DOMAĆE NA POLICAMA

Pandemija koronavirusa pokazala je put suradnje proizvođačima i trgovcima

Ona dobra okolnost da je kriza natjerala proizvođače da se okrenu online prodaji i vratila povjerenje kupaca u domaće proizvode
Vedran Zrilić
 Luka Gerlanc/Cropix

Poremećaji na tržištu hrane koji su uslijed krize oko Covida od početka godine proizvođačima hrane zadavali probleme u plasmanu njihovih proizvoda, nastavljeni su i ovog ljeta. Veliki viškovi mesa, voća, povrća, vina i žitarica koji se ne mogu prodati u EU zbog manje potrošnje u restoranima i turizmu sada se po dampinškim cijenama prodaju na našem tržištu i ruše cijenu domaćim proizvođačima.

Ona dobra okolnost da je kriza natjerala proizvođače da se okrenu online prodaji i vratila povjerenje kupaca u domaće proizvode sada je u drugom planu jer je tržište preplavljeno velikom količinom sezonskog voća i povrća.

Iako kriza nije još ni izdaleka na svom vrhuncu pokazalo se da su najviše profitirali proizvođači domaće hrane koji su imali čvrste ugovore i povjerenje u trgovačke lance s kojima godinama surađuju i imaju partnerski odnos. Još davno prije dolaska inozemnih trgovačkih lanaca domaći proizvođači voća I povrća tu su suradnju razvijali s trgovačkim lancem Konzum čiji je glavni nositelj povrtlarske proizvodnje PIK Vinkovci plus d.o.o s tradicijom od 1962. godine.

image
Ratko Slišković
Vojko Bašić/Cropix

Kao najveći proizvođač i prerađivač povrća u Hrvatskoj, PIK Vinkovci na oko 1500 ha poljoprivrednog zemljišta proizvodi, skladišti i pakira luk, krumpir, mrkvu, brokulu, cvjetaču, kupus, peršin, češnjak, lubenicu i drugo povrće i voće. Za potrebe industrije povrća proizvode grašak, kukuruz šećerac, grah, mrkvu, luk, krumpir….

Osim svoje proizvodnje u Slavoniji, u kategoriji voća i povrća, u Konzumu 80 posto prometa čine proizvodi hrvatskog podrijetla, a Konzum surađuje s više od 4000 malih i velikih proizvođača voća i povrća iz svih dijelova Hrvatske. Snaga te velike mreže kooperanata pokazala se u proljetnoj krizi kada su proizvođači bili u gotovo bezizlaznoj situaciji jer su tržnice bile zatvorene, a proizvodima je prijetilo propadanje.

Police u Konzumu su u tom trenutku postale "štandovi" za lokalne proizvode kojima je u nacionalnom maloprodajnom lancu s više od 600 trgovina osiguran prijeko potreban prodajni kanal. Samo u prvom tjednu nakon objave poziva na suradnju malim proizvođačima i OPG-ima javilo ih se njih više od 200. Time se, poručili su iz Fortenove grupe, potvrdila njihova strateška odrednica na važnost kupnje hrvatskih proizvoda, usmjerenje na samodostatnost nacionalne i lokalne proizvodnje te jačanje domaćih lanaca opskrbe.

Nije ni neka velika tajna da veliki dio tih proizvoda završava u restoranima na obali, a dostavlja se i nautičarima koji traže upravo lokalne proizvode.

Zato smo za kratkog boravka Nautičke patrole u zadarskom arhipelagu iskoristili priliku za lijep izlet u zaleđe gdje PIK Vinkovci u PC Ravni Kotari proizvodi i otkupljuje povrće i voće za nautičare. U Polači iznad Biograda i Kaštelama o suradnji s Konzumom razgovarali smo s proizvođačima Ratkom Sliškovićem, Šimunom Pešićem i Vedranom Zrilićem.

image

Ratko Slišković
Vojko Bašić/Cropix

Ratko Slišković iz Kaštel Kambelovca, diplomirani je inženjer agronomije i vlasnik obiteljskog poljoprivrednog obrta “Horiplan” koji uz radove u hortikulturi ima i nasad trešnje, a razno voće i povrće uzgaja 24 godine.

- Na pola hektara zatvorene stakleničke proizvodnje sadi se sezonsko povrće. Dugi niz godina plasiram robu preko PIK-a Vinkovci i zadržali smo dobar odnos. Naravno da smo svi osjetili da su smanjene količine i cijene, ali zbog smanjenog tržišta. Mi u Dalmaciji ne radimo direktno s Konzumom nego preko PIK-a Vinkovci, koji je u sastavu Fortenova grupe. Mislim da su oni najviše okrenuti domaćem proizvođaču - kaže nam Ratko.

Dodaje kako je zadovoljan suradnjom i cijenom, ali ne i ukupnim odnosom odgovornih prema poljoprivrednicima.

- Naša Vlada bi trebala kao i u drugim državama koje štite svoje gospodarstvo, tretirati nas proizvođače kako i zaslužujemo, a sve subjekte koji se bave prodajom uključiti u prodaju domaćih roba. Vlada ima i mogućnosti i načine da zaštiti svoje proizvođače ako želi. Našu proizvodnju nije problem prodati jer je svakim danom sve manja. Najveći problem nas proizvođača je neorganiziranost zbog neudruživanja. Država nas može i prisiliti da se udružimo da bismo bili jači na tržištu. Ovako kao pojedinci, nemamo svijetlu budućnost. Mladi ovo ne žele raditi u ovim uvjetima - kaže Slišković.

