ACI MARINA ŽUT

Novozelanđani oduševljeni Hrvatskom: Oceanija je super, ali u Jadran smo se zaljubili. Dolazimo i nagodinu!

"Prve smo godine u Hrvatskoj proveli tjedan dana, druge godine dva, a sada ćemo ostati puna tri mjeseca"
Steve Herstell i Delia King
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Hodajući ACI-jevom marinom Žut, u moru različitih zastavica na brodovima, uočavamo jednu koja nije europska. Bila je to pomorska zastava Novog Zelanda i istog trenutka proradi žarka znatiželja tko bi iz nautički vrlo jake zemlje prošao pola svijeta da jedri u Hrvatskoj. Uočavamo par kako uživa u zalasku sunca nad bajnim pejsažem Kornata. Gledajući tu idilu guštaju u čaši finog merlota. Predstavim se i upitam imaju li vremena za razgovor, a oni me, poput pravih domaćina, ugošćuju na svoj brod Silver Sea.

- Prvi puta smo plovili Jadranom 2017. godine kada smo bili na charteru i zaljubili smo se u Jadransko more - kreće s pričom Steve Herstell, istinski avanturistički fanatik.

Sa svojom je suprugom Delijom King prošle godine kupio 14-metarsku jedrilicu kojom su već oplovili dobar dio Jadrana. Osim nautike, vole planinariti, trčati, voziti bicikl.

Ukratko, obožavaju aktivnost u prirodi, a njihova vitka tijela sakrivaju da su zagazili u 60. godinu života. „Godine? One nisu tolike bitne“, kroz smijeh mi govori Steve.

- Živimo u Aucklandu, koji je vrlo popularan po brojnim regatama. Ja plovim čitav život, a Delia mi se priključila nakon što smo se bolje upoznali prije nekoliko godina - prepričava Steve s pogledom prema supruzi, a iskren osmijeh na oba lica otkrio je istinsku sreću dvoje avanturista.

image
Steve Herstell i Delia King
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zajedno vole ploviti i po Oceaniji te povremeno sudjeluju u različitim regatama. U popularnom zaljevu Hauraki, gdje se odvijaju najpoznatije jedriličarske regate, s vremena na vrijeme znaju vijoriti i njihova jedra. No, u Hrvatsku su došli u potrazi za novim uzbuđenjima, ali naša im obala i dalje nije dosadila.

- Prve smo godine u Hrvatskoj proveli tjedan dana, druge godine dva, a onda smo kupili svoju jedrilicu i sada planiramo ostati još tri mjeseca - govori Steve, a Delia se ubacuje: - Dolazimo ovdje i nagodinu, to je sigurno!

Kažu da se po načinu života Hrvati i Novozelanđani ne razlikuju previše, jednako su prijateljski raspoloženi. Dobro su upoznati s našom kulturom jer imaju prijatelje Hrvate. Novi Zeland je, u biti, povezan s Hrvatskom jer ondje gotovo 100.000 ljudi nosi hrvatske korijene. Najviše ih se nalazi upravo na području Aucklanda. Ipak, u taj kraj im se ne žuri jer ih po povratku kući čeka obvezna dvotjedna karantena.

- Puno je to vremena pa hoćemo što više iskoristiti ovaj odmor. Do rujna smo ovdje, a onda, tko zna - smije se Steve.

Ispred ovog simpatičnog para stoje nove avanture u kojima pronalaze izvor vlastite sreće. Izvor koji sigurno neće uskoro presušiti.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:18