NAUTIČKA PATROLA

Odisejeva špilja odmor je za oči i idealno mjesto za istraživanje podmorja

Istražili smo slavnu mljetsku špilju koja je, prema legendi, bila mjesto spasa Odiseja, kralja Itake, na povratku iz Trojanskog rata
Odisejeva špilja
 Bozidar Vukicevic/Cropix

S dosta vjetra i po ne baš malim valovima s dosta muke ukrcavamo se Mateja, naš fotoreporter Božo ja u gumenjak. Božo je pod punom „ratnom“ opremom ronioca i podvodnog snimatelja. Cilj nam je istražiti Odisejevu spilju. Prema starogrčkoj mitologiji, odnosno epu starog pjesnika Homera, ova je spilja bila mjesto spasa, a potom i zatočeništva Odiseja, kralja Itake i jednog od najpoznatijih junaka pri povratku kući iz Trojanskog rata. »Devet sam plivao dana i desete noći me Bozi Prignaše na otok Ogigiju, gdjeno Kalipsa živi boginja strašna ljepokosa sa glasom Ijudskijem«, piše Homer u svojem epu Odiseja. Vladarica otoka, nimfa Kalipso, toliko je očarala Odiseja da je na Mljetu – Ogigiji ostao čak sedam godina.

Bilo kako bilo u to staro doba, ali evo što se jedino pouzdano zna o stanovnicima špilje iz novijih vremena. Ovdje je nekoliko godina obitavala posebna ljepotica koja pripada rodu najrjeđih sisavaca na svijetu, a znamo je pod imenom - sredozemna medvjedica.

Prilaz s mora

Do špilje se može doći i s kopna, ali za autentično iskustvo iz Homerovog epa, prilazimo joj s mora. Pred špiljom je razapet konop za koji vežemo naš gumenjak. Svaka veća brodica koja bi joj se približila, mogla bi po ovakvim valovima i vjetru doživjeti sudbinu one Odisejeve – stijene i grebeni na njenom ulazu ne izgledaju nimalo gostoljubivo.

image
Odisejeva špilja
Bozidar Vukicevic/Cropix

Svuda oko nas valovi prekrasnog kristalno čistog mora koji se razbijanju o stijene prošarane nevjerojatnim nijansama boja nastalih djelovanjem mora, soli i vjetra. Dakako, danas ovdje nema nikakve nimfe, nema više ni sredozemne medvjedice, već nas na ulazu u dočekuju veseli povici i zapljuskivanje živahnih skakača koji se hrabro i spretno penju na stijene, u pokušaju da dosegnu najvišu točku, a sve kako bi doživljaj skoka s ovog predivnog mjesta trajao koju sekundu duže. Ne smeta im ni jako sunce, ni negostoljubiv teren, ni valovi koji im neumorno ulaze u trag penjući se po stijenama. Upornost koja ne popušta nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, čak smo i pomalo zavidni što se mi baš i nismo voljni okušati u ovakvoj vrsti aktivnosti.

Krećemo prema unutrašnjosti špilje, upirući rukama i nogama. Dovoljan je jedan pogled prema morskom dnu da bi se uočio šarolik podvodni život u špilji. Simpatične ušate promiču pred maskama znatiželjnih ronioca, pokoji ježinac - čuvar čistog mora koji se diči svojim bodljama, a oko nas stijene u neobičnim crveno-ljubičastim nijansama. Odisejeva špilja apsolutni je raj i odmor za oči za sve one koji se ne libe zaviriti u tajne podmorja. Krećemo dalje, do prolaza koji predstavlja jasnu granicu između vanjskog i unutarnje svijeta. Jedan zamah rukama dijeli vas od potpuno novog svemira koji se čini kao dobar zaklon od svega što vas može snaći na moru. U prolazu smo se našli baš u doba kada je sunce najjače pa njegove zrake stvaraju nevjerojatan snop svjetla koji se probija kroz more i krasi ga s nekoliko različitih nijansi plave.

image
Odisejeva špilja
Bozidar Vukicevic/Cropix

Sunčeva svjetlost

Pogled prema gore otkriva urušeni svod špilje. U samu unutrašnjost nikad izravno ne dopire sunčeva svjetlost pa u njoj možete uživati u bilo koje doba dana. I ovdje nailazimo na ljubitelje skokova u vodu, a špiljom kruži užurbani promet entuzijastičnih ronioca. Iako špilja niti u jednom trenutku nije prazna, skakača ima na svakom koraku, a kupači se nižu jedan za drugim, ne postoji dojam sveopće gužve i komešanja. Svaki posjetitelj špilje ima priliku pronaći svoj kutak i uživati u njezinim čarima kao da oko njega nema žive duše.

Ovo je raj i za podvodne i za nadvodne snimatelje, što obilno koristi naš majstor svih vrsta fotografije – Božo. Odmor od ronjenja, ali i savršenu poziciju za fotografiju za pamćenje pružaju fascinantne stijene koje izviru iz mora, ponovno obojene u neobičan spoj ljubičaste i crvene boje, s tek pokojim dodatkom zelene.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Legenda kaže da je Odiseja iz špilje izvukao grčki bog Zeus. Na njegov zahtjev Kalipso ga je morala pustiti. Mi u špilji nismo proveli sedam godina, ali par sati nam je prošlo u trenu. uvjerili smo se da, iako je riječ samo o legendi, u njoj ima i nešto istine. Odisejeva špilja definitivno zarobljava, svojom ljepotom, neiscrpnom inspiracijom koju nudi zaljubljenicima u more i morski svijet, ali i osjećajem sigurnosti koju pruža kada se nađete u njezinoj unutrašnjosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:58