Sličnog je razmišljanja i Šimun Pešić koji se bavi proizvodnjom mladog krumpira, salate, lubenica, breskva i nektarina.

- Nažalost, nisam preveliki optimist kad je u pitanju hrvatski agrar jer mislim da je dobrim djelom inficiran trgovačkim lobijem čija je ambicija ugušiti malog hrvatskog proizvođača, a time otvoriti vrata za ulazak strane robe sumnjivog porijekla. Mišljenja sam da treba okrupniti proizvodnju, omogućiti malom proizvođaču jeftina novčana sredstva kako bi mogao izgraditi adekvatnu infrastrukturu vezanu za opremu, strojeve i edukaciju - kaže nam Pešić.

No, on se nada da su posljednja događanja oko koronakrize pokazala dobar put proizvođačima i trgovcima kako trebaju surađivati. Potrebna je, kaže, samo mala pomoć države.

- U doba te prve koronakrize bila je upitna i cijena proizvoda jer su tržnice bile zatvorene tako da je u jednom trenutku bio prividan suficit proizvoda, što je rezultiralo i padom cijena. Ipak se pojavio svjetlo na kraju tunela, PIK Vinkovci, bez čijeg angažmana ne bih mogao plasirati svoje proizvode, tako da njima i njihovom ljudskom kadru upućujem riječi zahvale. Logistika vezana za nabavku repromaterijala i ažurnost vezana za isplatu otkupljenih proizvoda nešto je što se posebno treba pohvaliti - kaže nam Pešić.

image
Vedran Zrilić
Luka Gerlanc/Cropix


U Opskrbni centar Polača, iznad Biograda, na Ravnim Kotarima, voće i povrće koje sade na imanju djeda Rade prodaju Konzumu unuci Vedran i Darko Zrilić. OPG se, ovisno o sezoni, bavi proizvodnjom lubenica, tikvica, kelja-pupčara, mahuna i kupusa.

- Suradnjom s Konzumom proizvođači mogu biti iznimno zadovoljni, cijene su zadovoljavajuće i kroz duži vremenski period stabilne, te se rokovi plaćanja iznimno poštuju. No moram naglasiti da to nije bio slučaj dok se nije dogodilo restrukturiranje koncerna Agrokor u Fortenova grupu. Naime, u tom razdoblju cijena je često znala biti nestabilna, a rokovi plaćanja i duži od 200 dana, čime su proizvođači bili u nezavidnom položaju - kaže nam Vedran Zrilić.

Dodaje kako "izbijanjem koronakrize nije došlo do zastoja u otkupu robe, prodajni lanac je funkcionirao bez ikakvog prekida, čime možemo uvelike biti zahvalni trgovačkom lancu Konzum, jer s njihove strane je otkupljen sav ovosezonski urod".

- Budući da s trgovačkim lancom Konzum njegujemo višegodišnju dobru poslovnu suradnju, njih smo prepoznali kao kvalitetnog partnera jer nam garantiraju stabilnost, sigurnost, kontinuitet u otkupu proizvoda kao i blizinu svog otkupnog centra, čime se snižavaju troškovi dostave roba. Uz to moramo pohvaliti i kooperantski odnos s Konzumom budući da za razliku od ostalih trgovačkih centara svojim kooperantima osiguravaju sav potreban repromaterijal za proizvodnju, pa i potrebno stručno savjetovanje za odvijanje nesmetanog procesa proizvodnje - kaže Zrilić.

image
Šimun Pešić
Luka Gerlanc/Cropix

Pitamo ga što očekuje od nadležnih iz vlasti kako bi se unaprijedila poljoprivreda, i u lancu proizvođač-trgovac-potrošač odigrala jedna korektna tržišna utakmica?

- Smatram da bi Vlada trebala više zaštititi, te poticati domaće proizvođače, što bi zasigurno velik dio proizvođača, a uključujući i nas potaknulo na povećanje proizvodnje. Također, trebalo bi što više promovirati domaće proizvođače poticanjem stanovništva da kupuju lokalne i domaće proizvode.

Isto tako očekujem da će u idućem programskom razdoblju dostupna financijska omotnica biti što više usmjerena na poljoprivrednike kako bi unaprijedili i modernizirali svoja poljoprivredna gospodarstva, razvili nove platforme za distribuciju proizvoda te eventualno pokrenuli neke nepoljoprivredne djelatnosti, što bi značilo ostanak i zadržavanje mladih na selu, čime bi se uvelike poboljšala budućnost naše poljoprivrede - zaključuje Zrilić.

No, sve u svemu, za kratkotrajnog kontinentalnog izleta iz naše marine imali smo se priliku uvjeriti da zadarsko zaleđe ima što ponuditi nautičarima, pa čak i kada vlasnici njihovih nektarina ne mogu niti pretpostaviti na čijoj palubi su završile. Najvažnije je da su domaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:26