MORSKI VUK

Petr Čech u Hrvatsku dolazi već 20 godina: ‘Jedrilicu sam platio 150.000 eura, ne može jeftinije‘

‘Bio sam prije u tribunjskoj marini, ali sam se prije dvije godine prebacio, a razlog je betinsko brodogradilište‘
Peter Cech
 Tom Dubravec/Cropix

- Ovdje je Petr Čech, evo ga privezao je jedrilicu! - govore nam mornari u Marini Betina. Stvarno, gdje - pitamo odmah hitajući uloviti legendu, umirovljenog češkog nogometnog vratara, reprezentativaca, “čovjeka pod kacigom”.

I eto ga na B gatu, u plavoj jedrilici. Međutim, Čech u Betini murterskoj ipak nije slavni nogometaš, nego njegov ponešto manje poznati imenjak, također Čeh, Petr Čech - nautičar. Vlasnik 13-metara duge jedrilice napravljene po uzoru na takozvanu “nordijsku patku”, privezao se u Marinu Betina drugu godinu zaredom.

Njegova je jedrilica zapravo aluminijska ploveća grdosija, dugog “kljuna” na provi, limena trupa, a drvene palube.

Prije nekoliko godina, doznajemo, Čeh je “patku” kupio u Španjolskoj za paprenih 150 tisuća eura. Ispod toga, kaže, takva se jedrilica ne može naći.

- Bio sam prije u tribunjskoj marini, ali sam se prije dvije godine prebacio, a razlog je betinsko brodogradilište. Ovdje je jedno od najboljih brodogradilišta za ovakve tipove jedrilica na Jadranu - priča Čech, jer upravo ove godine namjerava srediti na jedrilici “sve iznad razine mora”.

Čech je inače vlasnik tvrtke u Pragu koja se bavi proizvodnjom bolničkih ultrazvuka, a u Hrvatsku dolazi već dvadeset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:07