedne, devete po redu, Lantine, jedne od najatraktivnijih regata na Jadranu.

Atraktivne zato što u njoj sudjeluju isključivo tradicionalne brodice - gajete, leuti i kaići, kojima je zajedničko tradicionalno latinsko jedro. Regata je krenula iz Jezera na otoku Murteru, a pratila ju je i ekipa Nautičke patrole Jutarnjeg lista, uvjerivši se kako je u uvjetima jakog maestrala koji je čitavog dana vladao ovim područjem adrenalin itekako prisutan.

Tako je 45 brodova opremljenih samo najklasičnijim jedrima kakvima se nekoć jedrilo krenulo u istom trenutku, no nije svima sreća bila jednako naklonjena. Već u prvim minutama došlo je do manjeg sudara, a dvjestotinjak članova posada brodova zdušno se borilo kako bi što brže razvili jedra, uhvatili povoljan vjetar i nastavili prema murterskim škojima. Uskoro je došlo do još jednog manjeg “incidenta”, jedna od gajeta ozbiljno se zakrenula i “popila” poprilično mora, no vješta je posada to na vrijeme uspjela zaustaviti i tako izbjeći katastrofu.

image
Prizor s Lantine 2020.
Tom Dubravec/Cropix

Cijelo to vrijeme za svoje omiljene timove navijalo je nekoliko stotina razdraganih ljudi, prizor kakav na Jadranu nismo mislili zateći u vrijeme koronakrize, a koji nam govori kako s turističkom sezonom ipak treba računati.

Dok brzim gumenjakom obilazimo brodove na jednom od sudačkih brodova, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, koji je uz Udrugu Južnije strane jedan od organizatora ovog događaja, i njegov sin Eugen otkrivaju nam tajne ove zanimljive turističke atrakcije. Osmijeh mu je na licu, zadovoljan je odazivom koji je čak i veći nego lani, kada je bilo 36 brodova. Jedra stižu iz Zadra, s Hvara, Biograda, Dugog otoka, a mnogo je i domaćih, iz Betine, Murtera...

image
Prizor s Lantine 2020.
Tom Dubravec/Cropix

- Ova je regata atraktivna jer promoviraju tradicijske tehnike jedrenja. Kapetan i posada moraju biti izuzetno sposobni i pažljivi, riječ je o vrlo zahtjevnom načinu ‘idrenja’ latinskim jedrom, sve se radi ručno i uvelike se razlikuje od suvremenih tehnika. Proteklih godina regata bi znala trajati i po tri sata, no uz ovako jak maestral siguran sam da će završiti i ranije - govori nam Klarin.

image
Prizor s Lantine 2020.
Tom Dubravec/Cropix

I doista je bilo tako - iako su prve procjene govorile da će pobjednička ekipa stići za oko dva sata, već nakon sat i pol u Jezera su nazad, nakon povelike rute oko nekoliko otočića, uplovili članovi posade broda “Baba Mojo” pod vodstvom skipera Tomislava Tičića s otoka Ugljana.

image
Prizor s Lantine 2020.
Tom Dubravec/Cropix

Njima je pripalo priznanje u obliku sofe, tradicionalnog utora za vesla, vrhunskog vina i poklon-bonova.A posebne zvijezde koje treba spomenuti bila su dva mališana, članovi posade kaića “Mali kun”, Vice Ugrinić kao skiper i Nikola Kapičin iz Tkona s Pašmana, inače učenici jedrenja na murterskoj akademiji. Iako u dobi od svega 13 godina, hrabri dječaci spremno su se otisnuli na more i potpuno sami odradili zahtjevnu regatu, zbog čega su dobili posebno priznanje.

image
Prizor s Lantine 2020.
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:11